Usva 2/2009 ehti ilmestyä juuri ennen Finnconia, mutta sisältö on edelleen ajankohtainen.

Numero on omistettu lehden taannoiselle kilpailuteemalle tuli, maa, ilma, vesi. Mukana on aivan tuoreita kirjoittajanimiä sekä muutama vanha tuttu.


Lataa numero ilmaiseksi osoitteesta http://usvazine.net/usvazine209.pdf

Katja Kaukosen Täti piirtää puberteettiin tulevan tytön silmin ironista henkilökuvaa omahyväisestä tädistä, joka ”kasvattaa” sisarentytärtään. Kielikuviltaan upea novelli, missä fantastisuus lymyilee tunnelmassa, pinnan alla. Novelli on Liisa Rantalaihon valitsema voittaja.

Samuli Antilan Pinta käsittelee kilpailuteemaa monipuolisesti. Se kuvaa yleisinhimillistä tarvetta tutustua uuteen ja kapinoida ylempiään vastaan, vaikka kokijana onkin veden olento.

Tomi Jänkälän Veden vangit on elämänmakuinen novelli nuoresta hevimiehestä. Tarina nivoo loistavasti yhteen murrosikäisen kauhun tunteita kohtaan. Lapsuuden viimeiset hetket ja karut ja kinkkiset perheen sisäiset suhteet nitoutuvat loistavasti yhteen. Novelli on sekä Marko Hautalan että Sari Peltoniemen valitsema voittaja.

Salamanteri on Heikki Nevalan kirjoittama raapalemuotoinen novelli sota-ajasta ja sen aikana tehdyistä elämää luovista valinnoista. Marika Riikosen Mies, jolle kasvoi myyrän jalka valaisee perin mahdottomalta vaikuttavaa tapahtumaketjua absurdin ottein.

Mirka Ulannon Heitä murhe mielestäsi / päästä paha tuuleen on klassisen novellin muotoon kirjoitettu mystinen fantasiatarina pahuudesta, kasvamisesta ja selviytymisestä. Kuvauksen voima ja idean käsittely tuotti mieleen jäävän, oudon ja toimivasti omalakisen maailman. Novellin valitsi voittajaksi Irma Hirsjärvi.

Jussi Katajalan Noitanaisen älä anna elää on taitavasti rakennettu kirjenovelli, jossa tapahtumia valotetaan useasta eri näkökulmasta. Vahvaan historialliseen tarinaan punoutuu kiehtovia ihmiskohtaloita ja mystiikkaa. Novelli on Juha-Pekka Koskisen valitsema voittaja.

Numeron päättää Maija Tiitan Jankulit, joka on lapsuuden muistoja ja mummolan salaperäistä mystiikkaa tihkuva novelli. Mummon käyttämä eläväinen murre ja rivien väliin jätetyt salaisuudet kutkuttavat lukijan mielikuvitusta.

Lehdessä on lisäksi tuomariston lausunnot kisan sadosta. Kilpailun parhaimmistoa julkaistaan lisää tulevissa numeroissa.
Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).