|
Risingshadow
Uutiskirje - Helmikuu 2015
|
|
|
|
 |
|
Hyvää helmikuuta, Risingin ystävä!
Helmikuun kohokohtia on Ystävänpäivämiitti, joka järjestetään Helsingissä ystävänpäivänä eli lauantaina 14. helmikuuta. Tule tapaamaan vanhoja kavereitasi ja tutustumaan uusiin! Miittipäivä jatkuu mafia-illan merkeissä.
Ystävänpäivän kunniaksi järjestetään myös foorumilla sopivan hempeämielistä toimintaa. Tarkempaa tietoa saat seuraamalla sivuston uutisia!
Uusiin ihmisiin pääsee tutustumaan tapaamisten ja teemapäivien lisäksi esimerkiksi vastaamalla foorumin Yksityisviestikaveri-ilmoituksiin. Joko sinulla on oma yksärikaveri? Ihmissuhteita ja elämää voi pohdiskella Tavernan tasokkaissa keskusteluissa.
P.S. Ylläpito sai tammikuussa uutta vahvistusta, kun Emelie liittyi moderaattorijoukkoon. Sivustoon liittyvissä asioissa voi nykyisin kääntyä myös hänen puoleensa!
Uusia kirjajulkaisuja
-
Sammakkoprinsessa - Anna Hallava (fantasia, romantiikka, nuortenkirjallisuus)
-
Avoin ikkuna ja muita tarinoita - Saki (fantasia, kauhu, novellikokoelma)
-
Varjojen saalistaja (O'Dwyerin serkut -trilogia, #2) - Nora Roberts (fantasia, romantiikka)
-
Yö ei saa tulla - Tiina Raevaara (kauhu, mainstream)
-
Lumoava kaaos (Loihtijakronikka, #3) - Kami Garcia, Margaret Stohl
(fantasia, nuortenkirjallisuus)
-
Tieteiskirjallisuuden käsikirja - Markku Soikkeli (tietokirja>kirjallisuudentutkimus)
-
Uskollinen (Outolintu-trilogia, #3) - Veronica Roth (scifi>dystopia, nuortenkirjallisuus)
-
Ääretön meri (5. aalto, #2) - Rick Yancey (scifi, nuortenkirjallisuus)
-
Rajumyrsky (NUMA) - Clive Cussler, Graham Brown (scifi, jännitys)
-
Liktorin miekka (Uuden auringon kirja, #3) - Gene Wolfe (scifi, fantasia)
-
Sanasinfonia: Novelleja Sibeliuksesta - Päivi Haanpää, Marika Riikonen
(fantasia, antologia, mainstream)
-
Lemen - Jaakko Markus Seppälä (scifi)
-
Herääminen - Stephen King (kauhu)
Kirjakauppojen kampanjoita
-
Adlibris uudisti sivunsa. Nyt ilmaiset toimitukset ja avajaistarjouksia.
-
CDON.COM - tilatessasi ennakkoon 2 kirjaa, saat koodilla "xY3pAAPJ" 5 euron alennuksen. Tarjous koskee suomenkielisiä, vähintään 20 euron hintaisia kirjoja.
- Tutustu myös muihin kampanjoihin.
Emmi Itärannan Memory of Water (suom. alkuperäisteos Teemestarin kirja, Teos 2012) on nimetty Philip K. Dick -palkintoehdokkaaksi. Kyseessä on yksi kansainvälisesti noteeratuimmista scifi- ja fantasiakirjallisuuden palkinnoista, johon ei juurikaan aseteta ehdolle käännöskirjallisuutta.
Risingshadow onnittelee!
Lisätietoja: http://www.philipkdickaward.org/
Lista palkinnon aiemmista voittajista ja ehdokkaista Wikipediassa.
|
Sarjakuvasivusto Kvaakin Herra Koipeliini -tunnustuspalkinnon vuoden 2014 parhaasta käännössarjakuvasta on saanut ranskalainen sarjakuvantekijä Jacques Tardin ja historioitsija Jean-Pierre Varneyn Kirottu sota!. Teoksen on suomentanut Heikki Kaukoranta ja kustantanut Jalava. Teos on julkaistu, kun ensimmäisen maailmansodan syttymisestä on kulunut sata vuotta.
Toiselle sijalle palkinto äänestyksessä sijoittui Jeph Loebin ja Tim Salen Batman – Synkkä voitto ja kolmannelle Brian K. Vaughanin ja Fiona Staplesin Saga.
|
Ursula K. Le Guin: Neljä anteeksiantoa
Vaskikirjat 2014 - Risingin tietokannassa
Jyrki Iivosen suurtyö Ursula K. Le Guinin hainilaiskirjojen suomentamisen parissa täydentyi hienosti, kun Vaskikirjat julkaisi neljän novellin kokoelman Neljä anteeksiantoa (Four Ways to Forgiveness, 1995). Iivosen käännös tekee kunniaa Le Guinin alkuperäiselle maailmalle ja kerronnalle, joten kyseessä on vielä yksi hieno avaruuslento Hainiin.
Hainilainen universumi on kolme miljoona vuotta vanha sivilisaatio, joka on levittäytynyt useisiin maailmoihin ja aurinkokuntiin, myös hyvin tuntemaamme Maahan. Neljän anteeksiannon novellit sijoittuvat naapuriplaneetoille Werel ja Yeowe kaukana sekä Hainista että Maasta. Tähteinvälinen Ekumeni elää vakaita päiviään, avaruusalukset kulkevat lähes valon nopeudella ja jopa kaukaiset sivilisaatiot ovat löytämässä Ekumenin välittämän rauhan ja sivistyksen aatteet.
Lue lisää
|
Hannu Rajaniemi: Kausaalienkeli
Gummerus 2014 - Risingin tietokannassa
Kausaalienkeli, kolmas ja viimeinen kirja Kvanttivaras-sarjasta ilmestyi suomeksi viime syksynä. Sarja on kerännyt paljon positiivista huomiota maailmalla ja kahminut palkintoehdokkuuksia. Trilogian päätösosalla on monta keskeneräistä juonilankaa sidottavaan Fraktaaliruhtinaan jälkeen.
Kirjan kaava on jälleen sama, ja juoni jatkuu välittömästi siitä mihin edellinen osa jäi. Maapallo on tuhoutunut ja mestarivaras Jean Le Flambeur on menettänyt tiedostavan avaruusaluksensa Perhosen. Le Flambeurin edessä on jälleen uusi haaste: hänen täytyy löytää oortilaissoturi Mieli. Tämän tehdäkseen hänen matkansa vie läpi sodan runteleman aurinkokunnan.
Lue lisää
|
Risto Isomäki: Kurganin varjot
Tammi 2014 - Risingin tietokannassa
Risto Isomäen Kurganin varjot on jälleen kirjailijalta odotettavaan tapaan täynnä tieteellisiä ympäristökysymyksiä ja ajankohtaisia viittauksia: Grönlannin jäätiköt sulavat ja Ukrainan vuoden 2014 levottomuudet on punottu osaksi tarinaa. Mustanmeren ympäristöön keskittyvä teos sijoittuu noin kahdenkymmenen vuoden päähän tulevaisuuteen.
Yhden mahdollisen tulevaisuuskuvan maalaileva ekotrilleri pyrkii valistamaan ihmisiä ympäristön tilasta, miettimään tekojensa seurauksia ja asettamaan yksittäiset tapahtumat osaksi isompaa kuvaa. Toisinaan tällainen saattaa tuntua saarnaamiselta, luennoimiselta tai infodumppaamiselta, mutta kun kyseessä on Isomäen teos, tällainen faktuaalisuus on odotettavissa ja se palvelee yleensä lukijaa, joka on kiinnostunut yksityiskohdista. Vaikka teoksella on selviä yhteyksiä kirjailijan aikaisempaan tuotantoon, tällä kertaa merenpohjista ei kuitenkaan nouse sulavien metaaniklatraattien sitomia kaasuja, kuten esimerkiksi Heräämisessä ja Sarasvatin hiekoissa.
Lue lisää
|
Walter Moers: Uinuvien kirjojen labyrintti
Otava 2014 - Risingin tietokannassa
Kirjalisto, mielikuvituksellisen Zamonian maan Uinuvien kirjojen kaupunki, kutsuu jälleen lohikäärme Hildegunst von Mythenmetziä mysteerien äärelle.
Eräänä päivänä Zamonian tunnetuimmaksi kirjailijaksi noussut Mythenmetz nimittäin vastaanottaa kirjeen, joka alkaa samoilla edellisen seikkailun aloittaneilla sanoilla: "Tarina alkaa tästä". Muu osa kirjeestä kertoo latteasti tyhjän paperin kammoa potevasta kirjailijasta, yhtä pitkäpiimäisellä tyylillä kuin ornonsa kadottanut Mythenmetz viimeisimmissä teoksissaan. Kirjeen lähettäjäksi onkin merkitty lohikäärme itse, suoraan kirjakatakombien Nahkaluolasta. Lisäksi kirjeessä vihjataan, että kuolleeksi uskottu katakombien valtias Varjokuningas olisi palannut. Koska lohikäärme ei tietääkseen ole moista kirjettä kirjoittanut, hänen ei auta kuin matkustaa 200 vuoden tauon jälkeen Kirjalistoon selvittämään arvoitusta.
Lue lisää
|
Walter Moers: Uinuvien kirjojen kaupunki
Otava 2008 - Risingin tietokannassa
Uinuvien kirjojen kaupunki johdattelee jo viidettä kertaa lukijansa Zamonian erikoislaatuiseen valtakuntaan. Tarinan päähenkilö on tällä kertaa kirjailijaksi haikaileva lohikäärme Hildegunst von Mythenmetz, joka saa perinnöksi huikaisevan upean käsikirjoituksen tuntemattomalta kirjoittajalta. Loistelias ja ennennäkemätön teksti saa kenet tahansa lukijansa täydellisen eläytymisen valtoihin, mutta käsikirjoitus päättyy mitä tuskallisimmin sanoihin "tarina alkaa tästä". Lisää pakahduttavaa tekstiä olisi kenties luettavissa jossain, mikäli tuntemattoman suuruuden nimi vain olisi selvillä! Mythenmetzin on siis matkattava Kirjalistoon, Zamonian kirjallisen elämän keskukseen, selvittämään huipputaitavan kirjailijan henkilöllisyyttä.
Sompaillessaan Kirjaliston kulttuurielämässä ja etsiessään kirjailijaansa Mythenmetz joutuu lopulta Kirjaliston katakombeihin. Nämä vuosisatoja vanhat maanalaiset tunnelit ovat täynnään vanhoja keräilykirjoja, joiden lomassa vaanii veristen kirjanpyytäjien lisäksi harpyyreitä, spinxxxejä ja muita tappavia olentoja. Vaaroja väistellen Mythenmetz ajautuukin yhä syvemmälle katakombeihin, joissa lymyilee myös salaperäinen Varjoruhtinas...
Lue lisää
|
Magdalena Hai: Susikuningatar
Karisto 2014 - Risingin tietokannassa
Susikuningatar on Magdalena Hain Gigi ja Henry -trilogian päätösosa. Hai on harvoja suomalaisia kirjailijoita, jotka ovat tarttuneet maailmalla suosittuun steampunk-tyylilajiin. Kovin hc-steampunkista ei kuitenkaan ole kyse, sillä se on vain oivallinen lisämauste 1800-luvulle sijoittuvalle vaihtoehtohistorialle. Sivuilla voi törmätä ilmalaivoihin, höyryllä käyviin hevosiin ja jopa kyborgeihin. Kirjan lopussa Hai kertoo jälleen taustatietoja siitä, mikä maailmassa on hänen keksimäänsä ja kuinka se niveltyy todelliseen historiaan.
Päähenkilönä seurataan umbrovialaista, vallasta syöstyn kuningasperheen prinsessa Gigiä eli virallisemmin Gregorovia Anastassija Ludovica Konstantininaa. Gigi on kahdessa aikaisemmassa sarjan osassa joutunut onnettomuuksiin, joiden vuoksi hänen isänsä on korvannut tyttärensä vasemman silmän ja suuren osan oikeaa käsivartta metallilla ja rattailla. Silmänä toimivan kiven ansiosta Gigi on saanut aivan uudenlaisen näkökulman elämäänsä. Tuskin koskaan kirjailija muokkaa hahmojaan näin radikaalisti sarjan edetessä. Tästä voisikin antaa Haille silinterihatun noston.
Lue lisää
|
Poimintoja keskustelualueelta
Terveisin,
Risingshadow'n ylläpito |
 |
 |
|