Muistipoliisi - Yoko Ogawa6

Kirja-arvio :: Muistipoliisi

Kirjoittanut Eija

 

Tapahtumat sijoittuvat nimeämättömälle saarelle. Tuntemattoman syyn seurauksena maailmasta katoaa asioita täydellisesti niin, että kadonneet asiat eivät jää edes ihmisten muistoihin. Kuitenkin on poikkeusyksilöitä, jotka muistavat ja sehän ei käy päinsä tässä yhteiskunnassa. Näitä ihmisiä etsii salainen poliisi, muistinmetsästäjät.

Tarinasta sai väkisinkin mielikuvan natsi-Saksan juutalaisvainosta.  Tarinan muistavat ihmiset ovat verrattavissa juutalaisiin ja salainen poliisi Gestapoon. Tarina oli liian hidastempoinen ja sisällöltään suppea, eikä tässä mitassa kovin hyvin toiminut. Kuitenkin aivan loppupuolella mentiin eri sfääreihin, joten siitä plussaa. (4.9.2021)

 


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat

Muistipoliisi

Alkuteos ilmestynyt 1994. Suomentanut Markus Juslin. Sidottu, kansipaperi.

American Book Award 2020. National Book Award -ehdokas 2019, International Booker Prize- ehdokas 2020, World Fantasy -palkintoehdokas 2020. 

Kun muistaminen on kiellettyä

Maailmanmenestykseen noussut japanilainen dystopia on ajaton kertomus vallasta, ihmisyydestä ja muistojen merkityksestä.

Katoavia asioita: linnut ja ruusut, kalenterit ja kartat. Muistipoliisin hallitsemalla saarella asia toisensa jälkeen häviää sekä todellisuudesta että ihmisten mielistä. Muistaa ei enää saa. Nuori kirjailija päättää kuitenkin riskeerata kaiken ja piilottaa kustannustoimittajansa, joka ei osaa unohtaa.

Muistipoliisi on eleetön ja voimakas kertomus siitä, mitä unohtaminen tekee ihmisyydelle. Täsmävalinta kaikille Vegetaristin ja Kazuo Ishiguron faneille!

”Muistipoliisi on mestariteos.” – The Guardian

”Muistipoliisi tuo mieleen George Orwellin 1984:n ja Ray Bradburyn Fahrenheit 451:n, mutta samanaikaisesti sillä on aivan oma äänensä ja voimansa.” – Time