4177 + 38 fantasiaa ja tarinaa matkasta

Antologia Quest. Lähde: Katoni.fi, kuvaaja Marie Linde Mayer

Tanskalaiset lapset, nuoret ja kolmekymmentäyhdeksän alle 40 –vuotiasta menestynyttä eurooppalaista lasten- ja nuortenkirjailijaa kokoontuivat Aarhusin kaupungissa järjestetyille HAY-festivaaleille lokakuun lopussa. Suomesta tapahtumaan kutsuttiin mukaan nuortenkirjailija Salla Simukka ja fantasiakirjailija Maria Turtschaninoff.

Tapahtumasta teki erityisen kirjailijoiden ja nuoren festivaaliyleisön yhteinen kirjoitushaaste. Kirjailijoita ja nuoria kannustettiin kirjoittamaan tarina aiheesta matka. Kaikkiaan 4177 tanskalaisnuorta ja 38 kirjailijaa kahdeksastatoista Euroopan maasta vastasi kirjoitushaasteen. Kirjailijoiden tarinat koottiin kahteen antologiaan Odyssey ja Quest.

(Kuva: Antologia Quest. Lähde: Katoni.fi, kuvaaja Marie Linde Mayer.)

Nuorten tarinoissa juostaan pakoon, etsitään ystäviä ja haaveillaan

20 nuorten kirjoittamaa tarinaa on julkaistu Tanskan yleisradion verkkosivuilla. Tarinoissa liikutaan fantasiamaailmoissa ja käsitellään erilaisia tunteita pelosta haaveisiin.

12 – vuotiaan Olivian tarina Tro på styrken kertoo juoksumatkasta pakoon pahaa maailmaa pitkin moottoritietä. Tarina on karmivan jännittävä, koskettavakin. Muistot Syyriasta ja äidistä verisenä maassa kuoleman laukauksen jälkeen meinaavat pysäyttää juoksumatkan, mutta matka jatkuu isän kannustamana.

11-vuotiaan Isakin En vinterhistorie ja 13-vuotiaan Theresen En sti af masker päätyivät kustantajan toimesta kuvitettaviksi ja kansien väliin.  Isakin tarinassa seurataan päähenkilön matkahaaveita ja matkoja eri puolille maailmaa puhuvan kissan avustamana. Theresen tarinan päähenkilö auttaa ihmisiä muuntautumaan täydellisiksi ystäviksi maskien avulla. Eräänä päivänä vastaan tulee yllättäen henkilö, joka ei etsikään täydellistä ystävää, vaan haluaa tutustua tarinan päähenkilöön ilman maskia.

 Quest: 17 mainiota, erityisesti 8-12 –vuotiaille suunnattua tarinaa matkasta  

Quest – antologia sisältää 17 novellia. Tarinat on suunnattu erityisesti 8-12 – vuotiaille lukijoille, mutta niiden parissa viihtyy vanhempikin väki. Tarinoissa seikkaillaan tunnistettavissa ja lukijoille tutuissa paikoissa, mutta osa tarinoista ja paikoista on puhdasta fantasiaa.  

Belgialaisen kirjailija Aline Saxin tarinassa Girl with no name tyttö etsii itselleen uutta nimeä. Islantilaisen Ævar Þór Benediktssonin tarinassa When every books run away tutustuaan kirjastovirkailija Sigrunin maailmaan. Maria Turtschaninoffin tarina Travel Agency kuljettaa lukijan ja tarinan päähenkilön Hannan matkatoimiston takatiloihin, joista aukeaa ovia mitä ihmeellisempiin fantasiamaailmoihin.

Quest – antologian novellitarinat edustavat kaikkiaan neljäntoista erimaalaisen kirjailijan kirjoituksia, yhdellätoista eri kielellä kirjoitettuna. Tarinat ovat käännetty tanskaksi ja englanniksi.

Maria Turtschaninoff (vas.) kertoi antologiatarinastaan HAY – festivaaleilla järjestetyssä keskustelutilaisuudessa yhdessä Katherine Woodfinen ja Aevar bor Benediktssonin kanssa. Keskustelutilaisuutta veti tanskalainen poliitikko Manu Sareen. (Lähde: Katoni.fi, kuvaaja Marie Linde Mayer)

 Odyssey: 21 nuorille aikuisille suunnattua tarinaa

Salla Simukan tarina Distance löytyy Odyssey – antologiasta. Teos sisältää yhteensä 21 nuorille aikuisille (YA) suunnattua novellia.

Tarinan päähenkilö, parikymppinen tyttö on töissä Muumimaailman Muumiputiikissa Naantalissa. Hän kohtaa kaupassa yllättäen Mariian, ensi-ihastuksensa muutamien vuosien takaa. Tarina kertoo etäisyydestä kahden ihmisen välillä, mutta myös etäisyydestä omien tunteiden ja toiminnan ja ajatuksien ja äänen sanotun välillä. Simukan antologiatarinan on kuvittanut Britta Teckentrup.

(Kuva: Maria Turtschaninoff (vas.) kertoi antologiatarinastaan HAY – festivaaleilla järjestetyssä keskustelutilaisuudessa yhdessä Katherine Woodfinen ja Aevar bor Benediktssonin kanssa. Keskustelutilaisuutta veti tanskalainen poliitikko Manu Sareen. Lähde: Katoni.fi, kuvaaja Marie Linde Mayer.)

Nuoren tunteita samaa sukupuolta edustavaan luokkatoveriin käsittelee myös norjalainen kirjailija Endre Lund Eriksen novellitarinassaan Everyone knows Petter’s Gay. Tarinan päähenkilö arvelee hyvän ystävänsä olevan homoseksuaali ja kokee sen kiusalliseksi. Tarina on kertomus koulukiusaamisesta ja salatuista tunteista herättäen kysymyksiä niin nuoremmille kuin vanhemmillekin lukijoille.

Itävaltalaisen Cornelia Travnicekin tieteisfiktion Lost in translation päähenkilö Lou on iätön ja sukupuoleton. Travnicek päätyi kirjoittamaan tarinan pohtiessaan matkustamista osana elämää.
Hän huomasi ajattelevansa, että mahtavin matka elämässä on matka omaan itseemme.

- Mitä jos voisimme syntyä sukupuolettomina ja voisimme matkan varrella muodostaa käsityksen sukupuolestamme, kysyi Travnicek HAY – festivaaleilla.  

Salla Simukka (vas,), Cornelia Travnicek ja Endre Lund Eriksen tanskalaisen kirjailijan Martin Glaz Serupin vetämässä keskustelutilaisuudessa HAY – festivaaleilla. Lähde: Katoni.fi, kuvaaja Marie Linde Mayer.Simukan, Eriksenin ja Travnicekin tarinoissa tarkastellaan seksuaalisuutta ja sukupuolta jollain lailla normeista poikkeavalla tavalla. Festivaaliyleisö pääsi kyselemään heidän ajatuksistaan tarinoiden takana HAY – festivaaleilla järjestetyssä keskustelutilaisuudessa.

Antologiat ovat toistaiseksi julkaistu vain englanniksi ja tanskaksi. Simukka ja Turtschaninoff pitävät antologioita erityisinä aarteina ja toivoisivat, että myös suomalaiset saisivat mahdollisuuden lukea tarinoita omalla äidinkielellään, suomeksi ja ruotsiksi.

- Toivoisin todella, että joku suomalainen kustantamo tarttuisi Aarhus39-antologioihin ja että ne saataisiin myös suomeksi. Antologioissa on hurjan hyviä, erilaisia tekstejä eri puolilta maailmaa, kuvailee Simukka.

 (Kuva: Salla Simukka (vas,), Cornelia Travnicek ja Endre Lund Eriksen tanskalaisen kirjailijan Martin Glaz Serupin vetämässä keskustelutilaisuudessa HAY – festivaaleilla. Lähde: Katoni.fi, kuvaaja Marie Linde Mayer.)

Lisää kuvia tunnelmista ja festivaaleista pääset katsomaan täältä.


(Antologioiden sisältö:

Odyssey sisältää Salla Simukan, Endre Lund Eriksenin ja Cornelia Travnicekin novelleiden lisäksi seuraavien kirjailijoiden tarinat: Ana Pessoa (Portugal), Annette Münch (Norway), B. R. Collins (UK), Cathy Clement (Luxembourg), Elisabeth Steinkellner (Austria), Finn-Ole Heinrich (Germany), Gideon Samson (Netherlands), Inna Manakhova (Russia), Laura Gallego (Spain), Michaela Holzinger (Austria), Nina Elisabeth Grøntvedt (Norway), Peder Frederik Jensen (Denmark), Sandrine Kao (France), Sanne Munk Jensen (Denmark), Sarah Crossan (Ireland), Sarah Engell (Denmark), Stefanie de Velasco (Germany) ja Victor Dixen (France).

Quest sisältää Aline Saxin, Ævar Þór Benediktssonin ja Maria Turtschaninoffin novelleiden lisäksi seuraavien kirjailijoiden tarinat: Alaine Agirre (Spain), Andri Antoniou (Cyprus), Anna Woltz (Netherlands), Annelise Heurtier (France), David Machado (Portugal), Dy Plambeck (Denmark), Jana Šrámková (Czech Republic), Katherine Rundell (UK), Katherine Woodfine (UK), Laura Dockrill (UK), Ludovic Flamant (Belgium), Maria Parr (Norway), Nataly Elisabeth Savina (Germany), Stefan Bachmann (Switzerland).)

Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).