Nova 2009 -novellikilpailun tulokset julkistettiin Finncon 2009 -tapahtumassa Helsingin Kaapelitehtaalla 10.7. Ensimmäinen palkinto jaettiin Kristiina Huttusen novellille ”Endievo” (200 euroa). Toiseksi tuli Pekka Talikka novellillaan ”Pahka” (100 euroa) ja kolmanneksi Terhi Tarkiainen novellillaan ”Raja” (50 euroa). Kristiina Huttusen Endievo on omaperäinen fantasianovelli, joka yhdistää onnistuneesti suomalaista historiaa ja kansanperinnettä. Se kertoo jatkosodassa toimivan lottaryhmän kokemuksista itäkarjalaisessa kylässä, missä palvotaan vanhoja kalajumalia.

Pekka Talikan Pahka on kafkamainen tieteisnovelli pahkattomasta henkilöstä kontrolliyhteiskunnassa, jossa kaikilla on pahka.

Raja taas on tarina sissisodasta, missä viholliselta kielletään ihmisyys – tarkemmin lukiessa tilanne paljastuu sukupuolten sodaksi.

Nova 2009 kymmenen kärki:

1. Kristiina Huttunen: Endievo (200 e)

2. Pekka Talikka: Pahka (100 e)

3. Terhi Tarkiainen: Raja (50 e)

4. Jaana Lehtiö: Tulokas (20 e)

5. Timo Saarto: Kirkastumisen hetkiä (20 e)

6. Timo Männikkö: Perhosia vatsanpohjassa (20 e)

7. Milla Rauma: Portinvartijan tyttären totuuden mukainen vastaus (20 e)

8. Auli Tourunen: Kolmesti kuollut (20 e)

9. Solja Saarto: Mestari Hoettenin oppipoika (20 e)

10. Saija Hellsten: Parempaa puutarhanhoitoa (20 e)

Tänä vuonna kymmenettä kertaa järjestettyyn kilpailuun osallistui 73 kirjoittajaa yhteensä 99 novellilla. Novan tuomaristoon vuonna 2009 kuuluivat professori Liisa Rantalaiho, kirjailija, kustannustoimittaja Anne Leinonen, kriitikko ja novellisti Aleksi Kuutio, FM, kriitikko Marianna Leikomaa sekä Kosmoskynän päätoimittaja Pasi Karppanen. Esiraatiin kuuluivat FM Kati Oksanen, kriitikko Camilla Kantola ja Sanataidekoulu Kratin opiskelijoista muodostuva ryhmä.

Kilpailun esiraadin mukaan Novan anti oli yleisesti ottaen tasokasta. Suurimmassa osassa kilpailuun osallistuneista novelleista oli kiinnostavia aineksia tai mieleenpainuvia yksityiskohtia. Monet novellit oli kirjoitettu hyvin, vaikka keskeinen idea ei sopinutkaan Nova-kilpailun teemaan.

Kilpailuteksteissä suosittujen teemojen joukossa erottui kuolemanjälkeinen elämä. Muita yleisesti esiintyviä teemoja olivat esimerkiksi muodonmuutokset, erilaiset maailmat joiden välillä on yhteys sekä dekkarin ja scifin sekoitukset.

Novan tarkoituksena on kannustaa kirjoittamaan sekä kouluttaa kirjoittajia. Kaikki osallistujat saavat yleispalautteen ja 25:n kärki henkilökohtaisen palautteen. Kilpailun järjestivät Suomen Tieteiskirjoittajat ry ja Turun Science Fiction Seura ry.
Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).