Robin Hobb
Robin Hobb (Yhdysvallat, s. 1952) on fantasiakirjailija, joka on saavuttanut laajan ja uskollisen lukijakunnan. Hänen teoksiaan on käännetty yli 20 kielelle ja myyty yli seitsemän miljoonaa kappaletta. Hobb sai World Fantasy -palkinnon elämäntyöstään vuonna 2021.
Robin Hobbin oikea nimi on Margaret (Megan) Lindholm Ogden. Hän on naimisissa merimies Fred Ogdenin kanssa ja neljän lapsen äiti. Hobb asuu Tacomassa Washingtonissa kissojensa kanssa.
Hobb on syntynyt Kaliforniassa Yhdysvalloissa, mutta suurin osa Hobbin nuoruutta kului Alaskan Fairbanksissa, jonne perhe muutti Hobbin ollessa yhdeksänvuotias. Hän suoritti tutkinnon Denverin yliopistosta Coloradosta viestinnän alalta ja työskenteli toimittajana Kodiakissa.
Hobb oli ollut jo lapsena hyvin innostunut kirjoista ja kirjoittamisesta ja tiesi unelma-ammattinsa olevan kirjailija. Ensimmäisen tarinansa hän onnistui myymään 18-vuotiaana. Vuonna 1971 hän otti käyttöön nimimerkin Megan Lindholm. Toimittajana ollessaan hän kirjoitti satuja lasten lehtiin. Vuonna 1979 Hobb päätti, että hän haluaa kirjoittaa fantasiaa ja tieteiskirjallisuutta. Hänen ensimmäinen kirjansa ilmestyi neljä vuotta myöhemmin.
Aloittaessaan Näkijän taru -sarjan (1995–97) hänestä tuntui, että eeppinen fantasia oli niin erilaista Megan Lindholmin kirjoittamaan tuotantoon verrattuna, että hän valitsi toisen nimen, Robin Hobbin. Asiaan vaikuttivat myös taloudelliset syyt. Hobbin tavoitteena oli tutkia, saisiko hän fantasian klisestä aikaan jotain uutta. Näkijän tarusta tuli Hobbin läpimurto.
Moni nykyinen fantasiankirjailija on tutustunut J. R. R. Tolkienin kirjoihin ja saanut tästä aloitteen ryhtyä fantasiakirjailijaksi – Hobb on yksi heistä. Kun hän oli noin 12 vuotta vanha hänen äitinsä antoi Tolkienin kirjoja hänelle ja se muutti hänen elämänsä: ”Huomasin Tolkienin olleen aivan oikeassa hänen trilogiastaan, se oli liian lyhyt. Kirjan loputtua olo oli täyteläinen mutta myös toivoton; Ei ollut enempää luettavaa. Pahinta oli, että olin tiennyt vuosia haluavani kirjailijaksi ja luettuani trilogian ajattelin, että Tolkien on kirjoittanut täydellisen kirjan jo kaikkine korkeuksineen ja syvyyksineen. Hänen jälkeensä, kuka pystyisi kirjoittamaan yhtä merkityksellisesti?”
Hobbin kirjoitustyylille ominaisia piirteitä ovat kuvailevuus, tarkkanäköisyys ja todenmukaisuus, vaikka hänen teoksensa ovat selkeästi fantasiaa lohikäärmeineen ja keskiaikaisine maailmoineen. Hobbin yksityiskohtainen ja paneutuva tapa käsitellä esimerkiksi nuoren miehen kasvutarinaa ja eläinten ajatusmaailmaa on saanut vastakaikua ympäri maailmaa.
Myöhemmin Hobb huomasi kiinnostuneensa uudelleen Näkijän tarun päähenkilön Fitzin kohtalosta ja päätti palata tämän pariin. Lordi Kultainen -trilogia (2001–03) jatkaa aikaisempien kirjojen tapahtumia.
Näkijän tarun maailmaan sijoittuvat kirjasarjat kronologisessa järjestyksessä:
1. Näkijän taru
2. Elolaivat
3. Lordi Kultainen
4. The Rain Wild Chronicles (ei suomennettu)
5. Narri ja Näkijä
Kirjallisuutta
Ulkomaisia fantasiakirjailijoita. Toimittanut Vesa Sisättö. BTJ, 2003.
Tulkaa lukemaan!
t. Hiistu
_______________________________________________________________________
Robin Hobb myönsi uutisryhmässään noin vuosi sitten kirjoittavansa uutta sarjaa Fitzin ja Narrin seikkailuista, mutta vaikeni siitä lähtien aiheesta. Nyt hän antoi virallisen tiedotteen. Trilogian avausosa The Fool's Assassin (lupaava nimi) on kustantajan käsissä, ja sen on tarkoitus ilmestyä joskus ensi vuonna! :cheesy:
Millaisia ajatuksia Fitzin paluu herättää? Onko toiveita, että Otava suomentaisi uuden trilogian?
Muokkasin otsikkoa
Pitäneekin lukea aikaisemmat kirjat uudestaan, tällä kertaa englanniksi. Olen niin tottunut suomenkielisiin nimiin, että uuden kirjan luku englanniksi saattanee tuottaa alkuun hämmennystä.
Minulla alkaa olla aikamoinen määrä spekulaatioita (ja valistuneita arvauksia jopa, toivon) tulevista tapahtumista - ja toisin kuin Knox, olen hyvin varma siitä, että kyseessä ovat nimenomaan tulevat tapahtumat. [Nyt seuraa mahdollisia heiveröisiä juonipaljastuksia niille, jotka eivät jostain kummallisesta syystä ole lukeneet edellistä trilogiaa:] Pidän esimerkiksi melkoisen todennäköisenä, että Fitzille siunaantuu uusi eläinkumppani. Mahdollisesti kirjoissa myös liikuskellaan jossain kaukana ulkomailla, ehkä siellä minne Narri lähti. Fitzin tarinassa on myös kaaria, jotka eivät ole saaneet lopetustaan: ehkä jatkossa Fitzin elossaolo selviää kaikille ja hänen äitinsäkin osaa sen myötä tulla tapaamaan häntä, tai Fitzin menneisyys ja juuret jollain muulla tavalla tulevat vielä käsitellyiksi ja salaisuuksia paljastetuksi. Hobb on tähän mennessä käsitellyt koko tarinankaartaan niin kokonaisvaltaisesti, että pidän siksi todennäköisenä että moni taakse jätetty asia löytyy vielä edestä.
Niin, ja luultavasti Fitz tulee vielä tekemään kaikenlaisia tyhmyyksiä täysin tahtomattaan, kuten aina ennenkin ^^ Narrin osuutta tapahtumissa en kuitenkaan ole osannut vielä juurikaan spekuloida. "The Fool's Assassin" -nimi lupailee vähän erikoista suuntaa jopa, tutusta kaiustaan huolimatta.
En jaksa toivoa, että Otava kääntäisi tulevan trilogian, ellei siellä politiikka kummallisesti muutu. Fitz-kirjat ovat kyllä jotain sellaista, mitä aion tankata sanakirjan kanssa sana kerrallaan jotta varmasti ymmärrän kaiken, vaikka lukemisesta ei varmaan siten mitään nautinnollista tulekaan.
- Fitzin perheonni tuhoutuu, kaikki tapetaan läjään paitsi yksi, joka on "tulevaisuuden pelastus tms."
- Perheen tuhoutuminen liittyy johonkin tulevaan uhkaan, joka uhkaa lopulta koko maailmaa ja sitä perheen viimeistä hengissäolijaa (motivointi)
- Narrin salamurhaaja, hmm, eli Fitz saa tehtävän Narrilta tämänkertaista pahan ruumiillistumaa vastaan
- Tehtävään liittyy pitkiä matkoja ja hurjan vaarallisia käänteitä
Tai sitten ihan jotain muuta.
Suomentamattomat Liveship Traders ja Rain Wild -sarjat on minulta lukematta. Tarinat ilman Fitziä eivät ole koskaan kiinnostanut ihan niin paljoa, että olisin saanut aloitettua lukemista... Nyt kun ovat sekä Fitz että Narri kumpikin (toivottavasti!) jälleen mukana seikkailussa, aion ehdottomasti lukea tulevan kirjan.
Onko Otavalla käännösoikeus Hobbin tuleviinkin kirjoihin, vai voisiko jokin muu kustantamo aloittaa suomentamisen? En toisaalta pidä aivan mahdottomana toiveena sitäkään, että Otava julkaisisi sarjan. Olihan Fitz päähenkilönä kahdessa suomennetussa trilogiassa, joten uusi sarja olisi lähempänä niitä kuin mitä suomentamatta jääneet olivat.
RinjaFitz-kirjat ovat kyllä jotain sellaista, mitä aion tankata sanakirjan kanssa sana kerrallaan jotta varmasti ymmärrän kaiken, vaikka lukemisesta ei varmaan siten mitään nautinnollista tulekaan.Arvelisin, että moni täkäläinen on aikeissa lukea kirjan, joten voitaisiin lukea myös täällä yhdessä. Jos edes joku aina jonkun kohdan tajuaisi.
"Narri"Arvauksia:Jotain tuollaista minäkin pelkään, koska ei kai hän iäkkäänä perheellisenä miehenä mihinkään lähtisi enää seikkailemaan... En siitä perhe-elämästä kyllä henkilökohtaisesti perustanut, itse olisin toivonut Fitzin [Spoileri - klikkaa]
- Fitzin perheonni tuhoutuu
Tosin en olisi pettynyt, mikäli Hobb olisi kirjoitanut kirjan Uljaan ja Totuuden nuoruusvuosista, Chadesta puhumattakaan. Jälkimmäisen tarina olisi ollut oivallinen vastakohta Fitzin tunnetulle vastenmielisyydelle hovijuonitteluja kohtaan. Esimerkiksi "The Willfull Princess and the Piebald Prince" oli mukavan erilainen Hobbilta; jopa kirjoitustyyli tuntui runollisemmalta kuin päätarinan kirjoissa.
Mutta koska Narrin kohtalo päättyy miten päättyy, niin odotan mielenkiinnolla, miten Hobb ratkaisee asian. Olettaen, että tarina tosiaan jatkuu mihin päättyi.
Vuosia olen selaillut tätäkin foorumia, mutta kai sitä on pakko joskus hypätä kyytiin. :wink:
Hiistuei kai hän iäkkäänä perheellisenä miehenä mihinkään lähtisi enää seikkailemaan...Niin, onhan hän tokassa trilogiassa jo ikäloppu ~36-vuotias :wink: Minä en usko perheonnen tuhoutumiseen - tai ainakaan siihen, että se tuhoutuu pysyvästi - vaan siihen, että Fitzin vetää takaisin maailmalle nimenomaan se, että Narrin tarina on vielä kesken. Narrin kohtalon (siis ei kirjan vaan kirjaimellisesti Narrin kohtalon) tarkoitushan jäi auki; miksi hänelle tapahtui se mitä tapahtui? Fitz on sidoksissa Narriin, joten kyseessä ei olisi varsinaisesti Fitzin päätös lähteä noin vain seikkailemaan, vaan se että toinen ei ole vielä löytänyt tarkoitustaan ja onnellista loppuaan (sikäli mikäli sellainen on Narrille tarjolla).
Ja Ligandi, tervetuloa Risingille :)
RinjaOmasta mielestään hän ainakin oli jo kovasti vanhaa ja raihnasta. :lol:Hiistuei kai hän iäkkäänä perheellisenä miehenä mihinkään lähtisi enää seikkailemaan...Niin, onhan hän tokassa trilogiassa jo ikäloppu ~36-vuotias :wink:
En muista, kuinka pitkälle tulevaisuuteen viimeisen kirjan epilogi/jälkinäytös/jokin selosti, mutta siinäkin muistaakseni vierähti jokunen vuosi... Totta kuitenkin, ettei hän vielä jouda viettämään vanhuuspäiviä. Chadekin vielä kummasti jaksoi touhuta vaikka mitä, vaikka ikää oli.
Lukaisin juuri tänään Narrin kohtalon loppukirjoituksen, eikä Fitz siinä nyt vielä mitään kuolinkellojaan kilkuttele. Eikös Taito muutenkin mahdollista tavallista pidemmän iän, jos Hobb ei muulla keinolla ikäongelmasta selviä - onhan tämä kirjoissa parinkin hahmon kohdalla nähty. Eikös Chadekin käyttänyt sitä siinä vaiheessa kun muisti rupesi pätkimään?
Meikäläisen on nyt varmaan vedettävä kirjat hyllystä ja ruvettava lukemaan, niin saan vähän katetta näille spekuloinneillekin. Ehkä suomeksi tällä kertaa, kun viime kerrasta alkaa olla kohta kymmenen vuotta aikaa :)
FantasyfanItse olisin toivonut, että sarja olisi ollut enemmin Nokkosesta kertova ja Fitz vahvana taustahenkilönä. Jotenkin tuntuu, että Nokkosen hahmossa on paljon potentiaalia (kuten isässään) eikä siitä otettu kaikkea irti edellisessä trilogiassa.Jos Hobbilla on kiinnostusta käsitellä Nokkosen hahmoa enemmän, mikäpä estää Nokkosta ja Fitziä seikkailemasta yhdessä? :smile: Voisi ollakin aika mainiota se. Nokkosta voi tosin näkyä kohtuullisesti vaikka Fitz seikkailisi yksinäänkin, kun otetaan Nokkosen unikyvyt huomioon.
Hobb kertoi tänään uutisryhmässään uudesta trilogiasta. Hän pyrkii pitämään kirja vuodessa -tahdin, mutta ei ole varma, onnistuuko se. Hän on jo pitkällä toisen osan kirjoittamisessa.
Minä uudelleenluin äskettäin Näkijän tarun. Projekti vähän venyi, mutta pääsin kolmannen osan loppuun kesällä. Olin lukenut sarjan vain kerran aiemmin, silloin kun suomennokset ilmestyivät 1990-luvun loppupuolella. Uudelleenluvun suoritin sitten alkukielellä. Kirjat olivat aivan yhtä hyviä kuin muistin, ja kolmas pysyi yhä suosikkinani. Ennen The Fool's Assassinin ilmestymistä täytyy kerrata myös Lordi Kultainen. Tämän olen lukenut ainoastaan englanniksi, ja aion nyt kokeilla suomennosta.
Mikäköhän uuden trilogian nimi on? Kirjailijan postaamassa valokuvassa lukee The Fitz and the Fool Trilogy, mutta se tuntuu vahvasti työnimeltä.
Kyllähän tämä sarja alkaa vähitellen kiinnostamaan kuitenkin :tongue:
Olisihan sitä kiva lukea kuitenkin ,että mitä muille hahmoille kuuluu ja tietää millanen kunigas velvollisuudesta tuli ja päätyvätkö Narri ja Fitz pelastamaan maailman kolmannen kerran vai tapaavatko yhä ylipäätään enään koskaan.
Knox GargolTarinan lopetus oli sellainen, että jatkaminen ei välttämättä ole helppoa. Aikajanallisesti voin tuumia, mistä jatketaan, koska onhan periaatteessa mahdollista, että tapahtumat sijoittuisivat kahden aiemman sarjan välimaastoon. Ainakin itselläni aikajana oli ensimmäinen mieleen tullut asia kuultuani tästä.Minä en uutista lukiessani yhtään ajatellut sitä, että kolmas trilogia voisi sijoittua jollekin muulle ajalle kuin Lordi Kultaisen jälkeiseen. Suvudu-blogin tämänpäiväisessä haastattelussa Hobb vahvistaa asian. Hänellä on aina ollut mielessä viimeinen luku Fitzin tarinaan, ja hän on aina halunnut kirjoittaa sen. Välillä hänestä on kuitenkin tuntunut siltä, että kolmatta sarjaa ei tulisi kirjoittaa, ja että lukijat eivät ehkä pidä siitä.
Hobbilla on ideoita ja muistiinpanoja viimeisen trilogian tapahtumista jo kahdenkymmenen vuoden takaa. Edellisistä kirjoista löytyy vihjeitä siitä, että Fitzin ja Narrin tarinaa on luvassa lisää.
JussiHänellä on aina ollut mielessä viimeinen luku Fitzin tarinaan, ja hän on aina halunnut kirjoittaa sen. Välillä hänestä on kuitenkin tuntunut siltä, että kolmatta sarjaa ei tulisi kirjoittaa, ja että lukijat eivät ehkä pidä siitä.No hyyyyyyvä on, ehkä tässä nyt on jotain pointtia sittenkin. Vaikka ei se että Hobbilla on ollut muistiinpanoja tarkoita että niistä laadittu tarina olisi hyvä.
(Henkilökohtaisesti en niin perusta Fitzin perheonnesta, sillä Molly on mielestäni tolkuttoman ärsyttävä hahmo. En pahemmin välitä siitä mitä hänelle tapahtuu, paitsi että kuolema aikaansaisi kyllä pahimmanlaatuisen Fitzin masennusmonologin... :wink: ).
- Keskustelut
- Lukusali