Kirjojen tytär - Margaret Rogerson7

Kirja-arvio :: Kirjojen tytär

Kirjoittanut aituriar

Valitsin lukea Kirjojen tyttären, koska kaipasin vaihteeksi jotakin hieman kevyempää seikkailufantasiaa, ja ajatus loitsukirjastosta kiehtoi. Odotukset eivät olleet suunnattoman korkeat, ja aluksi vaikuttikin siltä, ettei tarina vain yksinkertaisesti tempaa kunnolla mukaansa. Muistuttaa liian paljon useita aiemmin lukemiani nuorille aikuisille tähdättyjä fantasiaromaaneja. 

Kunnes tarina onnistuu yllättämään, kun sen omaperäisyys kohoaa kirkkaampiin valoihin esittelemään Margaret Rogersonin nerokkuutta. Vähä vähältä aloin ymmärtää teokselle sävellettyä ylistyslaulua paremmin.

Päähenkilö Elisabeth ei ole kiinnostavimpia ja moniulotteisimpia henkilöhahmoja, joista olen koskaan lukenut; tärkeimpien sivuhahmojen joukosta löytyvätkin mielestäni ne jännittävimmät persoonat. Rogersonin luomassa maailmassa vaikuttavin osa ovat omaperäinen taikuusjärjestelmä sekä oman mielen ja persoonallisuuden omaavat loitsukirjat, joita voisi pitää kirjan hahmoina myös. Huumoria löytyy, samoin romantiikkaa mutta ei päällekäyvässä muodossa.

Kirjassa käsitellään isojakin aiheita, eikä sillä ole satumaisen onnellista loppua, joten mielestäni sille ei ole aihetta asettaa minkäänlaista yläikärajaa. Se on peittelemättä tarkoitettu ennen kaikkea tytöille ja naisille, vaikka sopii hyvin seikkailufantasian ystäville sukupuolesta riippumatta. Ei tästä kenties korkean fantasian modernia klassikkoa sukeudu, mutta hattu päästä, että Rogerson onnistuu kertomaan kokonaisen eheän, jännittävän ja koskettavan tarinan, ilman jatko-osien tarvetta. 


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Kirjojen tytär

Alkuteos ilmestynyt 2019. Suomentanut Mika Kivimäki. Kannen kuva: Charlie Bowater. 2. painos 2021. Sidottu.

Tähtifantasia-palkinto 2021. Goodreads Choice -ehdokas 2019.

MAAGINEN KIRJASTO.

Elisabeth on kasvanut pienestä pitäen Suuressa kirjastossa, hyllyiltään kuiskailevien ja rautakahleitaan kalistelevien loitsukirjojen ympäröimänä. Hän on aina tiennyt, että velhot ovat pahoja ja taikuus vaarallista.

KATALA JUONI.

Kun joku vapauttaa kirjaston vaarallisimman kirjan ja sabotaasi tekee Elisabethista pääepäilyn, hänet kiidätetään pääkaupunkiin tuomiolle.

ARVOITUKSELLINEN VELHO.

Elisabethin on laitettava toivonsa kahteen epätodennäköiseen liittolaiseen: velho Nathaniel Thorniin ja tämän salaperäiseen palvelijaan Silasiin. Pian hän on keskellä vuosisatoja vanhaa juonta, joka uhkaa syöstä kirjastot ja niiden mukana koko maailman turmioon.

”Maailma tarvitsee rohkeutta, rakkautta ja kirjoja. Sujuvasti etenevä seikkailuromaani tarjoaa kaikkea tätä ihastuttavien henkilöhahmojen kera.” – Tähtifantasia-palkintoraati