Kotimaisen tieteis- ja fantasiakirjallisuuden merkkivuotta juhlitaan Finnconissa 16.-18. heinäkuuta 2010

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta ensimmäisen suomalaisen science fiction -teoksen julkaisusta. Zacharias Topeliuksen jatkosarjan ensimmäinen osa "Simeon Lewis resa till Finland år 5,870 efter werldens skapelse, efter de kristnes tideräkning det 1,900:de" ilmestyi Helsingfors Tidingar -lehdessä 24. huhtikuuta vuonna 1860. Yhteensä sarjaa kertyi 15 osaa. Niissä Topelius tarkastelee Suomen kaukaista tulevaisuutta vuonna 1900, tiedettä ja tekniikkaa.

Tämän tiettävästi ensimmäisen suomalaisen science fiction -teoksen kunniaksi juhlitaan tänä vuonna suomalaisen scifin 150-vuotista taivalta. Merkkivuosi näkyy erityisesti kesän Finnconin teemassa ja ohjelmassa.

Tutkija Jari Koponen toimitti kirjassaan Topelius ja tulevaisuus (Yliopistopaino 1998) Topeliuksen alkuperäistekstin jälkipolville luettavaksi. Nyt Koponen esittelee aihetta ja pohtii suomalaista scifiä ja tulevaisuutta.

Tieteis- ja fantasiakulttuurin harrastamisen historiaa kerrataan tutkija Irma Hirsjärven johdolla paneelissa ”Dinosaurukset muistelevat”. Suomalainen sf-fandom on ihme ilmiö, ja nyt pohditaan, mistä ja miten kaikki alkoi? Ja mitä tekemistä sillä on kirjallisuuden kanssa?

Vielä syvemmälle genren juuriin meidät johdattavat fennougristi Iivari Koutosen esitelmä suomalais-karjalaisista myyteistä ja folkloristi Merja Leppälahden esitelmä suomalaisista taruolennoista: peikoista, jättiläisistä ja haltioista. Sarjakuvataiteilija Petri Hiltusen katsaus kotimaisten poikakirjojen scifipiirteisiin lienee myös odotettu ohjelmanumero.

Kotimaisen scifin tulevaisuutta pohditaan vielä sunnuntai-iltana naisenergialla, kun aiheesta puhuvat kunniavieraat, kirjailija Sari Peltoniemi ja professori emerita Liisa Rantalaiho sekä novellisti Jenny Kangasvuo.

Finncon 2010 järjestetään Jyväskylän yliopiston päärakennuksella 16.-18.7.2010. Koko viikon-loppuna on luvassa noin sata erilaista ohjelmanumeroa. Tapahtuma on kävijöille maksuton, ja se järjestetään apurahojen, mainostulojen ja runsaan vapaaehtoistyön voimin. Päävastuun järjestelyistä kantavat Jyväskylän Science Fiction seura 42 ja Finncon-yhdistys ry. yhteistyössä Jyväskylän Kesän kanssa. Katso lisää aiheesta 2010.finncon.org
Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).