World Science Fiction Convention on kuin scifi- ja fantasiaharrastajien olympialaiset – ja Helsinki hakee tapahtumaa vuodelle 2017. Worldcon on 3000–7000 scifi- ja fantasiafanin suurtapahtuma, johon osallistuu myös vähintään 100 kiinnostavaa kirjailijaa. Vielä ehdit äänestämään Helsinkiä!

Isäntäkaupungin valitsevat Worldconin kävijät eli jäsenet. Äänestys tapahtuu kahta vuotta aiemmassa Worldconissa. Helsingin hankkeen kohtalo ratkeaa elokuussa Spokanessa Yhdysvalloissa järjestettävässä tämän vuoden Worldconissa, Sasquanissa.

Äänestääkseen ei tarvitse matkustaa paikalle, vaan äänioikeuden saa ostamalla Spokanen Worldconin kannatusjäsenyyden (35 euroa). Isäntäkaupunkiäänestyksen yhteydessä maksetaan vielä vuoden 2017 Worldconin kannatusjäsenmaksu (35 euroa). 

Maksuista kerätään uudelle Worldconille alkupääoma. Tämän kannatusjäsenyyden voi halutessaan päivittää varsinaiseksi jäsenyydeksi maksamalla myöhemmin ilmoitettavan välirahan. Sääntöjen mukaan tämän pitää olla halvin tapa hankkia Worldconin osallistumisoikeus.

Helsingin Worldcon-hanke järjestää kesän scifikokoontumisissa erityisiä "äänestysbileitä", joissa voi suorittaa tarvittavat maksut käteisellä tai jopa kortilla sekä suorittaa itse äänestyksen. Suomalaiset Spokaneen lähtijät toimittavat äänet perille. Maksut voi hoitaa toki myös netissä. Etänä äänestäminen on helppoa vielä heinäkuun ajan, mutta muuttuu sitten käytännössä hankalammaksi. Tarkempia ohjeita Helsingin hankkeen kotisivuilla www.helsinkiin2017.org

Lisätietoja ja mahdollisuus äänestää on muun muassa Suokin kesäretkellä 4.7. sekä Helsingin scifimafioissa. Näissä onnistuu myös korttimaksu. Lisätietoja Helsingin hankkeen tilaisuuksista muun muassa Suomalainen fandom -facebook-ryhmässä.

Heinäkuun loppuun asti kannatusjäsenet voivat osallistua myös Hugo-äänestykseen, joka on tänä vuonna erityisen kiihkeä. Äänestäjät voivat ladata Sasquanin sivuilta ns. Hugo-paketin, joka sisältää tänä vuonna esim. kolme ehdokkaana olevista romaaneista e-kirjoina, kuten myös novelleja ja sarjakuvia. Ensimmäistä kertaa ehdolla on myös suomalainen - Ninni Aalto, joka on ehdolla Best Fan Artist -kategoriassa.

Miksi tuo kohtalaisen iso rahasumma sitten kannattaisi maksaa? Esimerkiksi koska Worldconiin tulee aina iso joukko kirjailijoita, siellä on mahtavasti ohjelmaa, iltabileitä ja samanmielisiä ihmisiä. Vuonna 2015 Helsingin bid hävisi vain 34 äänellä, joten jokaista äänestäjää tarvitaan!

Jos et vieläkään vakuuttunut siitä, että Worldcon olisi hyvä juttu, tässä luettavaksi viime vuoden Worldcon-kävijöiden kertomuksia. Niistä voit päätellä kannattaako heidän mielestään sijoittaa rahansa tähän ;)

Teksti Vesa Sisättö ja Sini Neuvonen

Keskustele aiheesta foorumilla (6 vastausta).