Arkisto

Kiinnostavimpia uutuuksia

Operaatio Ave Maria - Andy Weir
Operaatio Ave Maria
by Andy Weir

Alkuteos ilmestynyt 2021. Suomentanut Annukka Kolehmainen. Kansi: Will Staehle. Sidottu, kansipaperi.

Goodreads Choice Award (paras sf-kirja) 2021. Hugo-palkintoehdokas 2022.

YKSIN AVARUUDESSA.
MAHDOTON TEHTÄVÄ.

Astronautti Ryland Grace herää avaruusalukselta muistinsa menettäneenä – seuranaan kaksi ruumista. Kun muisti vähitellen palaa, Ryland ymmärtää tilanteen vakavuuden. Hänen on ratkaistava äärimmäisen vaikea tieteellinen arvoitus ja pysäytettävä vaara, joka uhkaa koko maapalloa. Ja hänen on tehtävä se yksin...

Asema 11 (Keltainen kirjasto) - Emily St. John Mandel
Asema 11
by Emily St. John Mandel

Alkuteos ilmestynyt 2014. Suomentanut Aleksi Milonoff. Päällys: Anna Makkonen. Sidottu, kansipaperi.

Arthur C. Clarke -palkinto 2015. British Fantasy -palkintoehdokas 2015, Tähtivaeltaja-palkintoehdokas 2023.

Unohtumattoman kaunis romaani tuhon jälkeisestä maailmasta, jossa taiteen, toivon ja ihmisyyden merkitys kristalloituu tragedian keskellä.

Ei enää hyppyjä vihreiksi valaistuihin kloorivesialtaisiin. Ei enää pallopelejä valonheitinten alla. Ei enää parvekelyhtyjä, joissa parveilee kesäöinä yöperhosia. Ei enää junia, jotka kulkevat kaupunkien alla virtakiskojen häikäisevällä voimalla. Ei enää kaupunkeja.

Yö kuuluu meille - Mariana Enriquez
Yö kuuluu meille
by Mariana Enriquez

Alkuteos ilmestynyt 2019. Suomentanut Sari Selander. Kannen suunnittelija: Martti Ruokonen. Sidottu.

Tähtifantasia-palkintoehdokas 2023.

”Sykkivän tuoreen argentiinalaisen naiskirjallisuuden uusi helmi.” – El Mundo

Poliittista kauhua Etelä-Amerikasta ”goottilaisen realismin kuningattarelta”: Yö kuuluu meille on kertomus diktatuurin ajasta ja pelon sukukronikka.

Isä ja poika matkaavat autolla halki Argentiinan. Äiti on kuollut epäselvissä olosuhteissa. Sotilasjuntta on vallassa, aseistettujen miesten vartioimat tarkastuspisteet luovat kireää tunnelmaa. Poika kasvaa aikuiseksi maassa, jonka poliittinen todellisuus on pelottavampaa kuin vuosisatoja vanha pohjoisargentiinalainen rituaalimagia; hirviöt voi karkottaa, mutta tuore demokratia on hauras rakennelma.

Akanvirta - J. S. Meresmaa
Akanvirta
by J. S. Meresmaa

Akanvirta: novelleja. Kannen kuva: Dreamstime.com © Grandfailure; © Tatsiana Zayats. Kansisuunnittelu: J.S. Meresmaa. Nidottu.

"Hänen luunsa olivat keveät kuin ilma, jota siivet kaipasivat alleen."

Nainen löytää pakotien kontrolloivasta suhteesta ryijyn avulla. Tyttö näkee ikkunastaan junan, jota kukaan muu ei näe. Leski etsii merestä lohtua suruunsa, ja siskoaan suojeleva nuori nainen törmää kohtaloon, jota ei pysty juoksemaan karkuun.

Aarteidesi aikakirjat - Piia Leino
Aarteidesi aikakirjat
by Piia Leino

Sidottu, kansipaperi.

Huimaava sukellus muistojen rikkaaseen kudokseen

Kaikki olisi ehkä mennyt toisin, jollen olisi pudonnut ensimmäisenä juuri siihen muistoon. Olen myöhemmin päätellyt tuon veneretken tapahtuneen vuonna 1984. Hän ei ollut tuolloin enää aivan nuori, jos ei vielä vanhakaan, 34­-vuotias, 38 vuoden päässä kuolemastaan.

2020-luvulla toiveikkaat antavat jäädyttää kehonsa odottamaan aikaa, jolloin heidän sairautensa voidaan parantaa. Sata vuotta myöhemmin kuolema on yhä voittamaton, mutta kryoniikkayritys on keksinyt pakastetuille muuta käyttöä. Valittujen miljonäärien muistot on saatu ladattua koneille historioitsijoiden, elostelijoiden ja aarteenmetsästäjien koettaviksi.

Korvaaja (Nordic Horror #3) - A. R. S. Horkka
Korvaaja
Nordic Horror #3
by A. R. S. Horkka

Sidottu.

Menneisyys vainoaa minua, ja minä vainoan menneisyyttä.

Mystinen yhteys eri aikojen ihmisiin syöpyy vainoavana labyrinttina 18-vuotiaan Taikan tajuntaan.

18-vuotias historianharrastaja Taika loukkaantuu turnajaisnäytöksessä vakavasti, kun hän näkee keskellä näytöstä aaveen. Sairaalassa hän saa kuulla, että hänellä on aivokasvain ja vain vähän elinaikaa. Taika vetäytyy syrjäiseen pohjoiskarjalaiseen pikkukylään ja saa mystisesti yhteyden kolmen eri aikakauden ihmiseen: viikinkisoturiin, keskiaikaiseen ylhäisörouvaan sekä Suomen sisällissodan aikaiseen sotavalokuvaajaan. Taika alkaa nähdä ja kuulla, mitä eri aikojen ihmiset tekevät, ja nämä taas tuntuvat näkevän ja kuulevan, mitä hän itse kokee. Mystisellä yhteydellä on kuitenkin arvaamattomia seurauksia.

Tästä kaikki alkaa - Salla Simukka
Tästä kaikki alkaa
by Salla Simukka

Kannen suunnittelija: Sanna Mander. Sidottu, kansipaperi.

Parisuhteen ruumiinavaus.

”Kun hän palasi työpöytänsä ääreen, hän katsoi kuparilevyä ja siihen raaputtamaansa kuvaa ensimmäistä kertaa tarkkaan. Se ei ollut kämmen. Se oli sydän, suonikas, verinen, juuri irti leikatun näköinen.”

Palkittu kuvittaja Nova muuttaa puolisonsa Islan kanssa unelmataloon metsän keskelle. Hiljaiselo syrjäseudulla ei kuitenkaan riitä korjaamaan rakoilevaa suhdetta.

Odotetuimpia tässä kuussa

Sang (Sang #1) - Elina Pitkäkangas
Sang
Sang #1
by Elina Pitkäkangas

Kannen kuvitus: Kaisu Sandberg. Sidottu, kansipaperi.

Kuvastaja-palkinto 2023, Topelius-palkinto 2023.

"Niin kauan kuin Qiu lentää vuorisolassa, minulla on mahdollisuus tuntea vielä häivähdys kotia."

Eeppinen romaani vallasta ja rakkaudesta kuvitteellisessa tulevaisuuden Itä-Aasiassa lumoaa ensimmäisiltä sivuilta alkaen. Kun ihmisarvoa määrittää raha ja onnellisuutta perhe, mitä jää jäljelle kun ne riistetään?

Hämmästys - Richard Powers
Hämmästys
by Richard Powers

Alkuteos ilmestynyt 2021. Suomentanut Antero Tiittula. Sidottu, kansipaperi.

Booker-palkintoehdokas 2021, Tähtivaeltaja-palkintoehdokas 2023.

Miten osaamme kertoa lapsillemme totuuden tästä kauniista, tuhon partaalla olevasta planeetastamme?

Yhdeksänvuotias Robin on herkkä ja älykäs lapsi, joka uppoutuu yksityiskohtaisiin, uhanalaisia eläimiä esittäviin maalauksiinsa. Hän on onnellisimmillaan luonnossa eikä käsitä, miksi ihmiset eivät toimi, vaikka planeettamme on hälytystilassa.

Namiyan puodin ihmeet - Keigo Higashino
Namiyan puodin ihmeet
by Keigo Higashino

Alkuteos ilmestynyt 2012. Suomentanut Raisa Porrasmaa. Kansi: Tuomo Parikka. Kannen kuvitus: ©CoMix Wave Films Inc. Sidottu, kansipaperi.

Tähtifantasia-palkintoehdokas 2023.

MITÄ SINÄ VASTAISIT?

"Viimeisenä oljenkortenani päätin kokeilla, saisinko teiltä jonkin hyvän idean. Laitoin mukaan vastauskuoren. Olkaa niin hyvä ja auttakaa."

Kolme poliisia pakenevaa rikollista piiloutuu hylättyyn kyläkauppaan odottamaan aamua. Joukkion suunnitelmat menevät uusiksi, kun postiluukusta putoaa edesmenneelle kauppialle osoitettu nimetön avunpyyntö. Kolmikko tajuaa osuneensa väärään paikkaan väärään aikaan. Useamman ihmisen kohtalot punoutuvat yhteen öisessä puodissa, ja aamun valjetessa kenenkään elämä ole enää entisellään.

Raivoava myrsky (Soturikissat: Varjojen aika #6) - Erin Hunter
Raivoava myrsky
Soturikissat: Varjojen aika #6
by Erin Hunter

Alkuteos ilmestynyt 2016. Suomentanut Nana Sironen. Sidottu.

Soturiklaanien valtataistelun jännittävä päätös!

Varjoklaania hallitsee uusi Tiikeritähti, mutta klaanin voimistuminen on lisännyt jännitteitä järven ympärillä sietämättömästi.

Taivasklaanin paikka klaanien keskuudessa on uudelleen vaakalaudalla, koska mikään klaani ei ole valmis luovuttamaan maitaan – kaikkein vähiten Varjoklaani.

Tähtiklaanin ennustama hirmuinen myrsky on tulossa, ja klaanien on pysyttävä yhdessä, tai niille kaikille käy huonosti.

Varjojen aika -saagassa eletään Myrskyklaanin päällikön Vatukkatähden valtakautta. Raivoava myrsky on saagan kuudes, viimeinen osa.

Haudattu salaisuus (Thorkild Aske #4) - Heine Bakkeid
Haudattu salaisuus
Thorkild Aske #4
by Heine Bakkeid

Alkuteos ilmestynyt 2021. Suomentanut Jonna Joskitt-Pöyry. Kansi: Sanna-Reeta Meilahti. Sidottu, kansipaperi.

Koukuttava sekoitus jännitystä, mustaa huumoria ja veitsenterävää kerrontaa!

Norjalaisen kaupungin Stavangerin hiekkadyyneiltä löytyy runneltu ruumis, jonka uskotaan kuuluvan viisi vuotta sitten kadonneelle konstaapelille Simon Bergelandille. Thorkild Aske lähtee etsimään vastauksia kaupungista, josta hän näkee yhä painajaisia.

Ikiliekki (Tukahdutetut #2) - Helmi Tolonen
Ikiliekki
Tukahdutetut #2
by Helmi Tolonen

Vanessa on ryhtynyt ystäviensä avulla selvittämään keinoa purkaa kirous, joka on riivannut koulun väkeä kriittiseen pisteeseen saakka. Samalla, kun Thomas taistelee aikaa vastaan käydessään suurinta kamppailua sisällään, saa Vanessa huomata paljastuneiden salaisuuksien olleen vasta alkua. Syvemmälle sukeltaminen vie hänet entistä synkempien kysymysten ja vastausten äärelle.

Pääsemme myös hyppäämään menneisyyteen ja seuraamaan, kuinka Tukahdutettujen valta eteni vaihe vaiheelta Thomasin näkökulmasta. Mitä kaikkea hän on joutunut käymään läpi vain, jotta voisi menettää paikkansa johtajana pahimpana mahdollisena hetkenä?

Tiima - Ane Riel
Tiima
by Ane Riel

Alkuteos ilmestynyt 2021. Suomentanut Katriina Huttunen. Kansi: Tuomo Parikka. Sidottu, kansipaperi.

Maagista realismia parhaimmillaan

Alman aika ja muisti on loppumassa. Joka ilta hän muistaa kuitenkin vetää komean kaappikellonsa, ja rutiini pitää hänet hengissä. Kelloja on aiemmin ollut kokonainen perhe: mies, vaimo ja tytär. Nyt jäljellä on enää vaimo.

Sitten Alma näkee ikkunasta pienen pojan ja koiran. Kuuro ja muistisairas nainen ja poika ystävystyvät, ja Alman mieleen alkaa nouseta häilyviä muistoja kuolleesta aviomiehestä. Vain Alma tietää totuuden siitä, mitä Otolle oikein tapahtui – jos vain kykenisi muistamaan.