ImageSpekulatiivista fiktiota julkaiseva verkkolehti Usva 3/2007 on omistettu kauhulle, ja se on tehty yhteistyössä Deathwriters-foorumin kirjoittajien kanssa. Numerossa on niin psykologista kauhua kuin yliluonnollisia elementtejä sisältäviä novelleja.

Lataa lehti ilmaiseksi osoitteesta http://www.usvazine.net/usvazine307.pdf
(tiedoston koko 2,9 Mt)

 

Piia Tirrosen Karuselli on tarina yksinäisestä pojasta, joka on aina halunnut leikkiä pihalla olevassa karusellissa. Elottomalta näyttävällä esineellä voi olla sielu ja oma tahto, joka haluaa auttaa, mutta myös kostaa. Lapsi on päähenkilönä myös Jani Torvisen novellissa Poika, joka sijoittuu 1800-luvun lopun Englantiin, kulkutautien ja nimettömän, varjoissa kulkevan kuoleman aikaan. Tom haluaa auttaa pahasta yskästä kärsivää äitiään, mutta katujen varjoissa vaanii muutakin kuin varkaita ja rettelöitsijöitä.

Kesäkissan päähenkilö, lomalla oleva kauhukirjailija, yrittää rentoutua ja olla ajattelematta kaikkia uniin väkisin tunkevia painajaisia. Saunan lämmittelyn lomassa ilmaantuu kuvioihin myös sängyn lämmittäjä, mutta suhde on alusta saakka epäsuhteinen – kirjailija itsekin yrittää sanoa sen kesäheilalleen. Tämä psykologinen, jännitystä tihkuva novelli on Tuomas Salorannan käsialaa.

Ullakko on tiivistunnelmainen sukellus mielen pimeään puoleen ja salaisuuteen, joka ei halua pysyä haudassaan. Novellin kirjoittajalta Juha Rautiolta on numerossa mukana myös runo Kun syreenit viimeksi kirkuivat.

Tarja Sipiläisen Kryptomaniaa todistaa, että niinkin yksinkertainen asia kuin krypton täyttäminen voi olla terveydelle vaarallista. Kahden lukiolaispojan viaton ristikontäytön nopeuskisa saa Twilight Zone –henkisiä tunnelmia.

Heikki Nevala vie novellissaan Herra Tvist lukijan Etelä-Pohjanmaalle puukkojunkkarien aikaan. Pitäjän kirkkoherra Nuutti joutuu kohtaamaan niin eläviä kuin kuolleita painajaisia. Tämä jykevä, vanhan ajan tunnelman hyvin tavoittava novelli hyödyntää moninäkökulmatekniikkaa taiten. Novelli sijoittui yhdeksänneksi Nova 2007 -kilpailussa.


Numerossa on myös Deathwriters-kirjoittajien esittely sekä Tommi Rosengrenin kirjoittama Kauppamies-runoelma, joka osaltaan luo lukijoiden eteen kauhukirjoittajien fiktiivistä, tai ehkä perin todelliseksi kääntyvää maailmaa.


Kalle Lintusen essee pohdiskelee suomalaisen spefinovellistiikan henkeä ja kehityssuuntia, ja jatkaa kesän aikana käynnissä ollutta keskustelua analyyttisellä otteella.


Piditkö lehden novelleista? Anna palautetta Suomen Tieteiskirjoittajien Netticolosseumissa osoitteessa:
http://tieteiskirjoittajat.utu.fi/netticolosseum/

--> Lehdissä ja kokoelmissa ilmestyneet novellit.

Keskustele aiheesta foorumilla (0 vastausta).