Yön kuninkaat - Robert E. Howard9

Kirja-arvio :: Yön kuninkaat

Kirjoittanut Spaced_out

Varoitus: kirja-arvio sisältää juonipaljastuksia

Howard kirjoittaa mielestäni hyvin (ja kuten Sadelehto sanoo: vetävästi) vaikkakin joskus hieman huvittavalla tavalla annetaan taustainformaatiota dialogissa mutta annettakoon se anteeksi nuorelle kirjoittajalle, ja ehkä se oli tyyli sata vuotta sitten. Joskus sankarit uppoutuvat myös mietteisiinsä vähän turhankin syvälle, mutta se ei menoa haittaa ollenkaan.

Howardin sankari uskoo järkähtämättä taitoihinsa ja voimiinsa, eikä hänen ajatuksissaan koskaan ole epäilystäkään verilöylyn lopputuloksesta. Sankari lähtee korjaamaan vääryyksiä ja kostamaan totaalisen vakuuttuneena retken oikeutuksesta, ja lukija kokee asian täsmälleen samoin. Sankari tekee mitä vain ilman omantunnontuskia, koska vastustajat ovat moukkia ja tolvanoita jotka ansaitsevat mitä on tulossa, vaikkakin taistelevat urhoollisesti ja hyvin. 

Howardin sankari pystyy urotekoihin, joihin kukaan muu ei pysty. Hän panee vaikka demonia jos se on tarpeen, joskin jälkikäteen toteaa että ei tee sitä uudestaan. Mikä on roskapuhetta, Howardin sankari tekisi sen varmasti uudestaan jos se olisi tarpeen. Hän varastaa empimättä sanoinkuvaamattomien hirviöiden omaisuutta, pelkästään kiristämistarkoituksessa. Kuka muu tekisi näin?? 

Howardin sankarille ei löydy vertaista. Hänen verenkaipuunsa aiheuttaa hänelle fyysistä kipua. Hän kuristaa ison ja hurjan vastustajan hetkessä, ja viimeistelee työn sylkemällä vainajan kasvoille. Oma syy kun sattui sankarin tielle. 

Tämä kokoelma on loistava. Piste. Ostakaa divarista hinnalla millä hyvänsä, tämä kuuluu kaikkien kirjahyllyyn.


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?

Kirjan tilaus
KAMPANJA: BookBeatissä ja Nexstoryssä pidennetty ilmainen kokeilujakso 30 päiväksi!

Yön kuninkaat

Toimittanut Markku Sadelehto. Suomentaneet Ulla Selkälä ja Ilkka Äärelä. Kannen kuva: Peter Mustonen. Nidottu.

  • Varjojen valtakunta (The Shadow Kingdom, 1929)
  • Tuzun Thunen peilit (The Mirrors of Tuzun Thune, 1929)
  • Kirveellä minä hallitsen! (By This Axe I Rule!, 1967)
  • Yön kuninkaat (Kings of the Night, 1930)
  • Maan madot (Worms of the Earth, 1932)
  • Musta mies (The Dark Man, 1931)
  • Punaiset varjot (Red Shadows, 1928)
  • Vainajien vuorilla (The Hills of the Dead, 1930)
  • Yön siivet (Wings in the Night, 1932)

Robert E. Howard (1906–1936) oli amerikkalaisten seikkailulukemistojen ahkerimpia kirjailijoita 1920-luvun puolivälistä varhaiseen kuolemaansa saakka. Hänen tarinansa barbaarisista miekkasankareista historian aamuhämärissä loivat kokonaan uuden fantasiakirjallisuuden alalajin, miekka ja magia -kertomustyypin.

Howardin tunnetuin hahmo on Arnold Schwartzeneggerin valkokankaalla tulkitsema Conan, jonka rinnalle tämä tarinakokoelma nostaa monia uusia sankareita. Tutuiksi tulevat esihistoriallinen kuningas Kall, 1000-luvulla riehunut Turlogh O'Brien ja 1600-luvun neuroottinen fanaatikko Solomon Kane.

Lievästi skitsofreenista Howardia ei arvostettu omana aikanaan, mutta nykypäivän lukijoihin hänen vetävä tyylinsä uppoaa kuin miekka vääräuskoiseen.