Risingshadow Scifi- ja fantasiakirjat
  • Risingshadow
      • Back
      • Esittely
      • Uutiset
          • Back
          • Risingshadow
          • Fandom
      • Artikkelit
          • Back
          • Haastattelut
          • Kirja-arvostelut
          • Fandom
      • Ota yhteyttä
      • Ylläpitäjät
      • Tietosuoja
      • English site
  • Kirjatietokanta
      • Back
      • Uutuuskirjat
      • Tulevia kirjoja
      • Kirjalistaushaku
      • Kirja-arviot
      • Kirjahyllyt
      • Tyylilajit
      • Tilastot
      • Lisää uusi kirja
      • Syötteet
  • Foorumi
      • Back
      • Tilastot
      • Etsi
      • Uusimmat viestit
  • Kirjaudu

Tähtivaeltaja-palkinto 2021 jaettu

Tietoja
Kirjoittanut Darkki
Julkaistu: 15.04.2021

Helsingin Science Fiction Seuran Tähtivaeltaja-palkinto parhaasta vuonna 2020 suomeksi ilmestyneestä science fiction -kirjasta annetaan Teos-kustantamon julkaisemalle Emmi Itärannan romaanille Kuunpäivän kirjeet.

Emmi Itärannan Kuunpäivän kirjeet kertoo tulevaisuudesta, jossa ihmiskunta on siirtynyt asumaan lähiavaruuteen. Kirjailijan vahva aurinkokuntavisio näyttää meille, minne olemme matkalla ja millaisia yhteisöjä Maan kamaralta poistunut ihmiskunta voisi rakentaa. Samalla se kysyy, muutummeko me arkemme ja asuinpaikkamme muuttuessa ja millainen hinta muutoksesta maksetaan. Millaisia syntejä me kollektiivisesti kannamme mukanamme ajan ja paikan kaukaisuuteen?

Tyyliltään viileänkuulas ja soljuva kirja on kirjeromaani, joka koostuu suomalaissyntyisen päähenkilön, Lumi Salon, viesteistä kaukana työskentelevälle puolisolleen. Taitava kerronta limittää toisiinsa useita aikatasoja sekä historiafragmentteja, uutismateriaalia, tutkimustietoa ja jopa mainostekstejä. Näin muodostuu monisyinen, eheä kuva ihmiskunnasta, joka on levittäytynyt kuuhun, Marsiin, avaruusasemille ja kaasuplaneettojen kiertolaisille.

Osa ihmisistä kuitenkin potee kalvavaa ikävää Maahan, vaikka he eivät koskaan olisi siellä käyneetkään. Pohdinta siitä, mistä syntyy tunne johonkin paikkaan kuulumisesta ja sinne juurtumisesta, läpäisee koko teoksen ja nousee sen temaattiseksi voimaksi. Riittääkö kotoisuuteen keinopainovoimassa virtaava puro tai ruukkuun istutettu pienoispuu, jos ja kun elämme avaruuden ankaruuden keskellä? Millaisista elementeistä rakentuu kokemus yhteydestä paikkaan, jossa asumme?

Itäranta yhdistää tieteiskerrontaansa suvereenisti myös mytologisia tasoja, sillä teoksen päähenkilö hoitaa juurettomuudesta kärsiviä potilaitaan skandinaavista tarustoa kaikuvien henkimatkojen avulla. Pohjoisesta kuvastosta ammentava juonne rakentuu kuin ankkuriköydeksi taakse jätettyyn planeettaan keskellä avaruuden rannattomuutta. Omakohtainen aistitieto ja kokemuksellisuus asetetaan tieteellistä maailmankuvaa täydentäväksi välttämättömäksi ainesosaksi, jota ilman vieraannumme toisistamme ja ympäristöstämme. Tällä näkökulmalla on painava viesti myös meidän ajassamme.

Kirjan toinen läpileikkaava teema, ekologia, kutoutuu saumattomasti yhteyden ja kuulumisen tematiikkaan. Maa on ympäristötuhojen lähes elinkelvottomaksi muuttama, ja seuraavaksi sieltä paennut ihmiskunta rohmuaa resursseja karujen planeettojen pinnoilta. Näkymä romahtaneeseen ekosysteemiin, hylättyyn kuoreen, jonka ihminen on imenyt tyhjiin, on varoittava ja enteellinen. Se tekee Kuunpäivän kirjeistä tiukasti ajankohtaisen. Samalla kirja kurkottaa vaivattomasti tulevaisuuteen, jossa avaruuden asuttamisen kynnys on jo ylitetty.

Tähtivaeltaja-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluivat: kriitikko Hannu Blommila, päätoimittaja Toni Jerrman, kriitikko Elli Leppä ja kääntäjä, kriitikko Kaisa Ranta.

tahtivaeltajablogi.com
tahtivaeltaja.com

Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).

Risingshadow’n kirjoituspiiri etsii uusia osallistujia

Tietoja
Kirjoittanut Fievre
Julkaistu: 01.02.2021

Risingshadow’n perinteikkäässä kirjoituspiirissä on tilaa uusille osallistujille, tervetuloa mukaan!

Piirissä kirjoitetaan tekstejä kuukausittain vaihtuvasta tehtävänannosta, ja jokainen osallistuja antaa palautetta muiden teksteistä. Jokainen osallistuja pääsee vuorollaan ehdottamaan aihetta. Kirjoitus- ja kommentointiaikaa on noin kaksi viikkoa ja tekstien maksimipituus on 3000 sanaa. Piiri toimii Leirinuotion alla suljetulla alueella, mihin vain piirin jäsenet ja ylläpito pääsevät.

Kirjoituspiiriin osallistuminen on erinomainen tapa kehittyä kirjoittajana ja palautteenantajana ja oppia tuntemaan muita kirjoittajia. Mukana on sekä kokeneempia että aloittelevia kirjoittajia, ja yhteishenki on hyvä. Piirin asioista päätetään yhdessä keskustelemalla ja uusia ideoita otetaan mielihyvin vastaan. Kirjoituspiiriin voi ilmoittautua lähettämällä viestin kirjoituspiirin foorumiketjuun tai lähettämällä yksityisviestin Fievrelle.

Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).

Topelius-palkinto Meri Luttiselle ja Arvid Lydecken -palkinto Sari Peltoniemelle

Tietoja
Kirjoittanut Darkki
Julkaistu: 19.01.2021

Topelius-palkinto myönnetään ansiokkaalle nuortenkirjalle ja Arvid Lydecken -palkinto ansiokkaalle lastenkirjalle. Palkinnot jakaa Suomen Nuorisokirjailijat ry.
Ehdokkaat on valittu vuoden 2020 aikana ilmestyneistä kotimaisista lasten- ja nuortenkirjoista. Molempien Kopioston tukemien palkintojen arvo on 2021 euroa.

Topelius-palkintoa on jaettu vuodesta 1946 lähtien korkeatasoiselle nuortenkirjalle ja Arvid Lydecken -palkintoa vuodesta 1969 lähtien korkeatasoiselle lastenkirjalle.

Palkintoraadin jäsenet ovat tutkija, tietokirjailija ja raadin puheenjohtaja Sara Kokkonen, kirjastovirkailija Marjo Hämäläinen sekä luokanopettaja Matias
Laivamaa. Lisätietoja Suomen Nuorisokirjailijat ry:n puheenjohtaja Netta Walldén, p 040 744 0554 tai walldennetta@gmail.com

Topelius-voittaja 2020

Luttinen Meri: Myrskynsilmä
(WSOY 2020, 397 s.)
Muinaissuomalaiseen fantasiamaailmaan sijoittuva esikoisromaani on hieno kasvukertomus, joka käsittelee erilaisuutta, yksinäisyyttä ja omien pelkojen voittamista. Ikiaikaisessa riitissä nuoret tytöt löytävät elämäntehtävänsä kehien kautta. Kainun kohtaloksi osoittautuu olla keskimmäisen kehän tietäjä, mikä tuo mukanaan suuren vastuun. Hänen on ratkaistava Myrskynsilmä-riipuksen arvoitus löytääkseen itsensä ja oman paikkansa yhteisössä.

Arvid Lydecken-voittaja 2020

Peltoniemi Sari: Täältä minä karkaan
(RanRan kustannus 2020, 228 s.)
Leopolda päätyy Aamuruskon lastenkotiin sodan ja vallankaappauksen runtelemassa Dyniassa. Nälkä, raadanta ja rangaistukset kuuluvat lasten arkeen. Leopolda karkaa ja huomaa yhteistyön merkityksen vasta apua saadessaan. Kirjasta löytyy yhtymäkohtia nykypäivän pakolaisten kohtaloihin, lasten oikeuksiin ja eriarvoisuuteen. Joskus on tarpeen uskaltaa kyseenalaistaa aikuisten määräämiä sääntöjä ja ehtoja.

Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).

Fantasiakirjallisuuspalkinto Kuvastaja jaettiin – voiton vei ”Punainen nyrkki”

Tietoja
Kirjoittanut Darkki
Julkaistu: 23.12.2020

Suomen Tolkien-seura Kontu ry:n vuosittain parhaalle suomalaiselle fantasiakirjalle jakama Kuvastaja-palkinto on myönnetty Katariina Heikkilän teokselle Punainen nyrkki (Aula & Co).

Kuvastaja-palkinto jaettiin nyt 20. kerran, ja olikin mielenkiintoista vertailla suomalaista fantasiakirjallisuutta 20 vuotta sitten ja nyt. Finalistien valitseminen oli tänäkin vuonna äärimmäisen vaikeaa, sillä vuonna 2019 julkaistiin jälleen kerran paljon laadukasta kotimaista fantasiaa – 20 vuotta sitten finalisteiksi oli ajoittain vaikea löytää viisi ansioitunutta kirjaa, kun taas nyt listan rajaaminen viiteen oli vaikeaa. Raati haluaa erityisesti nostaa esille tapaa, jolla naisia, yhteiskuntaa sekä luontoa käsiteltiin erittäin onnistuneesti useammassakin finalistissa.

Suomessa julkaistava fantasiakirjallisuus on edelleen usein suunnattu nuorille, ja monet aikaisemmat Kuvastaja-voittajatkin ovat olleet nuorten kirjoja. Tänä vuonna raati iloitsi erityisen paljon aikuisille suunnatuista fantasiakirjoista.

Voittajakirjaa luonnehdittiin raadin piirissä seuraavasti: “Jee, vihdoinkin aikuisten kirja!” “Aikuisten fantasiaa, jossa yhteiskunnallinen aihe tekee siitä piristävän lisän suomalaiseen fantasiaan.” “Kaikkien päähahmojen persoonallisuudet ja taustatarinat oli mietitty hyvin ja kaikkien teoille löytyi jokin motivoiva selitys.” “Kaiken kaikkiaan hienosti rakennettu romaanikokonaisuus.” “Isoista aiheistaan huolimatta todella vetävä kirja.”

Muut finalistit olivat: Katri Alatalo: Ikuisesti, siskoni (Gummerus), Ilkka Auer: Kymnaasi – Agnes af Forsellesin kymnaasi orvoille ja hyljeksityille tytöille (Haamu Kustannus), Briitta Hepo-Oja: Suomea lohikäärmeille (Otava) sekä Juhani Karila: Pienen hauen pyydystys (Siltala). Kilpailuun osallistuivat vuonna 2019 julkaistut suomalaiset fantasiaromaanit selkeästi satukirjoiksi laskettavia teoksia lukuun ottamatta.

Palkinto jaettiin virtuaalisesti 6.11.2020.

Voittajan haastattelu: https://youtu.be/CYn_Lk7b5Hw

Keskustele aiheesta foorumilla (1 vastausta).

Ursula K. Le Guin on kuollut

Tietoja
Kirjoittanut Iivari
Julkaistu: 24.01.2018

Spekulatiivisen fiktion suurmestari Ursula K. Le Guin on kuollut maanantaina 22. päivä tammikuuta 88-vuotiaana. Le Guin kuoli kotonaan, ja hänen kuolemansa julkisuuteen ilmoitti hänen poikansa. Le Guinin vaikutusta genrekirjallisuuteen on vaikea liioitella, niin valtava se on.  Laajimmin Le Guin tunnetaan Maameren tarinat -fantasiakirjoistaan, jotka varsinkin menneinä vuosikymmeninä olivat nuorten lukijoiden suuressa suosiossa. Suurin yhteiskunnallinen vaikutus Le Guinin kirjoista on ollut hainilaissyklillä, scifisarjalla, johon kuuluvat muun muassa arvostelumenestykset Pimeyden vasen käsi ja Osattomien planeetta. Le Guinin myöhäistuotannon nuortenfantasiakirjasarja Läntisen rannan aikakirjat toi Le Guinille aivan uusia sukupolvia lukijoita ja faneja.

 

Keskustele aiheesta foorumilla (2 vastausta).
  1. 4177 + 38 fantasiaa ja tarinaa matkasta: raportti HAY-festivaalista
  2. Kuvastaja-palkinto Virve Sammalkorvelle
  3. Brian Aldiss 1925 - 2017
  4. Fauni - Fantasiamusikaali aikuisille
  5. Richard Adams (1920-2016)
  6. ESFS:n Spirit of Dedication -palkinto Risingshadow'lle
  7. Kuvastaja-palkinto Emmi Itärannalle
  8. Sheri S. Tepper (1929-2016)
  9. Tähtivaeltaja-palkinto Margaret Atwoodille
  10. APRILLIA: Vaha-animaatio Taru sormuksen herrasta

Sivu 1 / 67

  • Alkuun
  • Edellinen
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Seuraava
  • Loppuun
  • Risingshadow
Suosituimmat
  • Uutuuskirjat
  • Tulevia kirjoja
  • Kirjalistaushaku
  • Uusimmat viestit
Info
  • Tietoa meistä
  • Sivuston ylläpitäjät
  • Ota yhteyttä
  • Ilmainen rekisteröinti
Yhteisö
  • Facebook
  • Twitter
  • RSS syötteet
Paikalla 2 käyttäjää ja 35 vierailijaa - yhteensä käyttäjiä 9999
Top

Founded by Mika Salovaara
Hosted by Planeetta Internet Oy
© 1996 - 2021 Risingshadow | English site