|

Risingshadow
Uutiskirje - Tammikuu 2016
|
|
|
|
 |
|
Hyvää uutta vuotta kaikille!
Alkavan vuoden kunniaksi kannattaa katsastaa Risingilta lukuhaasteet: listoja ovat laatineet ainakin Helmet, Goodreads ja Popsugar, joista kaikista voit keskustella foorumilla. Ehkäpä haaste sopisi myös myöhäiseksi uudenvuodenlupaukseksi?
Vuonna 2016 tulee kuluneeksi 20 vuotta Risingshadow'n ensimmäisestä inkarnaatiosta, joka tunnettiin silloin vielä nimellä Darkki's scifi and fantasy books. Juhlavuosi tulee näkymään myös sivustolla, ja tiedotamme vuoden mittaan lisää aiheesta.
Uusia kirjajulkaisuja
Tuomas Hovi: Vlad Seivästäjä ja vampyyrikreivi Dracula
Suomalaisen kirjallisuuden seura 2015 - Risingin tietokannassa
Turkulainen Tuomas Hovi on folkloristiikan tutkija, joka on käsitellyt väitöskirjassaan vampyyrikreivi Draculan asemaa romanialaisessa turismissa. Kuten hyvälle tieteentekijälle sopii, Hovi tuo tutkimustuloksiaan tutuksi suurelle yleisölle SKS:n julkaiseman tietokirjan muodossa. Vlad Seivästäjä ja vampyyrikreivi Dracula valottaa kahden kiinnostavan henkilön, historiallisen ja fiktiivisen, taustoja ja yhteenliittymistä. Tiiviissä kirjassa käydään läpi niin historiaa, kirjallisuutta kuin populaarikulttuuriakin.
Kirja etenee aikajärjestyksessä ja aloittaa Vlad Seivästäjästä, joka hallitsi nykyisin Romaniaan kuuluvaa Valakiaa 1400-luvulla muutamaankin eri otteeseen. Ajankuva maan sisäisistä juonitteluista sekä sodista turkkilaisia ja unkarilaisia vastaan on raaka ja väkivaltainen eikä lupaa pitkiä hallituskausia Valakian ruhtinaille. Hovi nojaa tiukasti tunnettuihin faktoihin ja esittelee historiallisia lähteitä tiiviisti, mutta kattavasti ennen siirtymistään tarinoiden puolelle. Julmuuksistaan tunnettu Vlad Seivästäjä jätti jälkensä niin venäläiseen, romanialaiseen kuin saksalaiseenkin kansanperinteeseen.
Lue lisää
Anni Nupponen: Kauheat lapset
Osuuskumma 2015 - Risingin tietokannassa
Anni Nupposen retrofuturistinen steampunk-romaani Kauheat lapset jatkaa Osuuskumman Steampunk: Koneita ja korsetteja -antologiasta julkaistusta novellista Joka ratasta pyörittää tutun Trill Kimasin tarinaa. Onkin siis hyvä lukea novelli ennen romaaniin tarttumista, sillä Nupponen ei selitä tuoreessa teoksessaan kaikkea uudelleen. Tarina ei tosin jatku suoraan siitä, mihin novelli päättyi, vaan välissä on ehtinyt kulua useampia vuosia.
Trill on kuuluisan elinratastutkijan ja mekaanisten lemmikkien rakentajan Adriana Kimasin poika. Elinratas takaa ihmisille 300 vuoden eliniän. Trillillä on äitinsä kokoama lemmikki, Kisuli, joka on kookas valkoinen kissa. Nupposella on selvästi kokemusta kissoista, sillä sen verran uskottava persoona Kisuli on.
Trill oli aikaisemmin töissä Hyödyllisten esineiden museossa, missä hän tapasi oppaana työskentelevän Marikki Trien. Nyt kaksikko elää kihlautuneena parina Adrianan kartanolla Tammilehdossa turvatakseen synkroniatautia sairastavan Marikin turvallisuuden. Elinratas ei nimittäin sovi kaikille ihmisille, vaan aiheuttaa pienelle osalle epäsynkroniaa, yleistä heikkoutta ja muistihäiriöitä. Hallituksen uuden ohjelman myötä synkroniahäiriöisten asema on heikentynyt merkittävästi.
Lue lisää
Emmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunki
Teos 2015 - Risingin tietokannassa
Emmi Itärannan vähäeleinen, mutta tyylikäs dystopiakertomus ja esikoisteos Teemestarin kirja viritti odotukset seuraavaa tarinaa varten huippuunsa. Uutukaisella eli Kudottujen kujien kaupungilla onkin temaattisesti paljon yhteistä Teemestarin totalitaristisen, ekokatastrofin jälkeisen yhteiskunnan ja sen painostavan tunnelman kanssa.
Päähenkilönä Kudottujen kujien kaupungissa seurataan nuoren kutojanaisen, Elianan, säänneltyä elämää muusta maailmasta eristetyn saaren Seittien Talossa. Saarta hallitsee naamioilla kasvonsa kätkenyt Neuvosto, joka sanelee säännöt hiljaiselle kansalle. Vuotuisiin rituaaleihin saarella kuuluvat muun muassa Musteellamerkintä sekä satunnaisen Unennäkijän armahtaminen pois Tahrattujen Talon karuista oloista – unien näkeminen nimittäin on saarella kiellettyä. Kaiken takana häämöttävät myös muinaisten ja mystisten Kehrääjien kahdeksankoipiset ruumiit.
Eräänä päivänä ilmagondolireittien halkoman ja tulvien piinaaman saaren rutiineja järkyttää väkivallan uhriksi joutunut Valeria, nuori nainen, jonka kieli on leikattu pois ja jonka käteen on tatuoitu Elianan nimi. Omaa toiseuden tunnettaan hiljaisesti vaalinut Eliana saa Valerian tapauksen selvittelystä syyn rikkoa rajojaan ja tutkia tarkemmin, mitä saarella oikeastaan on hänen tulevaisuudelleen tarjottavana.
Lue lisää
Jeff VanderMeer: Hallinta
Like 2015 - Risingin tietokannassa
Hallinta jatkaa Hävityksen aloittamaa Eteläraja-sarjaa. Sarjan ensimmäinen osa lähetti joukon tiedemiehiä mystiselle Alue X:lle. Alue X on selittämätön paikka, jossa luonnonlait toimivat eri tavoin, ja siellä käyvät kokevat aistiharjoja ja muuttuvat. Hallitus on huolissaan Alue X:stä, koska se laajenee.
Jotenkin edellinen retkikunta on päässyt takaisin alue X:ltä. Se on kummallista, koska edellisen kirjan tapahtumat eivät lainkaan viitanneet moiseen. Retkikunnan jäsenet ovat kuitenkin muuttuneet. Edellisen kirjan päähenkilö, Biologi, kiinnittää Controllin eli rajaa tutkivan laitoksen hallinnassa olevan agentin huomion. Agentti yrittää purkaa Alue X:n arvoitusta kuulustelemalla tätä. Samaan aikaan Alue X:n selittämättömyys on alkamassa vaikuttaa Laitoksessa.
VanderMeerin kirjasarja on hankala teos esitellä. Ensimmäisen osan tapaan asioita yksinkertaisesti tapahtuu. Kirja elää pienistä mielenkiintoisista yksityiskohdista, joita tarjoillaan lukijalle hyvällä tahdilla. Tapahtumat tuntuvat merkityksettömiltä, mutta samalla ne saattavat olla osa suurempaa kokonaisuutta. Nämä yksittäiset tapahtumat saavat lukijan ahmimaan kirjaa vastauksien toivossa, mutta ne tuntuvat aina karkaavan seuraavalle sivulle.
Lue lisää
Alice Hoffman: Ihmeellisten asioiden museo
Gummerus 2015 - Risingin tietokannassa
Jos 1900-luvun alun historia sähkövaloineen ja uuden maailman ihmeineen, romanttinen Manhattan ja villi, kokeileva nuoruus herättävät sinussa lukijana innostuksen väreitä, Alice Hoffmanin Ihmeellisten asioiden museo on kirja sinulle. Spekulatiiviseksi fiktioksi teosta sen sijaan on hiukan hankala luokitella, sillä tarinan ihmeet ja luonnonoikut on enimmäkseen kaikki mahdollista selittää biologialla ja silmänkääntötempuilla. Tyyliltään ja teemoiltaan Ihmeellisten asioiden museo sopii kuitenkin hyvin myös genreharrastajan lukulistalle.
Vuosisadan alun New York on hurja paikka varsinkin yhteiskunnan alemmille luokille: tehtaissa ommellaan takkeja sormet verille ja työolosuhteet muodostuvat pahimmillaan tappaviksi, sillä onnettomuuksia sattuu harvasa päivä. Juutalaistaustainen Eddie pyrkii pakoon köyhyysloukusta ja omasta menneisyydestään hakeutumalla valokuvaajan oppiin. Nuorelle maahanmuuttajamiehelle alkaa muodostua myös amerikkalainen identiteetti, mutta joiltain muistoilta ja kohtaamisilta on mahdoton välttyä, ja ne johdattavat hänet pian takaisin juutalaisyhteisön pariin.
Lue lisää
Andy Weir: Yksin Marsissa
Into 2015 - Risingin tietokannassa
Andy Weirin Yksin Marsissa on yksi syksyn mielenkiintoisimmista kirjoista. Kirjoittajan aluksi nettisivustolla julkaisemasta omakustanteesta on kuoriutunut arvostelumenestys, joka on kerännyt valtaisan määrän lukijoita.
Kirjan lähtökohdat ovat maukkaat: ihminen on suorittanut avaruuslennon Marsiin. Perillä historiallisella matkalla astronautit jäävät hiekkamyrskyn armoille ja astronautti Mark Watney joutuu onnettomuuteen. Tämän toverit jättävät hänet taakseen ja Watney, joka onkin yhä elossa, jää yksin Marsiin. Syntyy eloonjäämistaistelu, jossa uhkia ei puutu: saako Mark pukunsa korjattua, miten hän saa viestin pelastajilleen, riittävätkö happi ja ruoka?
Lue lisää
Poimintoja keskustelualueelta
Terveisin,
Risingshadow'n ylläpito |
 |
 |
|