Suomen messusäätiön Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinto myönnettiin Toni Jerrmanille pitkäjänteisestä ja pyyteettömästä kulttuurityöstä tieteis-, fantasia- ja kauhukirjallisuuden parissa. Palkinnon arvo on 5 000 euroa ja se jaettiin Helsingin kirjamessuilla. Perusteina 5000 euron palkinnon myöntämiselle on pitkään ja ansiokkaasti tehty työ lukemisharrastuksen ja kirjallisuuden aseman edistämiseksi.

Tähtivaeltaja-lehden päätoimittaja Toni Jerrman on tehnyt yli 25 vuotta pitkäjänteistä ja pyyteetöntä kulttuurityötä. Hänen määrätietoisuutensa ja innostuksensa ansiosta nämä kirjallisuuden lajityypit ovat nousseet Suomessa lukevan yleisön tietoisuuteen. Jerrman on sekä päätoimittajana että työssään sanomalehtiarvostelijana, radiotoimittajana ja luennoitsijana esitellyt niin genrekirjallisuuden historiaa kuin lukuisia laadukkaita ja Suomessa aiemmin tuntemattomia kirjailijoita.

Jerrman on innostanut lukemisharrastuksen pariin ehkä maailman vaikeinta kohderyhmää – murrosikäisiä poikia ja nuoria aikuisia miehiä ja tehnyt sen rock-henkisesti, innolla, raivolla, anarkialla ja rohkeudella. Suomalaisen kirjallisuuden kentässä Toni Jerrman on pitänyt ikkunoita auki uusiin ja yllättäviin ilmansuuntiin. Hän on voimakkaasti vaikuttanut omalla henkilökohtaisella ja kannustavalla panoksellaan monin tavoin siihen, että science fictionin ja fantasian lukijoista on muotoutunut suomalainen fandom, tiivis alan harrastajakunta, joka on verkottunut kansallisesti vahvaksi kirjallisuuden ja lukuharrastuksen edistäjäryhmäksi.

Toni Jerrmanin perustamaa Tähtivaeltaja-palkintoa on jaettu vuodesta 1986 ja sen sisarpalkintoa Tähtifantasiaa vuodesta 2007. Jerrman on ollut 1980-luvulta asti avainhenkilönä kehittämässä Finnconia, vuosittain järjestettävää kirjallisuuspainotteista science fiction-, fantasia- ja kauhufestivaalia, joka on lajissaan Euroopan suurimpia.

Palkintolautakuntaan kuuluvat vuonna 2010 Suomen kustannusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Anna Baijars, kirjailija Olli Jalonen, professori Laura Kolbe, kirjailija Sofi Oksanen, päätoimittaja Jarmo Papinniemi ja kulttuuritoimittaja Reetta Ravi.

Suomen Messusäätiö rahoittaa joka vuosi 400 000 eurolla palkintoja suomalaisen elinkeinoelämän edistämiseen. Näitä ovat muun muassa Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto, Kaj Franck -muotoilupalkinto, Kauneimmat kirjat -palkinto sekä edellä mainittu Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinto.

Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).