Lomonosovin moottori -  Antti Salminen6

Kirja-arvio :: Lomonosovin moottori

Kirjoittanut aituriar

Tämä oli vähän turhan outo makuuni. Jännittävä maailma kyllä keinotekoisine ihmisineen ja salaperäisine rakennushankkeineen. Mutta tosi omituinen. Omaperäisyys oli samaan aikaan kirjan ansio ja haitta. Turhan vaikeakin se oli, avautuu ehkä kunnolla vasta toisella tai kolmannella lukukerralla.

Kirja oli myös huomattavan synkkä, vaikka Salminen onnistuikin ymppäämään joukkoon ällistyttävää mustaa huumoria, mikä on luettava hänelle ansioksi. 

Juonivetoiseksi kirjaa ei voi luonnehtia. Tarina koostuu fragmenteista ja etenee hyppäyksittäin. Filosofista pohdiskelua ja viipyilevää turinointia on runsaasti, kuten nyt voi filosofi-runoilijan teokselta odottaakin. Jatkuva kielellinen tanssahtelu teki tekstistä aika ajoin turhan raskasta lukea.

Loppujen lopuksi Lomonosovin moottori on oman tulkintani mukaan nyky-yhteiskunnan sairauden ja mielettömyyden allegoria. Yhteiskuntakriittinen fiktio miellyttää kyllä, kunhan ei ole saarnaavaa sävyä. Tässä teoksessa kritiikkiä ei saarnata lukijalle, joten siitä vielä yksi merkintä plussasarakkeeseen.


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Lomonosovin moottori

Piirrokset: Johan L. Pii. Ulkoasu: Olli-Pekka Tennilä. Nidottu.

Kalevi Jäntin palkinto 2014, Tähtivaeltaja-palkinto 2015.

Novaja Zemljan syrjäseuduilla on tapahtunut jotain. Sen systemaattinen läpikäyminen voi paljastaa hupenevien luonnonvarojen ja sivilisaation väliltä salaisia yhteyksiä. Selvityksen syvetessä tieteellinen ja luonnonuskoinen maailma kohtaavat ja vaihtavat paikkaa. Uskomuksista tulee tosiasioita, tieteelliset tosiasiat paljastuvat uskomuksiksi. Lomonosovin moottori aiheuttaa tämän kaiken. Mutta mikä on Lomonosovin moottori? Ja miksi kaiken yllä väreilee vaikutelmia ihmiskunnan kohtalosta?

Antti Salmisen kokeellinen proosateos Lomonosovin moottori luotaa kirjallisten lajityyppien rajamaita ja rakentaa kiehtovan maailman risteyttäen steampunkia, muistiinpanoja, etnologiaa, alkemiaa ja ristiviitelogiikkaa.

Kokeellisista tarinafragmenteista koostuva kirjallinen helmi tulvii villiä sanahelinää, surrealistisia käänteitä ja hullua huumoria.” – Tähtivaeltaja-palkintoraati