Kirjailija: George R. R. Martin
HourglassEyes | Lukupiiri | 136 viestiä | 19.11.2023
Viimeisin HourglassEyes | 13.10.2024
Kuukautiset ja kuukautissuojat
28.11.2014
Jälleen yksi aihe joka oli tärkeä tuoda wanhalta foorumilta uudellekin. :tongue:
Tuli mieleen kun menkat alkoivat toissa yönä ja jostain syystä Age 18v ei tajunnut. "Ai mun vatsaan sattuu otan kaikki housut pois ja jatkan unia" ja jossain kohden herään lakanat veressä. Emmäätiiä. Vielä näin kuuden vuoden kokemuksen jälkeenkin olen yllättävän käsi tämän kanssa, mutta ihan näin käsi en ajatellut olevani...
Oli tarkoitus tehdä tästä rakentava aloitus mutta tekisi mieli vain valittaa koska en jaksa (jatkakaa toki rakentavammin kuin minä). Muutenkin ihan turhaa että menkat alkavat niin varhaisella iällä, alkaisivat vasta joskus 20 vuoden iässä tai jotain. Tosin omissa kuukautisissani on sentään se etu, että ne ovat kohtuu kivuttomat. Nyt olen joutunut vetämään kaksi vuorokautta kipulääkkeillä ja tämä on aika harvinaista, yleensä jos kipulääkettä tarvitsen, se on satunnaisesti kerran tai kahdesti per kuukautiset ja useimmiten pärjään mainiosti ilman. Toisaalta taas olen kuullut että joillain ne eivät oikeasti kestä sitä lähes viikkoa, pitääkö tämä paikkansa? :shock: (Voi pikku-Agea kun se luuli ennen menkkojen alkamista että ne kestävät jotain 1-4 päivää ja sitten tuli ekat menkat, ja ne sitten kestivätkin 6-7 päivää.)
Kuukautissuojista sen verran, että alkaa kaduttaa että kieltäydyin minulle tarjotusta ilmaisesta kuukupista (ajattelin että se olisi ollut epämukava ja vaikea ja pelottava jajaja angst)... En ymmärrä siteitä, ne lyhyet "päiväsiteet" eivät riitä kuin ehkä loppupuoliskolla menkoistani, muulloin on pakko pitää yösiteitä päivin ja öin ettei tulisi ohivuotoa (ja silloinkin yleensä tulee öisin ohivuotoa n. kerran per kierto (viimeisen vuoden sisään on alkanut ilmetä poikkeuksia jolloin tätä ei ole tapahtunut kertaakaan muttah) :b). Tampoonitkin ajatuksena ahdistavat, haluaisin vain kaiken vuodon pois sisältäni asap enkä että se jäisi sinne lillumaan tai tampooniin ja en tiedä.
Mitä sanovat muut? Mihin ratkaisuihin olette itse päätyneet kuukautissuojissa ja millaisia kokemuksia teillä on niin suojista kuin kuukautisista itsestäänkin?

Tuli mieleen kun menkat alkoivat toissa yönä ja jostain syystä Age 18v ei tajunnut. "Ai mun vatsaan sattuu otan kaikki housut pois ja jatkan unia" ja jossain kohden herään lakanat veressä. Emmäätiiä. Vielä näin kuuden vuoden kokemuksen jälkeenkin olen yllättävän käsi tämän kanssa, mutta ihan [i]näin[/i] käsi en ajatellut olevani...

Muokannut Ageha (11.10.2015)
Diara
AgehaTuli mieleen kun menkat alkoivat toissa yönä ja jostain syystä Age 18v ei tajunnut. "Ai mun vatsaan sattuu otan kaikki housut pois ja jatkan unia" ja jossain kohden herään lakanat veressä. Emmäätiiä. Vielä näin kuuden vuoden kokemuksen jälkeenkin olen yllättävän käsi tämän kanssa, mutta ihan näin käsi en ajatellut olevani..Tuttu tunne. Minulla on järkyttävät vatsakivut, jonka pitäisi kanssa olla se hälyttävä merkki öisin. Silti edelleen näin 12 vuoden kärsimysten jälkeen saatan pyöriä öisin monta tuntia välillä torkahtaen, kun mahaan sattuu. Aina ajattelen, että kohta se menee ohi. Sitten sen monen tunnin jälkeen tajuan, että joo tää on menkkakipua, ei se mene ohi ilman särkylääkettä. Buranaa naamaan ja uni tulee heti, kun se alkaa vaikuttaa. Kun vaan tajuaisi sillon heti, kun herää, että pitää ottaa se burana. Mutta ei, en vieläkään tajua sitä...
Tosiaan minulla on tosi voimakkaat kivut ja runsas vuoto. Olen muutaman kerran oksentanut kipujen takia, todella usein makaan vaan sängyllä tai sohvalla kippurassa täysin kramppien armoilla. Aina se buranakaan ei auta. Vuoto kestää nykyään sen 4-5 päivää, kiitos e-pillerien. Sitä ennen kärsin tästä täydet 7 päivää. Vaikka e-pillerit lyhentää vuotopäiviä ja vuodon määrää vähän, kipuja se ei vie pois. Kokeilin joskus reseptilääkkeitä kipuihin, mutta mikään ei toimi niin hyvin kuin burana. Sääli vaan, että joudun ottamaan niitä 400 mg:n tabletteja 6-8 päivässä, mistä maksa ei varmana tykkää. Melkein se paketillinen buranaa meneekin aina menkkojen aikana. Hirvittää itseäkin se määrä, mutta minkäs teet, kun mikään muu ei auta eikä lääkäreilläkään ole mitään ihmelääkkeitä. Ainoa, minkä todettiin vähän auttavan on nuo e-pillerit, nekin sain siis menkkojen takia jo ennen kuin oli edes tarvetta ehkäisylle. Kaikkea muuta oli ennen sitä kokeiltu.
E-pillerit mahdollistavat menkkojen suunnittelun, joten nykyään teenkin niin, että menkat alkavat aina perjantaisin. Pahimmat kärsimyspäivät ovat siis viikonloppuna, jolloin voin ilman huolta maata sängyssä säälimässä itseäni löysissä vaatteissa. Vaikka se kuulostaa oudolta sanoa, e-pillerit ovat parantaneet elämänlaatuani huomattavasti, kun vuotopäiviä on vähemmän ja voin ennakoida ne niin, että minulla on mahdollisimman mukava olo.
Käytän lähes pelkästään siteitä. Yösiteitä käytän pahimmat vuotopäivät ja muuten pitkiä, ettei tule ohivuotoja. Siivellisiä myös aina, en ymmärrä, miten joku muka saa ohivuodot estettyä ilman siipiä. Tamponeja olen muutaman kerran kokeillut, mutta koko ajan oli vähän ikävä olo, kun alkoi ajattelmaan, että joku pumpulitukko muka hoitaa koko homman. Tarvittaessa voin tamponia käyttää, mutta normaalisti käytän siteitä. Kuukuppia olen miettinyt, kun sillä säästäisi aika paljon rahaa, mutta ajatus siitäkin on vähän ahdistava. Lisäksi sen käyttö vaatii aina julkisilla paikoilla sellaisen vessan löytämisen, missä on vesihana siellä kopissa. Kaikissa vessoissa ei sellaista ole, vaikka aika hyvin jo niitä löytyy.
[quote="Ageha" post=24768]Tuli mieleen kun menkat alkoivat toissa yönä ja jostain syystä Age 18v ei tajunnut. "Ai mun vatsaan sattuu otan kaikki housut pois ja jatkan unia" ja jossain kohden herään lakanat veressä. Emmäätiiä. Vielä näin kuuden vuoden kokemuksen jälkeenkin olen yllättävän käsi tämän kanssa, mutta ihan [i]näin[/i] käsi en ajatellut olevani..[/quote]

28.11.2014
Menkat on tosiaan siitä outo ilmiö, että aivan mahdottoman monta vuotta meni sen oppimiseen, miten niiden kanssa kannattaa toimia. Minullakin taitaa olla niiden alkamisesta kohta 12 vuotta (Diaran tapaan siis), ja silti touhu on edelleen hitusen epävarmaa ja tuntuu vaativan tiettyä mieleenpalauttelua joka ikinen kerta.
Kaikkien tekemieni virheliikkeiden jäljiltä olen nykyään ylivarovainen: Kännykässä on joka kuukausi muistutus, jonka perusteella varustaudun jo hiukan etukäteen, vaikkei merkkejä alkamisesta olisi vielä. Säästelen menkkoja varten aina tietynsorttisia alushousuja, eli sellaisia, joissa siteet pysyvät erityisen hyvin. Kyseiset housut ovat tietysti mustat - ja itse asiassa muinaiset virheliikkeet ovat vaikuttaneet siihen, ettei ole aikoihin tullut mieleen ostaakaan muunvärisiä :P Samaten vedän menkkojen aikaan yöksi vielä ylimääräiset mustat kalsarit, ehkä eniten oman mielenrauhani vuoksi. Siteet ovat kaikki pitkiä ja siivekkeellisiä, eivät ihan yösiteitä (koska ne on kalliita?) mutta heti seuraavaksi pisimpiä ja aina sellaista mallia, jossa olen todennut olevan pysyvintä liimaa. Lisäksi kesti oudon pitkään oppia se, että siteet pysyy parhaiten ja ohivuotojen määrä on pienin, jos siteet laittaa aina täysin puhtaisiin housuihin ja vaihtaa tiuhempaan kuin näyttäisi olevan tarvetta.
Tamponit ja kuukupit eivät tunnu mahdollisuudelta, ainakaan vielä. Odottelen vielä jotain ultimaattisen hienoa konstia, mutta valitettavasti kuukuppi taitaa olla se kaikkein ultimaattisin ja hienoin.
Kipuja on yleensä ensimmäisen vuorokauden aikaan jonkin verran. Ibuprofeiini auttaa eikä sitä onneksi kovin moneen otteeseen tarvitse napsia. Menkkojen keskimääräisestä kestosta en itse asiassa ole ihan varma, ehkä 5-6 päivää. Aika helpolla siis pääsen kaikki tekijät huomioonottaen, ja olen siitä tyytyväinen silloin kun muistan.
EDIT: Ai niin, hienoa että klassikkoaihe! Aivan liian harvoin pääsee näistä avautumaan ja kuulemaan muiden kokemuksia. Kaikenlaista on helpompi kestää, jos saa muistutuksia siitä ettei ole yksin.

28.11.2014
Jepjep, klassikkoaihe. En muista mitä viime ketjuun kirjoitin, mutta aloitan tämän vaikka toteamalla, että kuukuppi on paras hygieniatuotteisiin liittyvä hankintani ehkä ikinä. Alkuun sen käyttöä joutui hiukan opettelemaan, lähinnä mihin kohtaan se kannattaa asettaa, jotta se tuntuu mukavalta, ja poisvetotekniikkaa. Nyt vaikka kuinka monetta vuotta -- tulisikohan tuosta jo kohta viisi täyteen -- kuppeilleena en voisi kuvitellakaan siirtyväni hiertäviin ja kutiaviin siteisiin. Tamponeita en ole koskaan kunnolla edes yrittänyt.
Hormonaalinen ehkäisy tekee kuukautisistani sen verran säännölliset, että tiedän päivää-paria aiemmin pakata kupin mukaan reppuun. Oikeastaan jopa niin säännölliset, että arvaan kyllä sekä päivän että kelloajan riippuen, koska Nuvaring-renkaan on ottanut pois... Joten helppoa tämä on, vaikka varsinkin aina reissatessa menkat jaksavat vituttaa. En ihan oikeasti halua ruveta leikkimään kuukupin kanssa lentokoneen vessassa, mutta olen ihan onnistuneesti pitänyt sitä kyllä paikallaan pidempäänkin kun suositellut 12 tuntia. :tongue:
Kipuja minulla on vain satunnaisesti, mutta sitten kun ne iskevät, ei olekaan sinä päivänä mitään asiaa ylös sängynpohjalta. En voi allergian takia käyttää ibuprofeiinia, mutta onneksi hyvä työterveyslääkäri jaksaa kirjoittaa mulle panacod-reseptejä.

Diara
Tuli tuosta Rinjan viestistä mieleen omat varokeinot. Minäkin säästelen aina mustat mummoalkkarit menkkoja varten, sitä varten olen ne muutenkin ostanut. Niissä se side kuitenkin pysyy parhaiten paikoillaan. Lisäksi minulla ne kivut alkaa yleensä päivää ennen vuodon alkua, niin voin jo edelliseksi yöksi laittaa siteen pikkareihin ennen kuin menen nukkumaan. En edes muista, koska olisin viimeksi sotkenut lakanan sen takia, että en tiennyt menkkojen alkamisesta. Menihän tuonkin "ennakkosuojan" laittamisen opetteluun muutama vuosi. Hidasta tämä oppiminen :cheesy:
Varmuuden vuoksi ja oman mukavuuden takia käytän myös aina mustia farkkuja menkkojen aikana. Joskus yläasteaikoina kävi koulussa pieni ohivuoto kun oli normi-vaaleat farkut päällä. En varmaan koskaan unohda sitä, miten vaikea sitä pientä tahraa oli yrittää peitellä koko päivä. Eipä tuollaisia vahinkoja enää käy, mutta ihan oman mukavuuden takia vaan laitan ne mustat farkut. Kun ei sitä koskaan tiedä.

Aemilia
No mää kyllä suosittelen kuukuppia myös. Melkein kaikille. Joskus lääkärillä voi olla esimerkiksi asiaan sanomista. Jos on taipumusta hiivailla ni kestoside on mukavin, mukaanlukien hengittämättömät normi siteet. -.-
Käsityöihmisenä googlettelin ohjeita ja päädyin näihin.
Ei sillä etten käyttäisi kertakäyttöisiä, jos on silloin kätevintä. Ei myöskään sillä, että menstruoisin. Tiedän kertoa, kaverit, että jos on ollut säännölliset kuukautiset ennen ja sitten lakkaavat esiintymästä, kolmen kuukauden jälkeen on syytä soittaa terkkariin, ja jos on olleet epäsäännölliset, niin puolen vuoden jälkeen. Epäilköön syyksi itse mitä hyvänsä. :3
Käsityöihmisenä googlettelin ohjeita ja päädyin näihin.

Käsityöihmisenä googlettelin [url=http://tipnut.com/free-pattern-for-washable-feminine-menstrual-pads/]ohjeita[/url] ja päädyin [url=http://home.comcast.net/~askpauline/crafts/pads/pads.html]näihin[/url].

29.11.2014
AemiliaEhkä jossain kohtaa hankin jonkin hormonaalisen hoidon. Mutta aion vastustaa pillereitä monista syistä. Tuommoin rengas voisi olla ihan hyvä, mutta mieluummin kapseli tai kierukka, terveyssyistä näitä nykyään aikaisempaa helpommin annetaan.Menee ehkä vähän ohi aiheen, mutta toisaalta hormonaalisia ehkäisymenetelmiä on kautta niiden historian käytetty myös mm. turhan runsaiden ja kivuliaiden kuukautisten hoitoon. Joka tapauksessa, suosittelen kyllä rengasta, jos on yhtään ongelmia unohdella pillereitä tai suun kautta nautittavan estrogeeniin määrä on ongelmallisen suuri. Rengas erittää vähemmän hormoneita, ja se tarvitsee käytännössä muistaa vain kahdesti kuukaudessa. Jos päätyy harrastamaan seksiä, renkaan voi halutessaan ottaa kolmeksi tunniksi poiskin, tosin itse en ole ikinä tuntenut siitä olevan mitään ongelmaa (tai kuullut partnerinkaan kommentoivan) vaikka jättäisi paikalleen. Se on kuitenkin aika pieni pala muovia.
Haittapuolena toki on, että rengas on jonkin verran kalliimpi kuin e-pillerit. Itse varmaan nykyään harkitsisin hormonikierukkaa, mutta silloin kun aloitin hormonaalisen ehkäisyn, gynegologi kieltäytyi ehdottomasti laittamasta mulle sellaista. Liekö tää nyt taas myytti siitä, ettei niitä muka suositeltaisi synnyttämättömille... ja paskat. Pitäisi varmaan taas käydä lekurilla juttelemassa tästäkin asiasta.
[quote="Aemilia" post=24818]Ehkä jossain kohtaa hankin jonkin hormonaalisen hoidon. Mutta aion vastustaa pillereitä monista syistä. Tuommoin rengas voisi olla ihan hyvä, mutta mieluummin kapseli tai kierukka, terveyssyistä näitä nykyään aikaisempaa helpommin annetaan.[/quote]

Fantasyfan
Minä syön e-pillereitä puoli vuotta putkeen ja saan sitten paljon pienemmän vuodon mitä normaalisti saisin. Aikaisemmin sain anemian kuukautisista mutta se ei ole enää ongelma. Odotan että tänne Suomeen saataisiin myyntiin pillerit joiden kanssa ei lainkaan tarvitse pitää menkkoja. En kaipaa menkkoja edes sitä kahta kertaa vuodessa.
Tätä myöten haluan painottaa sitä, että jos kärsii kuukautisten aikana kivuista joista ei saa pois normisärkylääkityksellä tai joihin liittyy kovaa vuotoa niin käykää juttelemassa asiasta lääkärin kanssa. Meille on koulussa opetettu, että kuukautisiin kuuluu kramppeja ja että voi sattua onnettomuuksia. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä että meidän pitäisi itkeä kivusta tai pelätä vaikka liikkumista kovan vuodon vuoksi. Esim endometrioosi voi aiheuttaa kovia kipuja jo lapsena.

Diara
Mullahan on juuri noiden kipujen kanssa se, että jo lääkäritkin nostaa kädet pystyyn. Melkein vuosi kokeiltiin erilaisia lääkityksiä reseptillä saatavista luontaistuotteista ihan menkkakipuihin tarkoitettuihin särkylääkkeisiin ja vasta kun niitä kaikkia oltiin kokeiltu eikä mikään auttanut (ja kaikkia konsteja kokeiltiin useampi kuukausi ennen kuin todettiin, että ei auta), niin lääkäri totesi, että e-pillerit taitaa olla nyt paras apu. Ja vaikka ne eivät vie kipuja pois niin vuodon määrä on vähentynyt, vuotopäiviä on vähemmän ja menkat pystyy ajoittamaan niin, että itselle on niistä mahdollisimman vähän haittaa. Toimisipa minullakin se, että voisin syödä niitä useamman kuukauden putkeen, mutta kun se turvottaa tosi paljon ja kipuja on sitten enemmän kun ne menkat tulee. Aina välillä kokeilen syödä sen kaksi levyä putkeen ja aina on harmittanut, että kokeilin. Olisi kiva, jos voisin syödä niitä enemmän putkeen, olisi kyllä tosi ihanaa, jos ei ihan joka kuukausi tarvitsisi kärsiä.
Seuraavaksi ajattelin kokeilla niihin kipuihin akupunktiota. Äiti on käynyt muutaman kerran hoidoissa vaihdevuosien takia ja hän on saanut suuren avun (varsinkin kun hän ei voi terveydellisistä syistä saada hormonaalisia lääkkeitä vaihdevuosiin). Viime käynnillään hän oli kysynyt, voisikohan se akupunktio tuoda minullekin apua ja kuulema ainakin kannattaa kokeilla. Joulun aikoihin ajattelin sitten mennä, mistä sitä vaikka tietää, jos siitä on jotain hyötyä. Se sitten vaan, että pitääkö sinne mennä joka kuukausi, että se auttaa. En ehkä koko aikaa halua siitäkään maksaa.
Eikös ne minipillerit ole juuri niitä, joiden kanssa joillain jää menkat kokonaan pois? Ainakin siis siskon kaveri söi niitä ja sanoi, ettei ole niiden aloittamisen jälkeen ollut menkkoja.

Mab
Mulla muuten auttaa magnesiumin syönti hiukan kuukautiskipuihin. Aiemmin popsin pelkästään buranaa ja käytin lämpötyynyä, mutta kun aloitin napsimaan magnesiumia päivää tai paria ennen kuukautisten alkua, niin tuntuu, että krampeista olisi pahin terä lähtenyt pois. Ei mun koskaan ole onneksi tarvinnut sängyn pohjalle jäädä vaikeroimaan, mutta sen verran on kuitenkin kivistänyt, ettei olo ole mukava ollut. Nyt ne pari kipuilupäivää menevät ihan siedettävästi.
Sariander
Joo, toi magnesium on aika yleisesti käytetty valmiste kuukautiskipuhin, paitsi Suomessa (esim Australiassa myydään erillistä valmistetta kuukautiskipuihin). Kannattaa kokeilla, niin että aloittaa magnesiumin käyttämisen 3-4 päivää ennen kuukautisten alkua (tai seuraavana päivänä e-pillerilevyn loputtua) ja käyttää kuukautisten alkupuolen. Auttoi ainakin mulla tosi hyvin. Mulla e-pillerit tosin oli se suurin helpotus, kuukautisten alun voi kertoa kellon tarkasti, vuoto on maltillista ja kivut pysyvät kevyellä liikunnalla ja magnesiumilla aika hyvin hallinnassa, satunnaisesti käytän Buranaa ja Panadolia (kannattaa muuten isojen Burana-annosten sijaan kokeilla (jos siis ei esteitä) Burana 600mg ja Panadol 1g yhdistelmää).
Diara
En ollutkaan koskaan kuullut, että magnesium voisi auttaa. Harmi vaan, että olen jo vuosia syönyt päivittäin magnesiumia, ei näköjään toimi sekään mulla :smile: Tuota panadol+burana yhdistelmääkin on tultu kokeiltua, panadolilla ei ole mitään vaikutusta silläkään. Ainoat kivunpoistajat (ainakin näistä monista joita olen ehtinyt kokeilla) mulla on burana ja sitten se joku reseptilääke, joka on buranaa kalliimpaa ja lääkärin mukaan ei se ollut yhtään sen parempaa maksalle. Ja kuumavesipullo hieman helpottaa pahimpia kramppeja.
Mab
Minäkin huomasin magnesiumin miellyttävät vaikutukset ihan vahingossa. Söin sitä muista syistä, mutta sitten lopetin ja yhtäkkiä kuukautiskipuni pahenivat entiselleen (olin jo alkanut kuvitella, että ne olivat vain jostain syystä helpottaneet vanhetessani :P). Olin vähän aikaa, että höh, mutta sitten päättelin magnesiumin olleen mahdollisesti ratkaiseva tekijä (magnesiuminhan pitäisi auttaa lihaskramppeihin), testasin teoriani ja havaitsin sen oikeaksi.

Sarantha
Minulla on minipillereistä sellainen käsitys, että suurimmalla osalla ne lisäävät tiputteluvuotoa ja yleensäkin vuotojen epäsäännöllisyyttä, mutta että vuodon kokonaismäärä yleensä pienenee. Kai se vuoto sitten joillakin onnellisilla voi jäädä kokonaan poiskin. Jos tämä olisi edes kohtuullisen todennäköistä, siirtyisin itse minipillereihin riemusta kiljuen, mutta todennäköisin skenaario taitaa valitettavasti olla se pahimmillaan lähes jatkuva tiputtelu.
Hormonikierukan kanssa (jonka teho perustuu samaan kuin minipillereiden, eli pelkkään progesteroniin) on sitten ilmeisesti hyvin tavallista, että vuoto jopa loppuu kokonaan tai ainakin niukkenee huomattavasti. Minulla on terveydenhuollossa työskentelevänä sellainen mututuntuma, että nykyään kierukoita pidetään aiempaa varteenotettavampana vaihtoehtona myös synnyttämättömille naisille. Olikohan hormonikierukkamarkkinoille tullut jokin uusi superpieni mallikin?
Joo, minulla oli pitkään nuorena hyvin kivuliaat menkat. Sittemmin, joskus kuutisen vuotta sitten kivut vähenivät todella huomattavasti. Luomukierrossa minulla menkat kestivät aina noin neljä päivää, joista viimeinen oli jo hyvin niukkavuotoinen. Kiertokin on onneksi ollut aina hyvin säännöllinen, vaikka olenkin ylipainoinen mikä voi altistaa hormonaalisille häiriöille.
Nykyään käytän yhdistelmäehkäisypillereitä, joiden paras puoli on niiden vaikutus kuukautiskiertoon. Vuodon määrä väheni ehkä puolella ja menkkojen kesto lyheni neljästä päivästä kolmeen. Loputkin kivut katosivat lähes kokonaan. Minulla menkat ajoittuvat muuten jännästi pillereiden taukoviikon kolmeen viimeiseen päivään, käynnistyvät siis tauon alettua hyvin hitaasti. Muita hyviä puolia pillereissä ei sitten olekaan. Tuntuu, että nykyään v*tuttaa tai itkettää koko ajan ja haluttomuus on sitä luokkaa, että en tahdo edes muistaa pillereiden alkuperäistä käyttötarkoitusta. No, ainakin ehkäisevät raskaaksi tulemisen varsin tehokkaasti :roll:
Käytän siteitä ja olen niihin ihan tyytyväinen, tällä vuodon määrällä tuntuu siltä, että ei maksa vaivaa alkaa säätämään minkään niitä monimutkaisemman suojan kanssa.

01.12.2014
celeblith
Menkat ovat yleisesti ikävät. Muistan että alkuun ne olivat oikeasti todellakurjat. Etenkin ensimmäinen päivä, vatsa on kipeä, selkää särkee ja saatoin jopa oksentaa ihan silkasta pahasta olosta ja kivusta. Koulusta tuli lähdettyä useasti pois, koska ei vaan pystynyt mihinkään. Särkylääke kyllä auttoi, mutta rupeaa minua niin väsyttämään. Eli alkuun ekat menkkapäivät olivatkin särkylääke naamaan ja nukkumaan tunniksi tai pariksi.
Helpottava asia oli, että menkkani olivat säännölliset, eli pystyin hyvinkin tarkasti laskemaan seuraavanpäivän ja varautumaan siihen. Vaikkakin kiertoväli oli lyhyt, eli menkat olivat parikertaa vuodessa 2kertaa kuukaudessa. Ja hyvää, jos niin menkoista voi ikinä sanoa, oli heti alkuun ja edelleen se, että menkkani ovat varsin lyhyet, joskus selviän jopa vain 3päivällä :)
Ja edelleen se ensimmäinen päivä on ikävä. Mutta kaikki muut päivät selviän ihan normaalisti, ihan kuin menkkoja ei olisikaan. Eli yksi särkylääke ekana päivänä ja se on siinä. Selviän mainiosti, joskus jopa ilman särkylääkettä. Ja en ole moneen vuoteen edes laskenut menkkapäiviäni, tiedän/tunnen pari päivää ennen menkkojen alkua että jaa nyt se on taas se aika kuukaudesta..
Itse käytän vain siteitä, ovat helpompia. Viimeisinä vuosina olen siirtynyt käyttämään lähes pelkästään yösiteitä. Ne kun ovat sen verran leveitä/pitkiä, niin tuntuvat varmoilta, eikä tarvitse pelätä sotkevansa housujaan. Töissä tulee sen verta liikuttua joka päivä että yöside on minusta vain mukavin ja luotettavin.

05.12.2014
Scartti
Jep, menkkojen pitäisi alkaa siinä 20-vuotiaana... Onneksi lapsellani ei ole vielä alkanut ja toivon, että saa odotella vielä muutaman vuoden. Itselläni alkoi 10½-v.. :roll:
Alaselkä on tulessa ja välillä maha. Hormonaalista ehkäisyä on tarjottu kipujen lievitykseen(+toki siihen itse päätarkoitukseen), mutta en suostu niitä käyttämään. Kuppia käytin yli 5 vuotta, kunnes alkoi tuntua epämukavalta. Nykyään käytössä kestositeet ja biohajoavat. Menkat on perseestä.. sit odotellaan vaan niitä helvetin vaihdevuosia. Naisena olo on mahtavaa. Voisivat vain loppua ilman vaihdevuosioireita. Heti. Kiitos.
16.03.2015
Diara
Pakko tulla tänne nyt pitkästä aikaa avautumaan, mutta kun olen löytänyt avun noihin vatsakipuihini. Avun nimi on akupunktio. Kävin ensimmäisen kerran hoidossa 3 viikkoa sitten. Seuraavat menkkani kestivät 5 päivää, joista vain kahtena ensimmäisenä oli kipuja. Siis minulla, jolla menee koko vuodon ajan 3-4 tablettia 800 mg:n Buranaa päivässä. Ja nyt en tarvinnut Buranaa kuin alkupäivinä, lopussa ei ollut kipua lainkaan.
Kipujen jääminen pois oli todella helpottavaa ja alkuun uskomatonta. Voi kuulostaa hieman oudolta, mutta nautin olostani. Vain ja ainoastaan siitä kivuttomuudesta, mutta koska kipu on ollut minulle tosi läheinen asia, oli kuin jouluaatto kun kipuja ei ollutkaan. Sitä tunnetta on tosi vaikea kuvailla mitenkään, tunsin iloa ja helpotusta. Jokin niinkin uskomaton asia kuin muutama neula siellä täällä on tuonut minulle näinkin suuren avun.
Kävin tänään uudestaan hoidossa. Tämän jälkeen voin mennä seuraavan kerran sitten, kun siltä tuntuu. Ei siellä joka välissä tarvitse käydä. Pienellä hienosäädöllä silloin tällöin on tarkoitus saada kivut täysin pois. Alkuun suhtauduin tähän epäröiden, mutta nyt tiedän, että kivuttomuus on oikeasti mahdollista saavuttaa.
Hoidot maksavat 55€ kerta, mikä on minusta pieni summa siihen nähden, miten suuren avun ja helpotuksen se on tuonut elämääni. Maksanikin varmasti kiittää, kun Buranaa ei tarvitse napsia kuin karkkia.
Jos joku ei nyt vielä rivien välistä tajunnut, niin suosittelen kokeilemaan akupunktiota. Ei ole turhan kallista ja oikeasti se auttaa todella moneen vaivaan. Äitini käy hoitamassa akupunktiolla vaihdevuosioireitaan, hän kun ei voi saada hormonilääkitystä ja joutuisi muuten kärsimään kaikki oireet ilman apuja. Hänen kuumat aallot, hikoilut ja mielialanvaihtelut hävisivät kaikki. Akupunktiossa tarvitsee alkuun käydä muutaman kerran vähän tiheämmin ja sen jälkeen hoidoissa käydään, kun itsestä tuntuu siltä.

20.05.2015
Reta Anna Maria
Kun olen lueskellut muiden kertomuksia, olen vain todennut hiljaa mielessäni, että olenpa minä päässyt helpolla. Menkat alkoivat muistaakseni 11-vuotiaana, eli takana on jo yli kymmenen vuotta verta. Alku oli kamalaa, sillä olin tuolloin vielä ihan lapsi ja tietääkseni yksi luokan ensimmäisistä, jotka tämän naisen elämään kuuluvan asian pääsivät kokemaan. Silloin se tuntui nololta, sillä luokassani tuntui olevan sellainen mentaliteetti, että mitä vähemmän murrosikä oli päässyt puremaan, sen coolimpi olit. Jälkeenpäin on ollut outoa kuulla muiden kertovat, kuinka he ovat kärsineet myöhäisesta murrosiästä. Minulle tuo olisi tuolloin ollut taivaan lahja.
Traumatisoivan alun jälkeen sain kuitenkin nauttia varsin rauhallisista ajoista. Menkat tulivat, napsin särkylääkettä ensimmäisenä päivänä ja sen jälkeen olin kuin ei mitään, kunhan vain muisti vessassa hoidella asioita.
Pikkuhiljaa aloin huomata, että minulle alkoi tulla merkkejä PMS:tä. Ensiksi finnejä, sitten meni vatsa sekaisin ja välillä oli hyvin turvonnut olo. Pari vuotta sitten räyhäsin äidilleni siitä, ettei hän ollut tankannut autoa ja minä myöhästyin luonnolta, koska minun piti tankata auto, koska pelkäsin, että bensa loppuisi matkalla yliopistolle. Pari päivää sen jälkeen taisi vuoto alkaa. Se taisi olla ensimmäinen kerta, kun oikeasti googlasin asian ja totesin, että räyhäys taisi johtua PMS:stä aiheutuvasta vitutuksesta.
Nyt rauhalliset päivät taitavat olla ohitse, enkä erityisemmin pidä tästä. Kivut eivät ole kamalia, mutta PMS tuntuu pahenevat. Se vaihtelee, joskus ei ole mitään oireita, mutta trendi on silti nouseva. Voi, jos minulla olisikin kipuja, niin voisin hankkia niihin jotain hoita, mutta PMS:ään ei tietääkseni ole oikein mitään tarjolla. (Tietenkin väheksymättä niitä, joilla on pahoja kipua.)
Nykyään pelkään menkkoja edeltävää viikkoa, koska koskaan ei voi tietää, mitä tällä kertaa on edessä. Joskus on kuvottava olo monta päivää putkeen, joskus minusta tuntuu, kuin olisihan kuin kissa pistoksissa koko ajan, eli olen uskomattoman levoton. Ihan vasta vietin viisiminuutisen työpaikan pukukopissa hyvin pahoinvoivana ja pohdin, mitä teen, jos pahoinvointi ei helpota enkä siis pysty tekemään töitä. Onneksi silloin se helpotti hetken kuluttua.
Jännää tässä on, että yleensä olen iloinen itse menkkojen alkamisesta. Se tarkoittaa, että muu oireilu menee ohi. Olen usein erittäin loistavalla tuulella menkkojen ekana päivänä.
Tässä sitä silti elellään ja pelätään, että kuinka pahaksi tämä menee. Iän kanssa pitäisi kuulemma helpottaa, mutta siihen, että olen iäkäs, on vielä aika pitkä aika.

11.10.2015
Onko muilla vaikeuksia merkitä kalenteriin menkkojen alkamisajankohtia? Itselläni nimittäin on, joten hajamielisenä ihmisenä en ole koskaan kartalla siitä missä kohden kiertoni on menossa (paitsi aina välillä havaitsen ovuloivani ja luonnollisesti menkkoja itsessään on vaikea olla huomaamatta :roll: ).
Kaverini tarjosi minulle tähän aika näppärää ratkaisua, nimittäin älypuhelinappia. :tongue: Olo on vähän tyhmä kun joutuu turvautumaan tällaiseen, mutta kun on todettu juttu ettei omasta takaa ylöskirjaaminen onnistu, niin tämä on ihan kiva. Sen nimi on Clue, ja tarkoitus on iskeä kultakin päivältä (etenkin kuukautisten aikaan) dataa valkovuodon tyypistä, menkkavuodon määrästä, kivusta, mielialamuutoksista jne ja ohjelma annetun datan pohjalta laskee kuinka pitkään oma kierto yleensä kestää ja missä vaiheissa kiertoa ollaan menossa, oletettavissa myös että mitä oireita on luvassa. Minusta tämä on ollut aika kiva, se on ollut käytössäni nyt pari viikkoa. Ihan joka päivä en dataa iske, mutta jos jotain tavallisuudesta poikkeavaa ilmenee (kuten vahvoja muutoksia valkovuodossa), merkitsen sen ylös. Plussaa on myös mahdollisuus luoda ihan omia tägejään tuonne, samainen tätä suositellut kaverini trackaa alkoholinkäyttönsä tiheyttä tällä samalla ohjelmalla. :tongue:

11.10.2015
AgehaOnko muilla vaikeuksia merkitä kalenteriin menkkojen alkamisajankohtia?Nuvaringin kanssa tätä ei tarvitse paljon arvailla, sillä menkat alkavat aika päivälleen odotetulla hetkellä. Jos ovat siis alkaakseen. Mulla oli koko alkuvuosi täysin menkatonta, kävin lekurissakin, mutta ei kukaan keksinyt mitään ihmeempää "vikaa" - ja ei, en ollut raskaana. Alkusyksystä palasivat tiputteluvuodot, joten olen ollut toistaiseksi fine tämän asian kanssa. Ei mua nyt sillai mitenkään haittaisi, vaikka menkat jäisivät lopullisestikin pois.
[quote=Ageha]Onko muilla vaikeuksia merkitä kalenteriin menkkojen alkamisajankohtia? [/quote]

12.10.2015
Diara
Minulla ne vatsakivut alkavat aina edellisenä päivänä, joten siitä tietää aika hyvin valmistautua. Tavallaan ihan "kiva" saada tällainen ennakkovaroitus, en edes muista, koska olisin viimeksi herännyt yöllä vaihtamaan lakanoita. Eikä niitä sotkuisia vahinkoja pääse käymään muutenkaan. Ja e-pillerien takia sen alkamispäivän pystyy noin suunnilleen arvioimaan, vähän näköjään riippuu merkistä, että kuinka kauan menee, kolmea merkkiä olen käyttänyt ja kaikilla eripituinen se "odottelujakso". Nykyisellä Mercilonilla vaikuttaisi olevan noin 4 päivää.
Ennen kuin sain pillerit niin kirjasin kuuliaisesti kalenteriin odotetun alkamisajan. Äiti opetti heti alkuun, että kannattaa raksia kalenterista päiviä, joina on vuotoa ja aina alkupäivänä heti laskea, että koska seuraavia voi odottaa. Laskemisen teki helpoksi, että minulla oli heti ensimmäisistä menkoista lähtien 28 päivän kierto. Heti alkuun kun otti tavaksi, niin ei päässyt juuri koskaan unohtumaan. Nyt pillerien aikana en ole enää päiviä ruksaillut tai laskenut. Syön kuitenkin aina sen noin kaksi levyä putkeen ja yritän ajoittaa menkat niin, että pahat kipupäivät osuu viikonlopulle, jotta voi vaan makoilla löysissä vaatteissa sohvalla ja sääliä itseään. Turha siinä on niitä päiviä mihinkään kirjailla, kun itse voi aika tarkkaan päättää sen alkamispäivän. Toki nyt kun vasta muutama kuukausi sitten vaihdoin pillerimerkkiä, niin on vielä vähän hakusessa tuo alkupäivän osuminen oikeaan ajankohtaan, mutta eiköhän sekin vielä joskus onnistu.

14.04.2024
Hauska näin vuosikymmen myöhemmin verrata tuohon aloitusviestiin, että eipä muuten pari pilleriä enää riitä. Meikämaija olisi tässä toivottavasti saamassa vihdoin jatkolähetteen gynelle, kohta varmaan jo kaksi vuotta pyöritty yleislääkärin kanssa ihmettelemässä että no mikä on kun tekee niin julmetun kipeää ja tarjotut hormonaalisetkaan eivät auta.
Tiedä sitten mikä tuossa on, ilmeisesti tätä käsitellään nyt endometrioosiepäilynä kun se se yleisin paholainen näissä hommissa on. Jos en haaveilisi lapsista, hankkiutuisin jo kohdunpoistoon, on tää sen verran sietämätöntä. Se hyvä puoli näissä hormonaalisten kokeiluissa on ollut, että kuumeilu ja nivelkipu ovat kadonneet menkkaoireistani pois – sen sijaan turpoan aiempaa pahemmin, ja huolettaa kyllä että tänäkin aikana kun olen tutkimuksissa ollut on kivut itsessään menneet vaan rajummiksi.
Niin että ihan yleisvinkkinä kaikille kuukautiskivuista kärsiville, siinä kohtaa kun kivun takia ei pysty kävelemään tai kivun ja yleisen kuukautisoireilun kanssa tuppaa menemään vähintään yksi työpäivä täysin ohi, tai jos kuukautisoireet ovat lähteneet pahenemaan, olkoonkin että hitaasti vuosien mittaan: hakeutukaa lääkäriin. Olkoonkin, että se täytyy yleensä tehdä useita kertoja, ennen kuin alkaa tapahtua. Mun kohdallani eka lekuri lähetti mut kipulääkereseptin kanssa himaan kun vatsan (kohdun?) ultrauksessa ei näkynyt mitään, ja meni yli viis vuotta ennen kuin hakeuduin uudestaan, vaikka tosiaan oireet eivät todellakaan vähenneet vaan pahenivat vaan hiljalleen entisestään.
Hauska näin vuosikymmen myöhemmin verrata tuohon aloitusviestiin, että eipä muuten pari pilleriä enää riitä. [img]/media/kunena/emoticons/rs_skull.gif[/img] Meikämaija olisi tässä toivottavasti saamassa vihdoin jatkolähetteen gynelle, kohta varmaan jo kaksi vuotta pyöritty yleislääkärin kanssa ihmettelemässä että no mikä on kun tekee niin julmetun kipeää ja tarjotut hormonaalisetkaan eivät auta.

Viimeisimmän käynnin jälkeen lekuri kehotti pitämään oirepäiväkirjaa kuukautisten aikaan, ja vaikka tällä hetkellä käytössä on renkaat niin nyt kun kirjasin ylös olin täysin toimintakyvytön kuusi päivää. Ja sit vielä se puolikuntoisuus kun kivuista on selvitty mutta kroppa ruuansulatuksen reistailun, kipuilun ja tujujen kipulääkeannosten jäljiltä aivan pöhnässä vähintään vielä yhden ekstrapäivän. Että onhan tässä toki ollut muitakin syitä, mutta ei ehkä mikään ihme jos ei opinnot etene näillä oireilla jos kerran kuussa tulee lähes viikon tauko... [img]/media/kunena/emoticons/rs_concentrate.gif[/img]

- Keskustelut
- Taverna