Uutiskirje :: Maaliskuu 2016
- Arvostelu: George R. R. Martin: Jäälohikäärme
George R. R. Martin: Jäälohikäärme
Kirjava 2016 - Risingin tietokannassa
Fantasian tämän hetken selkeästi suurimman ilmiön luoja George R. R. Martin julkaisi 80-luvun alussa sadun Jäälohikäärme Orson Scott Cardin toimittamassa kokoelmassa. Ennen Tulen ja jään laulun suurta läpimurtoa kirjoitettu tarina on valtaosan Martinin tuotannon tapaan jäänyt Suomessa vähälle huomiolle.
Sadusta julkaistiin uudistettu versio 2007 Yvonne Gilbertin kuvituksella ja nyt sadusta on julkaistu kolmas versio, jossa kuvituksesta vastaa Luis Royo. Luis Royolla on pitkä historia fantasian ja scifin kuvittamisesta ja hän lienee parhaiten tunnettu hieman pin-up-tyylisistä teoksista. Tässä kirjassa kuvituksessa ei ole säästelty: sadastakahdestakymmenestä sivusta tuntuu puolet olevan kuvittajan vastuulla. Tasapainossa on kuitenkin onnistuttu, sillä Royon usvamaiset piirrokset elävöittävät tarinan aivan omalle tasolleen. - Arvostelu: Anne Leinonen: Vaskinainen
Anne Leinonen: Vaskinainen
Osuuskumma 2015 - Risingin tietokannassa
Anne Leinosen Vaskinainen on aineksiltaan lupaava: suomalaista kansanperinnettä ja antiikin myyttejä, luontokuvausta ja vahvoja naishahmoja. Kaikilla kolmella päähenkilöllä on myös omat kutkuttavat lähtökohtansa: Ulpukka on vapautunut aiemmasta suovankeudestaan, mutta ajautunut toisenlaiseen umpikujaan etsiessään uutta päämäärää elämälleen. Vaskinainen taas siirtyy käskijän roolista käskettäväksi, kun hänet karkotetaan Tuonelasta. Niilas etsii keinoa autioituvan kotikylänsä pelastamiseksi, mutta hänelläkin on oma linkkinsä Tuonelaan. Erityistä kiitosta ansaitsee myös Eija Lappalaisen suunnittelema kansi. Vaskinainen näyttää kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvältä ja kutsuvalta, joten siihen tarttuu mielellään.Elämän ja kuoleman tematiikka on kirjassa jatkuvasti läsnä. Tuonela on kuitenkin kuvattu tuoreella tavalla, sillä yksi päähenkilöistä on itse kotoisin sieltä ja myös käyttää aktiivisesti kykyjään, jotka ovat kytköksissä tuonpuoleiseen. Kun kohtalottaret tai tuonelan henget useimmiten näyttelevät saduissa ja taruissa lähinnä statistin roolia, tällä kertaa yksi heistä on noussut kertojien joukkoon. Hahmoista erityisesti Vaskinainen ilahduttaakin tuoreudellaan, vaikka myös Niilas ja Ulpukka saavat tarinan edetessä tarpeeksi tilaa kehittyä ja kasvaa.
- Umberto Eco 1932 - 2016
Italialainen kirjailija ja filosofi Umberto Eco on menehtynyt syöpään 19. helmikuuta 84-vuotiaana. Econ teoksista tunnetuin lienee historiallinen romaani Ruusun nimi, mutta spefilukijat muistavat hänet myös sellaisista teoksista kuin Foucaultin heiluri ja Baudolino. Eco yhdisteli romaaneissaan niin fantasiaa, historiaa kuin filosofiaakin ja laajaa tuntemustaan Euroopan kulttuurihistoriasta.
Asiasta kertoi mm. BBC.
- Panssaroitu sydän
- Jäätyneen tulen kartano
Kiinnostavimpia uutuuksia
by Petri Hiltunen, Erkka Leppänen
Kansikuva ja kuvitus: Petri Hiltunen. Taitto: Erkka Leppänen. Nidottu.
Sisällys:
Valinta-sarja #1
by Kiera Cass
Alkuteos ilmestynyt 2012. Suomentanut Laura Haavisto. Kannen kuva: Gustavo Marx. Nidottu.
Palatsi täynnä kilpailijoita, mutta vain yksi voi voittaa hänen sydämensä... Kolmekymmentäviisi kaunista tyttöä. Kolmekymmentäviisi kaunista kilpasiskoa...
America Singerillä on edessään ainutkertainen mahdollisuus – 17-vuotiaan nuoren naisen tulisi olla siitä iloinen. Mahdollisuus paeta syntymästä asti suunniteltua tulevaisuutta. Tulla tempaistuksi kimaltelevien iltapukujen ja korvaamattoman arvokkaiden jalokivien maailmaan. Elämään palatsissa ja kisaamaan komean prinssi Maxonin sydämestä. Hänet on otettu kilpailijaksi Valintaan, tositelevisioon perustuvaan onnenpeliin, jossa muutama valittu kilpailee upean prinssi Maxonin rakkaudesta.
Rooma #3
by Robert Harris
Alkuteos ilmestynyt 2015. Suomentanut Markku Päkkilä. Kannen suunnittelu: Glenn O'Neill. Sidottu, kansipaperi.
Antiikin Rooma. Taistelu vallasta.
Marcus Tullius Cicero – mies, jonka aseena ovat sanat.
Poliittisen trillerin mestarin Rooma-trilogian odotettu päätösosa.
Cicerolla oli kerran valta päättää Caesarin kohtalosta, mutta nyt osat ovat vaihtuneet.
Caesarin, Pompeiuksen ja Crassuksen muodostama vaarallinen triumviraatti ajaa valtiota kohti diktatuuria, ja korruptio rehottaa. Caesar on nostanut Ciceron vanhan vihollisen Clodiuksen tribuuniksi. Cicero on syösty konsulinvirasta ja ajettu maanpakoon. Hän on joutunut luopumaan vallasta säilyttääkseen periaatteensa.
Särkynyt meri #1
by Joe Abercrombie
Alkuteos ilmestynyt 2014. Suomentanut Mika Kivimäki. Kartta: Nicolette Caven. Kannen kuva: Mike Bryan. Sidottu.
Locus-palkinto (paras nuortenkirja) 2015. David Gemmell Legend Award -ehdokas 2015.
»Vannoin, että kostan isäni murhaajille. Saatan olla vain puoliksi mies, mutta vannoin täyden valan.»
Prinssi Yarvi on vannonut voittavansa takaisin valtaistuimen, jolle hän ei koskaan halunnut nousta. Sitä ennen hänen on kuitenkin kestettävä julmuuksia, kahleita ja Särkyneen meren purevia vesiä. Ja hänen on tehtävä se kaikki yhdellä kädellä. Raajarikkona syntynyt, pelätyn kuningasisänsä ja voimakkaan äitinsä väheksymä Yarvi ei pysty pitelemään kilpeä eikä heilauttamaan kirvestä, joten hänen ainoa vaihtoehtonsa on taistella älyllään.
by Lars Kepler
Alkuteos ilmestynyt 2015. Suomentanut Kari Koski. Kannen kuva: Getty Images. Sidottu, kansipaperi.
Keplerin uusi aluevaltaus!
Mihin joudumme kun kuolemme? Yliluonnollinen trilleri vie tuonpuoleiseen, jossa pelataan julmaa peliä siitä, kuka saa palata elämään.
Jasmin Pascal-Anderson haavoittuu kuolettavasti ja huomaa päätyneensä outoon satamakaupunkiin, jossa vainajat odottavat tuonen laivaa tai paluuta elämään. Jokin on kuitenkin pahasti vialla. Sairaalassa henkiin virkoava Jasmin ei koskaan toivu kokemastaan. Kaikkea varjostaa tieto, että tuonpuoleisesta on tullut röyhkeyden pelikenttä, missä katalimmat juonivat itsensä takaisin elämään. Eikä kukaan usko häntä.
Odotetuimpia tässä kuussa
Benjamin Hawk #1
by Juha-Pekka Koskinen
Kansi: Pete Revonkorpi. Sidottu.
Äärimmäisen vetävä ja poikamaiseen makuun varmuudella osuva merirosvoseikkailu rymistelee maailman merillä Pirates of the Caribbean -hengessä!
On vuosi 1692 ja Benjamin Hawk tuntee pitkästyvänsä kuoliaaksi ankaran setänsä suutarinverstaassa. Isoisän salaperäiset tarinat maailman meriltä alkavat kiehtoa Benjaminia enemmän kuin pikilangan ompelu kuluneisiin kenkiin. Portsmouthista purjehtii laiva jos toinenkin kohti seikkailuja, joissa Benjamin haluaa olla mukana. Vaikka äiti varoittaa Benjaminia, että meri vie vielä pojan kuten vei tämän isän, Benjamin karkaa merille isoisän avulla. Tuttu Willy opettaa ystävänsä laivan – joskus karskeillekin – tavoille. Matkalla Benjaminille selviää, etteivät isoisä sen paremmin kuin isäkään olleet aikoinaan ihan tavallisia kauppamiehiä.
Elementia kronikat #2
by Sean Fay Wolfe
Alkuteos ilmestynyt 2015. Suomentanut Marko Niemi. Sidottu.
Minecraft on valloittanut maailman ja on nuorison ykköspelisuosikki verkossa.
Toinen toiminnantäyteinen seikkailupaketti jatkaa upeaa kolmiosaista seikkailua Minecraftin maailmassa.
Half Bad -trilogia #3
by Sally Green
Alkuteos ilmestynyt 2016. Suomentanut Sari Kumpulainen. Sidottu.
Nathan Byrn pakenee taas. Vapaiden noitien allianssi on kaikkea muuta kuin kukistettu. Vain uusi, rohkea strategia voi pelastaa hajaantuneet ja lannistuneet kapinalliset lopulliselta häviöltä. He tarvitsevat Gabrielin amuletin puuttuvaa puolikasta – muinaista artefaktia, joka tekee kantajastaan taisteluissa voittamattoman.
Mutta amuletin toisen puolikkaan haltijalla, pelottavan väkevällä erakkonoita Ledgerillä, on omat suunnitelmansa. Voittaakseen Ledgerin luottamuksen Nathanin täytyy matkustaa Amerikkaan ja taivutella hänet luopumaan amuletista. Yhdessä Nathanin oman, maagisen lahjan kanssa amuletti saattaisi riittää kääntämään tapahtumien kulun ja päättämään viimein kertaiskulla verisen sodan mustien ja valkoisten noitien välillä.
Musta komppania #2
by Glen Cook
Alkuteos ilmestynyt 1984. Suomentanut Markus Harju. Kansi ja kuvitus: Petri Hiltunen. Nidottu.
Saatan nauraa talonpojille ja kaupunkilaisille, jotka on kahlehdittu elämiensä ajaksi maailman yhteen pieneen kolkkaan, kun taas minä vaellan sitä pitkin ja poikin ja saan nähdä kaikki sen ihmeet. Mutta kun joskus kaadun, minulla ei ole lasta, joka kantaisi nimeäni, ei muuta perhettä suremassa minua kuin toverini, eikä ketään, joka muistaisi tai merkitsisi kylmän maapläntin, jonka alla makaan. Vaikka olen saanut todistaa suuria tapahtumia, en jätä jälkeeni näiden Aikakirjojen lisäksi mitään kestävää saavutusta.
Soturikissat: Kolmikon mahti #4
by Erin Hunter
Alkuteos ilmestynyt 2008. Suomentanut Nana Sironen. Sidottu.
Närhitassu on viimein paljastanut sisaruksilleen ennustuksen heitä odottavasta suuresta mahdista, ja oppilaat tietävät, että klaanien tulevaisuus on heidän käpälissään. Salaa mielessään he kaikki kuitenkin himoitsevat valtaa: Leijonatassu haluaisi olla taisteluissa voittamaton, Paatsamatassu haaveilee päällikkyydestä ja Närhitassu tietää, että hän yksin näkee menneisyyteen ja tulevaisuuteen.
Eräänä päivänä metsään ilmestyy muukalainen, joka varoittaa klaanikissoja auringon pimenemisestä. Ensi kertaa näyttää siltä, että Tähtiklaanilla ei ole antaa vastauksia. Kissojen usko alkaa horjua ja heidän voimansa joutuvat koetukselle, kun Myrskyklaaniin hyökätään yllättäen ja kaikki klaanit ajautuvat ennennäkemättömään taisteluun.
Kolmikon mahti on kolmas Soturikissat-sarja. Pimennys on sarjan neljäs osa.