Mystisiä kertomuksia - Arthur Machen6

Kirja-arvio :: Mystisiä kertomuksia

Kirjoittanut Eija

 

Olin lukenut Machenilta aiemmin vain muutamat suomennetut novellit, joista osa oli hyviä ja osa keskivertoja. En odottanut mitään tältä kokoelmalta, mutta koska kauhu genrenä kiinnostaa ja Machen on yksi genren esikuvista, oli itsestäänselvyys, että luen kokoelman. Kokoelman tarinat eivät oikeastaan ole kauhua vaan kirjan nimen mukaisesti mystisiä kertomuksia. (16.6.2021)

 


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat

Mystisiä kertomuksia

Suomentanut Hannu Poutiainen. Basam Books Klassikko. Sidottu.

Yliluonnollisia kertomuksia, joissa aineellinen maailma paljastuu mysteerien tyyssijaksi.

Lontoolaisen esikaupungin talo, jonka ikkunasta avautuu näkymä taianomaiseen paratiisimaisemaan. Arvostettu tiedemies, joka katoaa jäljettömiin tutkiessaan kummittelevaa kartanoa. Omituisia lapsia, jotka toimittavat salaperäisiä uhrimenoja syrjäisten kujien kätköissä ja merenrantojen varjoisissa lehdoissa. Ylimaallisen hohteen ympäröimä armeija, joka ilmestyy sotilaiden avuksi ensimmäisen maailmansodan taistelukentällä.

Arthur Machenin (1863–1947) lumoavissa tarinoissa tuttu muuttuu tuntemattomaksi ja näkyvä maailma kätketyn todellisuuden peiliksi. Kaikessa olevaisessa on valoa ja pimeyttä, mikään ei ole silkkaa hengetöntä ja tunnotonta materiaa.

Walesilaissyntyinen Machen on yliluonnollisen fiktion moderni klassikko, jonka vaikutus yltää H. P. Lovecraftin ja Stephen Kingin kauhutarinoista Alan Mooren sarjakuviin ja Jorge Luis Borgesin metafyysisiin kertomuksiin. Hän oli materialistisen maailmankuvan kiihkeä vastustaja, jolle kaunokirjallisuus oli keino tavoittaa välähdyksiä asioiden syvimmästä olemuksesta.

Varhaistuotantonsa koukeroisesta uuspakanuudesta hän siirtyi keskiaikaa henkivään mystiikkaan, johon pitkällä lehtimiesuralla muovautunut kirjoitustyyli toi yllättävää iskevyyttä ja asialähtöistä vakavuutta. Tähän teokseen on valikoitu parhaita osia hänen myöhäistuotannostaan, jossa kaipuu salattuun todellisuuteen jalostuu kummiksi käänteiksi, hätkähdyttäviksi havainnoiksi ja viipyileviksi tunnelmiksi.