ImageMitä keskiajalla oikeasti syötiin?

Jos olet sitä mieltä, että keskiajalla mausteita käytettiin runsaasti peittämään pilaantuneen lihan makua, olet väärässä. Keskiajalla arvostettiin hyvää ruokaa aivan samoin kuin nykyään, ja ne jotka pystyivät hankkimaan mausteita, pystyivät ostamaan myös muita ensiluokkaisia ruokatarpeita. Esimerkiksi tästä kertoo historioitsija Hannele Klemettilän juuri ilmestynyt kirja.

Keskiajan keittiö -kirja vie kiehtovalle matkalle keskiajan ruokakulttuuriin. Kirjassa on yli 60 alkuperäistä keskiaikaista ruokaohjetta, jotka myös nykyajan kotikokki voi toteuttaa. Vasikka-yrittikääröt ja ruusuvanukas houkuttelevat keskiajan kiehtovien makujen maailmaan. Kirja myös kumoaa monia vääriä käsityksiä keskiaikaisesta ruuasta, esimerkiksi sen, että ruuasta tehtiin mössöä, koska ruokailijoiden hampaat olivat niin huonossa kunnossa.

Keskiajan keittiö on kuitenkin enemmän kuin pelkkä keittokirja tai reseptilistaus: se tutustuttaa koko keskiajan ruokakulttuuriin. Keskiajan ruoka esimerkiksi maistui toisenlaiselta muun muassa siksi,
että keskiajan ihmisten käsitykset terveellisestä ruoasta olivat hyvin toisenlaiset kuin nykyään. Ruoka-aineiden valikoimat olivat myös toisenlaiset: nokkonen oli kovassa kurssissa, tomaatin ja vaniljan toivat pöytiin vasta löytöretket.

Kirjan pohjalta voi rakentaa vaikkapa keskiaikaiset pidot. Alkuruoaksi sopivat vaikkapa juurespaistikkaat, pääruokana voi tarjota englantilaista lammaspataa, spelttilisuketta ja sahramileipää ja päätteeksi kaksiväristä mantelimaitovanukasta ja appelsiiniviiniä.

Tilaa kirja: Bookplus.fi  

Lisää tietoa kirjasta Atena Kustannuksen sivuilta
(www.atenakustannus.fi).

Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).