Åbo Akademissa tehtäneen parin viikon päästä historiaa kun Sofia Sjö väittelee tohtoriksi raskaasti scifin suuntaan nojaavalla väitöskirjalla (alkusanoissa jopa kiitetään suomen fandomia ;) ). Minun tietääkseni tämä on maamme ensimmäinen ruotsinkielinen scifi-tohtorinväitös (saa mieluusti korjata jos olen ojassa).

Väitöskirjan otsikko on "Spelar kön någon roll när man räddar världen? Kvinnor, kvinnligheter och messiasmyter i SF-film", eli vapaasti suomennettuna "Onko sukupuolella väliä kun pelastetaan maailmaa? Naiset, naisellisuus ja messiasmyytit sf-elokuvissa". Elokuvien (m.m. Terminattoritrilogia, Matrix-trilogia, Tähtien sodat, Alien-leffat ja Dyyni) lisäksi tutkijan suurennuslasin alla ovat myös tv-sarjat Byffy ja Dark Angel.


Tässä "copypastena" oleellisinta infoa ensi perjantaina liikkeelle lähtevästä Åbo Akademin lehdistötiedotteesta:

-----------------------------------------------------------------------
Buffy pelastaa maailman!
Naiseus ja messiasmyytit tieteiselokuvissa ja tv-sarjoissa


TM (Jenny) Sofia Sjön väitöskirja uskontotieteen alalta esitetään julkisesti tarkastettavaksi Åbo Akademin teologisessa tiedekunnassa perjantaina 16.2.2007.

Väitöskirjan otsikkona on "Spelar kön någon roll när man räddar världen? Kvinnor, kvinnligheter och messiasmyter i SF-film"
   Sofia Sjön väitöskirja on uskontotieteellinen tutkimus joka tarkastelee messiasmyttiä muutamissa tunnetuissa tieteiselokuvissa ja tv-sarjoissa (m.m. Star Wars, The Terminator, Matrix, Alien ja Buffy the Vampire Slayer). Tutkielma painottaa populaarikulttuurin merkitystä myös uskonnon ymmärtämisessä tämän päivän yhteiskunnassa. Teksti käsittelee erityisesti science fiction -genren merkitystä nykymaailmaa analysoitaessa.
   Teos käsittelee ensisijaisesti pelastaja-teeman tutkimusta populaarikultuurissa. Uuden näkökulman tutkimukseen tuo sukupuoliperspektiivi. Sen sijaan että tutkittaisiin yleisempiä miespuolisia messiashahmoja, tarkastellaan naishahmojen ilmentymistä tarinassa.
   Aluksi analysoidaan naisrooleja rakkauden kohteina ja äiteinä. Tutkimuksen tässä osassa keskeinen kysymys on naishahmojen rooli miespuolisten messiashahmojen ja messiasmyyttien suhteen. Teksti käsittelee myös naishahmojen uskonnollisen äänen käyttömahdollisuuksia ja uskonnollista johtajuutta, sekä millaista naiskuvaa näiden naisten katsotaan edustavan.
   Tärkeä kysymys tutkimuksessa on myös mitä tapahtuu messiasmyytille kun miehen sijaan nainen pelastaa maailman. Mies- ja naispuolisia messiashahmoja verrataan toisiinsa ja tiettyjä uskonnolliseen valtaan liittyviä selkeitä eroja esitellään.
   Väitös esittelee naisen uskonnollisen johtajuuden ongelmia suhteessa tämänpäivän asenteisiin, mutta näyttää myös kuinka tutkittavassa materiaalissa haastetaan ja muutetaan perinteisiä tapoja esittää sekä messiasmyyttiä että naiseutta.

Sofia Sjö väittelee tohtoriksi perjantaina 16.2.2007 klo 12 osoitteessa Braheauditorio, Sibeliusmuseo, Piispankatu 17, Turku.
   Vastaväittäjänä toimii professori Owe Wikström, Uppsala universitet ja kustoksena tutkimusjohtaja Leif Erikson, Åbo Akademi.
-----------------------------------------------------------------------

Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).