Aarnikotkan vuosi (Derkinhovi #2) - Diana Wynne Jones6

Kirja-arvio :: Aarnikotkan vuosi

Kirjoittanut Muuttohaukka

"Aarnikotkan vuosi" ei onnistu kunnolla sytyttämään lukijaa, vaikka Diana Wynne Jonesin monipuolisessa fantasiamaailmassa olisi aineksia jännittäville seikkailuille. Hahmoissa on monta kiinnostavaa tyyppiä, kuten itsekeskeinen velho Corkoran, ystävällinen Elda-aarnikotka ja tympeä velho Wermacht (on siinäkin nimi!), mutta viimeinen kiinnostavuuden silaus heistäkin puuttuu. Porukkaa on oikeastaan kirjassa vähän liikaa, jotta kaikista jaksaisi kunnolla kiinnostua.

Suurempi ongelma on vielä se, että heille ei oikein tapahdu mitään kovin mielenkiintoista. Etenkin kirjan ensimmäiset 70 sivua ovat niin tylsät, että lukija pohtii väkisin kesken jättämistä. Puolivälin lähetyessä "Aarnikotkan vuosi" alkaa kuitenkin parantua, kunnes se taas heikkenee uuvuttavan kliseisessä loppuratkaisussa (prinssi saa prinsessan -tyylinen ja vielä moneen kertaan).

En oikein myöskään päässyt perille, keille kirja on suunnattu. Nuorille se ei ole tarpeeksi jännittävä ja aikuisille se on vähän liian lapsellinen. Eikä hupaisaksi tarkoitettu huumorikaan ole kovin hauskaa.

"Aarnikotkan vuosi" on ihan mukava perusteos, joka sopii loma-ajan kevyksi viihteeksi, jos ei mitään kovin jännittävää kaipaa.

 


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Aarnikotkan vuosi

Alkuteos ilmestynyt 2000. Suomentanut Susanna Paarma. Kannen maalaus: Jos A. Smith. Päällys: Sami Saramäki. Sidottu.

Edes fantasiamaailma ei ole vapaa rahan vallasta. Kahdeksan vuotta sitten herra Chesneyn riistoturismille pantiin piste. Mutta turistit toivat kuitenkin rahaa. Nyt heitä ei enää saavu ja velho Corkoran johtaa velhojen konkurssikypsää yliopistoa löysin rantein.

Corkorania kiinnostaa kuumatkailu enemmän kuin yliopisto, joten hän päättää lähettää rahankeruukirjeitä uusien opiskelijoiden vanhemmille. Corkoran myös valikoi omiksi oppilaikseen tulokkaista rikkaimmat.

Yllätys on täydellinen, kun velho Derkin tytär osoittautuu suureksi kultaiseksi aarnikotkaksi. Kuningas Lutherin poika on tyhjätasku, keisarin sisarpuoli on joutunut senaatin hampaisiin ja kääpiö Ruskin paljastuu pohatan sijasta paenneeksi orjaksi. Olga ei suostu kertomaan taustastaan mitään. Felim taas on tullut velhokouluun salaa, ja hänellä onkin hyvät syyt pitää matalaa profiilia…

Ja vastaukseksi rahankeruukirjeisiin yliopisto saakin niskaansa sekalaisen joukon salamurhaajia ja suuttuneita sukulaisia.

Diana Wynne Jonesin maailma on täynnä inhimillisiä ja epäinhimillisiä persoonia. Aarnikotkan vuosi on itsenäinen jatko-osa innostuneesti vastaanotetulle Derkinhovin Mustalle ruhtinaalle.