Suomalainen kamariooppera kantaesittää Tanssin talossa 3.3. Max Savikankaan säveltämän Ihmisen jälkeen -tieteisoopperan. Teemu Mäen ohjaamassa suomenkielisessä teoksessa eri taidelajit kohtaavat tasa-arvoisesti uusimman tieteellisen tutkimuksen inspiroimana. Esityksessä käsitellään musiikin, tanssin, videotaiteen ja tekoälyn avulla tulevaisuuden ihmistä ja mitä tulee ihmislajin jälkeen.

Taidemusiikin piirissä on sävelletty aikaisemmin vain yksi merkittävä tieteisooppera, Karl-Birger Blomdahlin Aniara (1959). Tieteen ja teknologian edistyttyä kuudessakymmenessä vuodessa syntyi halu tehdä 2020-luvun vakavasti otettava monitaiteellinen tieteisooppera, joka hyödyntää uusinta tieteellistä tutkimustietoa ja esitysteknologiaa. Tarinassa ihmisen jälkeiset olennot tekevät kokeen, jossa ihmisen geenejä ja meemejä laitetaan lasta muistuttavaan olentoon.

Oopperan on säveltänyt alttoviulisti ja säveltäjä Max Savikangas, libretto ja ohjaus on teatteriohjaaja, kirjailija ja kuvataiteen tohtori Teemu Mäen käsialaa, ja koreografiasta vastaa Petri Kekoni. Kantaesityksen musiikin johtaa József Hárs, yksi aikamme lahjakkaimmista ja energisimmistä kapellimestareista. Rooleissa ovat laulusolistit sopraano Reetta Ristimäki, mezzosopraano Susanna Tollet, tenori Petri Bäckström ja basso Tuukka Haapaniemi, sekä tanssijat Meri Pajunpää ja Anna Stenberg. Lisäksi näyttämöllä nähdään lauluryhmä, jossa laulavat Heta Kokkomäki, Nairi Azezian, Martti Anttila ja Jussi Linnanmäki, 10 hengen orkesteri, sekä Tekoäly eli elektroninen laulusolisti.

Kantaesityksen näyttämöllepanosta vastaa joukko omien alojensa nuoria huippuja: valosuunnittelija Erno Seppälä, pukusuunnittelija Iida Ukkola, äänisuunnittelija Anders Pohjola sekä visualistit Calvin Guillot ja Małgorzata Nowicka.

Kantaesityksen tuottaa Suomalainen kamariooppera yhteistyökumppaneinaan Greta Tuotanto, Petri Kekoni Company ja Aalto-yliopiston MAGICS-hanke.

Teos esitetään osana Musica nova Helsinki -festivaalia Tanssin talon Pannuhallissa.

IHMISEN JÄLKEEN / POSTHUMAN

Pe 3.3. klo 19:00 (ensi-ilta)
Su 5.3. klo 15:00
Ti 7.3. klo 19:00

Esityskieli suomi
Tekstitykset suomi, englanti
Kesto 2 h, sisältää väliajan
Ikärajaton

Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).