Kosmoskynä-palkinto on Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry:n jakama kunnianosoitus, joka myönnetään henkilölle tai yhteisölle, jonka on katsottu ansiokkaasti edistäneen kotimaista tieteiskirjallisuutta. Palkinto on luonteeltaan elämäntyöpalkinto, ja se annetaan merkittävästä, suomalaisen scifin aseman parantamiseksi tehdystä työstä. Palkinnon on nyt saanut turkulainen Pasi Karppanen, joka on tehnyt pitkäjänteistä työtä ruohonjuuritasolla ja vienyt eteenpäin suomalaisen tieteis- ja fantasiakirjoittamisen sanomaa erityisesti uusien, alalle tulleiden kirjoittajien parissa.


Pasi Karppanen oli yksi niistä aktiiveista, jotka puhalsivat uuden hengen Suomen tieteiskirjoittajien toimintaan 2000-luvun alussa. Hän alkoi ajaa Kosmoskynä-lehden uudistamista ja yhdistyksen toiminnan elvyttämistä – jäsentapaamisia, arvostelupalvelua ja kirjoittajarinkejä. Hänen kädenjälkensä näkyy aloitteleville kirjoittajille suunnatun Nova-kirjoituskilpailun perustamisessa sekä sen sisaruskilpailun, 13–17-vuotiaille tarkoitetun Noviisin syntymisessä. Vuonna 1999 Karppanen perusti Kosmoskynä-lehteen Kosminen Colosseum -palstan, joka otti tehtäväkseen arvioida kaikki lehdessä julkistut kotimaiset tieteis- ja fantasianovellit. Karppanen toimitti edelleen Kosmoskynässä pyörivää palstaa päätoimittajakautensa loppuun asti.

Tärkeänä osana Karppasen työtä ovat olleet kirjallisuutta ja kirjoittamista käsittelevät haastattelut ja artikkelit, sekä yhteistyö muiden eurooppalaisten sf/f -kirjoittajien kanssa.

Pasi Karppanen on toiminut yhteishenkilönä sf-seurojen yhteisissä hankkeissa, kuten kirjoituskilpailuissa ja antologioissa. Vuonna 2005 Karppanen perusti Turkuun Varjomafian, jokaviikkoisen scifin ja fantasian harrastajien tapaamisen, joka on onnistunut houkuttelemaan fandomiin ja seuratoimintaan ennen kaikkea nuoria harrastajia ja monia uusia aktiiveja, jotka sitä eivät olisi muuten löytäneet.

Kosmoskynä-palkinnon saajat:

1985: Kari Mäentaka
1987: Tom Ölander
1987: Veikko Rekunen
1988: Jyrki Ijäs
1991: Leena Peltonen
1992: Toni Jerrman
1995: Raimo Nikkonen
1996: Turun Science Fiction -seura
2000: Juhani Hinkkanen
2001: Johanna Sinisalo
2006: Liisa Rantalaiho
2014: Pasi Karppanen

Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry on vuonna 1984 perustettu tieteis- ja fantasiakirjoittamista edistävä yhdistys. Se täyttää 14.7.2014 kolmekymmentä vuotta.

Keskustele aiheesta foorumilla (1 vastausta).