Salaisuuksia Delobriandissa - Liliana Lento10

Kirja-arvio :: Salaisuuksia Delobriandissa

Kirjoittanut EveMoon

Helppolukuinen ja nopeasti etenevä tarina, joka sarjan ensimmäisen kirjan tavoin yllättää sillä miten saumattomasti viihteellinen juoni ja ajoittain synkkä todellisuus sopivat samaan tarinaan. En sanoisi kirjaa viihderomaaniksi (vaikka sitä kai enimmäkseen sellaisena on markkinoitu) vaan enemmänkin viihderomaanin ja yhteiskunnallisen fantasian hybridiksi. Genrerajat rikkoutuvat jälleen mielenkiintoisella tavalla. Romanttisessa viihdekirjallisuudessa yleensä vältetään "liian synkkiä" aiheita, ja vaikka Salaisuuksia Delobriandissa sopii tähän genreen estetiikkansa ja hahmojen suhteisiin keskittyvän juonen puolesta, tarinaan kuuluu orgaanisesti myös yhteiskunnan ja hahmojen pimeä puoli. Tätä pimeää puolta käsitellään myös "jalat-maassa" asenteella, jolla on oikeasti jotain sanottavaa todellisuudesta, sen sijaan että dramaattisia asioita tapahtuisi vain lukijan järkyttämisen vuoksi. Sekä tätä kirjaa että Dionnen tyttöjä tuntuu hyvin keinotekoiselta yrittää ajatella minkään selvän genren edustajana, sillä kaikki tarinan elementit kuuluvat niin luonnollisesti yhteen, vaikka saattavat hämmentää sellaista lukijaa, joka odottaa vain keijuja ja romantiikkaa.

Isossa osassa tässä kirjassa on Dionnen tytöistä tuttu Margot, ja oli virkistävää lukea välillä keski-ikäisen hahmon elämästä ja suhteista (tarinassa jonka tarkoitus ei ole masentaa). Margotin lisäksi kirjassa on liuta uusia näkökulmahenkilöitä, joiden runsaudesta huolimatta tarina on tasapainoinen ja etenee sujuvasti. Heidän elämänsä kietoutuvat yhteen vahvemmin kuin Dionnen tytöissä, mikä toisaalta sujuvoittaa kerrontaa, toisaalta pienentää tarinan fokusta, mikä tekee kirjan tyylistä vähän erilaisen. (Ei mielestäni huonomman tai paremman.) Itseäni myös viehätti miten Dionnen tytöissä maailma taustalla kuohui mutta se ei näkynyt kaikkien hahmojen elämässä samalla tavalla, jolloin joillakin oli aikaa keskittyä seurusteluun, vaikka toisia vietiin vankileirille. Salaisuuksia Delobriandissa kääntää tämän asetelman enemmänkin niin päin, että maailma on taas suhteellisen rauhallinen taustalla, mutta silti joidenkin hahmojen elämässä menneen sodan vaikutukset kulminoituvat äärimmäisillä tavoilla, vaikka toisten suurimmat ongelmat vaikuttavat arkisemmilta. Pidän myös siitä, ettei erilaisia hahmoja ja erilaisia elämäntilanteita aseteta minkäänlaiseen arvojärjestykseen, vaan kaikkien ongelmat tuntuvat yhtä todellisilta ja tärkeiltä.

Voisin suositella Fretannia-kirjoja esimerkiksi Shannon Halen ja Fransesca Lia Blockin faneille, koska pidän kaikissa näissä teoksissa siitä, että kaunis tarina pystyy näyttämään myös yhteiskunnan ja yksilöiden vaikeat puolet, tavalla joka on niin helposti sulatettava että isoista ja monimutkaisista asioista on helpompi saada ote.


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Salaisuuksia Delobriandissa

Kansi: Heidi Ahola. Nidottu.

Salaisuuksia Delobriandissa on itsenäinen jatko-osa Liliana Lennon esikoisromaanille Dionnen tytöt. Chick litin ja fantasian yhdistävä tarina vie lukijan kuvitteelliseen Fretannian maahan, keijujen, ihmisten ja menninkäisten yhteiskuntaan.

Alexa haluaa pitää isänsä synkän menneisyyden salassa – hinnalla millä hyvänsä. Margot on luonut menestyksekkään näyttelijänuran, mutta menneisyyden traumat eivät jätä häntä rauhaan. Sofialla on elämässään kaikkea, mutta lapsi puuttuu. Gunvoria on vaivannut aina huonommuuden tunne, mutta onneksi hänellä on ihana tyttöystävä.

Alexan, Margotin, Sofian ja Gunvorin polut risteävät Delobriandissa, Fretannian pääkaupungissa. Luvassa on jälleen romantiikkaa, suhdesotkuja ja jännitystä fantasiaelementeillä kuorrutettuna.