Portugalilainen kirjailija José Saramago kuoli 87 vuoden iässä. Nobel-palkittu Saramago syntyi maanviljelijäperheeseen pienessä Azinhagan kylässä Lissabonista pohjoiseen. Hänen perheessään ei osattu lukea eikä kirjoittaa, vain isä osasi sen verran mitä tarvitsi poliisina toimiessaan.

Nuori Saramago joutui jättämään koulun kesken. Hänen ensimmäinen ammattinsa oli mekaanikko, minkä lisäksi hän on työskennellyt muun muassa toimittajana ja kääntäjänä. Saramago on kertonut lukeneensa F. E. Sillanpään romaanin Hurskas kurjuus ollessaan nuori ja ihmetelleensä, kuinka tarkasti kirja kuvasi hänen omaa elämäänsä Portugalin maaseudulla ja myöhemmin Lissabonissa.

Nobelin kirjallisuuspalkinnon Saramago sai vuonna 1998. Palkintolautakunnan perustelujen mukaan hän ”tuo mielikuvituksen, myötätunnon ja ironian kannattelemilla vertauksillaan pakenevan todellisuuden yhä uudelleen käden ulottuville. Hän sai myös suurimman portugalinkielisen kirjallisuuden palkinnon Prémio Camõesin ja hänen teoksiaan on käännetty yli 40 kielelle.

Saramago oli vuodesta 1969 Portugalin kommunistisen puolueen jäsen ja ateisti. Nämä aiheuttivat kiistoja perinteisesti katolisessa Portugalissa. Vuodesta 1992 Saramago asui Lanzarotessa Kanariansaarilla.

Saramagon kieli ja lauserakenteet ovat vuolaita ja jäljittelevät ihmisen ajatuksia: yksi virke voi olla koko sivun mittainen. Keskusteluissa vuorosanat on eroteltu toisistaan ainoastaan pilkulla ja isolla alkukirjaimella.

Saramago nousi kuuluisuuteen historiallisella romaanilla Baltasar ja Blimunda (1982). Jeesuksen Kristuksen evankeliumi (1991) kertoo Saramagon oman version Jeesuksen elämästä. Saramagon kuuluisimpia romaaneja on Kertomus sokeudesta (1995). Teokseen perustuva elokuva sai ensi-iltansa vuonna 2008. Viimeisin suomennettu romaani Oikukas kuolema (2005) käsittelee kuolemaa ja rakkautta. Teoksessa naishahmoinen kuolema ottaa lomaa työstään.

Suomennetut romaanit

Baltasar ja Blimunda (1982)
Kivinen lautta (1986)
Jeesuksen Kristuksen evankeliumi (1991)
Kertomus sokeudesta (1995)
Kaikkien nimet (1997)
Luola (2001)
Toinen minä (2002)
Kertomus näkevistä (2004)
Oikukas kuolema (2005)

Linkkejä

Kirjallisuuden nobelisti Jose Saramago on kuollut. Helsingin sanomat 18.6.2010.

Lähteinä mm. kustannusyhtiö Tammen sivut, Wikipedia.

Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).