Libri di Lucan arvoitus

@ Mikkel Birkegaard
Libri di Lucan arvoitus - Mikkel Birkegaard 6.06   16

Alkuteos ilmestynyt 2007. Suomentanut Katriina Huttunen. Sidottu, kansipaperi.

Huikea kirjallinen trilleri salaliitosta, jonka jäsenet käyttävät valtaa manipuloimalla kirjoja ja niiden viattomia lukijoita.

Tanskalaisen Mikkel Birkegaardin esikoisteos on aiheuttanut Euroopan-laajuisen kirjallisen sensaation. Jos olet kuvitellut kirjahyllyjen suojissa piileskelevien lukutoukkien olevan harmittomia, tämä kirja muuttaa näkemyksesi. Se saa sinut varomaan kertaalleen luettuja teoksia ja esittämään itsellesi kysymyksen: tiedänkö varmasti, kenen tekstiä parhaillaan luen?

Libri di Luca on Kööpenhaminassa sijaitseva antikvariaatti, jonka omistaja Luca Campelli kuolee äkillisesti. Liikkeen perii hänen poikansa Jon. Nuorimies ei ole tavannut isäänsä kahteenkymmeneen vuoteen – ei sen jälkeen, kun hänet äidin salaperäisen itsemurhan jälkeen adoptoitiin. Vaihdos asianajajan töistä pölyisten kirjojen keskelle ei totisesti ole kuulunut hänen suunnitelmiinsa.

Pian Jonille selviää, että hänen isällään oli merkittävä rooli antikvariaatin hyllyjen suojissa toimivassa bibliofiilisessä salaseurassa. Sen Lettoreiksi, lukijoiksi, kutsutuilla jäsenillä on maagisia kykyjä: he pystyvät manipuloimaan muita lukijoita ja tekstin kuuntelijoita lataamalla teksteihin salaisia merkityksiä.

Kun antikvariaatti yritetään sytyttää palamaan, Jonin on myönnettävä, että hiljaisten lukutoukkien harmittomuus on vain harhaa. Aleksandrian kirjastoa kotipesänään pitävien Lettorien vallanhaluinen siipi on soluttautunut kansainvälisiin järjestöihin EU:ta ja CIA:ta myöten, ja on nyt Jonin jäljillä...

Tietotekniikka-asiantuntija Mikkel Birkegaard etsi trillerilleen kustantajaa vuosien ajan. Kun sellainen löytyi, teoksen 10 000 kappaleen ensipainos myytiin loppuun kymmenessä päivässä ja Nordisk Film osti kirjan filmausoikeudet. Libri di Lucan arvoitus onkin monenlaisia lukijoita puhutteleva, kylmäävän jännittävä ja kirkkaasti virtaava kirjallinen seikkailu; kuin Ruusun nimi kohtaisi Da Vinci -koodin. Fyysisen väkivallan sijaan vastapeluria manipuloidaan kirjallisten elämysten kautta, joten Libri di Lucan arvoitusta ei suositella luettavaksi julkisissa tiloissa.Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu maaliskuu 24, 2009 (WSOY)
Alkuperäinen nimi 'Libri di Luca'
Tietoja muokattu lokakuu 28, 2016

Kirja-arviot & arvosanat

Eija
Arvosanat 1187
Kirja-arviot 330
Viestit 1058
kesäkuu 28, 2016
5 / 10

Tarinan keskiössä on bibliofiiliseura, jonka jäsenillä on kykyjä vaikuttaa lukijoihin. Heitä kutsutaan nimeltä Lettore. Lettoreita on lähettäjiä ja vastaanottajia. Lähettäjä vaikuttaa muihin lukemalla kun taas vastaanottaja vaikuttaa lukevaan kohteeseen halutulla tavalla. Sisäinen konflikti on hajottanut seuran ja on muodostunut varjojärjestö, jolla ei näytä olevan puhtaat jauhot pussissa.

Sinällään omaperäinen idea vesittyy latteaan kerrontaan. Tarinassa käydään tapahtumia läpi trillerille ominaiseen tapaan, mutta jotain puuttuu. Vaikka Lettoren suorittamassa lukemisessa on paloa, itse tarinasta se ei välity lukijalle asti.

Xariel
Arvosanat 611
Kirja-arviot 34
Viestit 187
toukokuu 6, 2009
6 / 10

SPOILAA! o-o-o-o-o Vähän turhan mahtipontista höttöä, mutta idea on hieno. Pointseja joidenkin kohtien toteutuksesta sekä siitä etten arvannut loppuratkaisua. Tämä on vähän kuin Da Vinci -koodia sekoitettuna Eddingsiin. (Jep, vertaan sitä Ruusun nimen sijaan Eddingsiin.) Päähenkilön isänpuoleisella suvulla on taikavoimia, äiti murhattu, ja kas vain, poika on perinyt mahtavimmat voimat joita kukaan on koskaan nähnyt! Vau! Ja sitten tulevat pahikset, jotka haluavat hallita maailmaa, ja juostaan räjäyttelemässä taloja ja murhaamassa ihmisiä jotka voivat ehkä tietää jotain. Läheinen on petturi ja sitten lennetään toiseen maahan ratkaisua varten. Rakkaus voittaa ja pääpari päätyy yhteen. Odotetaanko toista kirjaa siitä, miten pääparin poika kohtaa jotain vielä mahtavampaa? ;D No, mutta oli tässä muutakin. Idea oli hyvä, kuten sanoin. Kirja piti paikoin otteessaan, tosin paikoin (alussa enimmäkseen) silmät alkoivat lipsua rivien yli ja lähinnä selasin tekstiä. Mutta ideasta kaksi tähteä ja viihdyttävyydestä puoli. Ja vielä yksi neljäsosa siitä, että Tanskalainen eli ei äidinkieleltään englantia puhuva on kerrankin kirjoittanut jotain hienoa, joka kelpaa Euroopanmarkkinoille jopa "sensaatio"-tittelillä. Ja se tekee pyöristettynä kolme tähteä.

mörrimöykky
mörrimöykky
Arvosanat 256
Kirja-arviot 12
Viestit 3
maaliskuu 8, 2015
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
Halla
Halla
Arvosanat 439
Kirja-arviot 26
Viestit 0
helmikuu 19, 2015
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
ppp2
ppp2
Arvosanat 101
Kirja-arviot 7
Viestit 1
joulukuu 22, 2014
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Sorceress
Sorceress
Arvosanat 588
Kirja-arviot 0
Viestit 0
heinäkuu 1, 2011
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
piukku
piukku
Arvosanat 340
Kirja-arviot 1
Viestit 0
helmikuu 11, 2011
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
Amondae
Amondae
Arvosanat 219
Kirja-arviot 0
Viestit 15
syyskuu 13, 2010
Antoi 4 / 10 arvosanan kirjalle
Midori
Midori
Arvosanat 322
Kirja-arviot 37
Viestit 0
kesäkuu 5, 2010
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
Pisania
Pisania
Arvosanat 1000
Kirja-arviot 0
Viestit 1392
joulukuu 31, 2009
Antoi 4 / 10 arvosanan kirjalle