Risingshadow
    • - Kirjavisa
  • Etusivu
  • Kirjat
  • Jane Austen

Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit

Jane Austen, Seth Grahame-Smith
Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit - Jane Austen, Seth Grahame-Smith
★ 6.04 / 33

Klassinen rakkaustarina, nyt mukana myös väkivalta! Alkuteos ilmestynyt 2009. Suomentanut Virpi Vainikainen. Mustavalkokuvitus: Philip Smiley. Nidottu.

”On yleisesti tunnustettu totuus, että zombi joka on saanut haltuunsa aivot tarvitsee välttämättä lisää aivoja ravinnokseen.”

Näillä sanoin alkaa Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit, kirja jossa rakastetun Jane Austenin nerokkaat ihmissuhdekiemurat saavat uskomattoman lisän. Rauhallista Merytonin kylää on jo jonkin aikaa vaivannut mysteerinen rutto – ja kuolleet ovat nousemassa haudoistaan! Austenin näpsäkkä sankaritar Elisabeth Bennet on entistä sähäkämpi: hänet tunnetaan erinomaisena zombintappajana. Mutta miten käy, kun paikalle ilmaantuu komea ja arrogantti Mr. Darcy? Hän on erityisen ihastunut Elizabethin tietämykseen zombien tappamisesta. Oikeudenmukainen Elisabeth onkin kova neuvomaan muita ninjataidoissa mutta ei aina huomaa, mikä olisi parasta hänelle itselleen.

Loistelias epookkidraama tavoittaa alkuperäisen teoksen ironian ja huumorin ja vääntää niihin aivan uusia kierroksia. Pienen maalaispastorin kirkkomaalla käydään verisiä taistoja kuunvalossa ja englantilaisen aatelisneidon kuuluu pianonsoiton, keskustelu- sekä seurustelutaidon lisäksi hallita zombininjan taidot. Pystyykö Elisabeth voittamaan hirvittävät vastustajansa ja Merytonin yllä leijuvan kirouksen? Entä voiko hän haastaa englantilaisen maalaisaatelin luokkatietoisen ennakkoluuloisuuden?

Kirja on ollut huikea menestys: se on käännetty 24 kielelle, ja vuonna 2011 siitä valmistuu elokuva.

”Jane Austen ei sovi kaikille. Eivät zombitkaan. Mutta kun ne yhdistää, herää kysymys: miksi kukaan ei tullut ajatelleeksi tätä aiemmin?” – Wired

Adlibris: tarkista saatavuus

Kauhu1800-lukuElokuvaHuumoriZombit
Julkaistu: lokakuu 15, 2010 (Schildts)
Alkuperäinen nimi: Pride and Prejudice and Zombies

Omassa pääkirjahyllyssäni

Käyttäjät lukeneet myös

Dracula (Keskiyön kirjasto)
★ 7.80 / 190
Dorian Grayn muotokuva (Keskiyön kirjasto)
★ 7.72 / 133
Humiseva harju
★ 7.46 / 52
Carmilla ja muita kertomuksia (Savukeitaan kauhuklassikot #1)
★ 7.36 / 11
Tohtori Jekyll ja herra Hyde (Keskiyön kirjasto)
★ 7.06 / 87
Kun Maa kirkui ja muita epätavallisia tarinoita (Fan-sarja)
★ 6.92 / 25
Keltainen kuningas (Basam Books klassikko)
★ 6.22 / 14

Aiheeseen liittyviä keskusteluja
Kirjoita vieraana tai kirjaudu sisään.
Onko sinulla kysymyksiä kirjasta tai haluatko jakaa mielipiteesi? Liity keskusteluun!
Jane Austen

Jane Austen

Englantilaisen Jane Austenin (1775–1817) romaanit ovat arvostettuja hyväntahtoisen ironiansa, huumorinsa ja englantilaisen maalaisaatelin elämän kuvauksen vuoksi, mutta myös taitavina naisten kuvauksina.

Lapsena ja nuorena Austen luki muun muassa Samuel Richardsonin ja Henry Fieldingin romaaneja. Austen lopetti koulunkäynnin 11-vuotiaana, koska naisten koulutus valmisti vain seuraelämää varten. Vaikka Austen kirjoitti monia avioliittoromaaneja, hän itse ei koskaan mennyt naimisiin. Austen kuoli sairauteen 41-vuotiaana. Ainoat varmasti Jane Austenia esittävät kuvat ovat Cassandra-siskon tekemät kaksi värillistä luonnosta.

Ensimmäinen Austenin julkaisukuntoon saattama romaani oli Neito vanhassa linnassa, mutta se julkaistiin vasta myöhemmin. Austenin esikoisromaani Järki ja tunteet ilmestyi 1811. Tunnetuin Austenin teoksista on Ylpeys ja ennakkoluulo vuodelta 1813, jota on myyty ainakin 20 miljoonaa kappaletta. Austenin tuotanto luetaan maailmankirjallisuuden klassikoihin. Austenin romaanien pohjalta on tehty myös useita suosittuja televisiosarjoja ja elokuvia.

Lähde: Wikipedia.

Muita teoksia kirjailijalta Jane Austen

Järki ja tunteet ja merihirviöt
★ 5.34 / 12

27.03.2017
Emelie avatar
Emelie
Kirjoja 729, Kirja-arviot 100, Viestit 2743
★★★★☆☆☆☆☆☆ 4 / 10

Tämä teos ei ollut kiinnostava, loppuun asti mietitty eikä edes huvittava. Minua tarinaan mukaan tuodut zombit lähinnä vain ärsyttivät ja koko ajan minulla oli se olo, että olisin paljon mieluummin lukenut sen alkuperäisen teoksen. Mutta pohjaideasta plussaa ja jaksoin kiinnostuakin tästä zombie-aspektista parin sivun verran, mutta siihen se sitten jäi. Zombit eivät minusta todellakaan sujahtaneet tarinaan saumattomasti vaan tuntuivat päälleliimatuilta ja täysin irralliselta asialta. Absurdin fiiliksen se toi, joka on omalla tavallaan positiivinen lisä, mutta ei se paranna koko teosta merkittävästi. Minua häiritsi ihan käsittämättömän paljon se, miten hanakasti Elizabeth oli valmis lahtaamaan zombieja ja jopa ihmisiä, mutta sitten kun perheen nimi uhkaa joutua mustalle listalle,  häntä heikottaa niin paljon, ettei tahdo tolpillaan pysyä. Irrationaalista ja tympeää.

07.02.2017
Truuners95 avatar
Truuners95
Kirjoja 91, Kirja-arviot 84, Viestit 6
★★★★★★★★★★ 10 / 10

Tarina tempaisi mukaansa, että meni vain pari päivää kun luin tämän. En ole koskaan ollut kiinnostunut ylpeydestä ja ennakkoluulosta (nähnyt osan televisioelokuvasta), mutta tämä on mielestäni mielenkiintoisempi tulkinta, kuin alkuperäinen.

19.07.2016
Nafisan avatar
Nafisan
Kirjoja 700, Kirja-arviot 93, Viestit 180
★★★★★★☆☆☆☆ 6 / 10

Seth Grahame-Smithin teos pohjaa Jane Austenin samannimiseen klassikkoteokseen, lisäten siihen reilun annoksen mustaa huumoria, zombeja, ninjoja ja aasialaisia taistelutaitoja. Kuten alkuperäisteoksessakin, tarinan keskiössä on viktoriaanisen ajan idyllinen englantilainen maalaiskylä, Meryton, Longbournin talossa asuu Bennetin perhe, johon vanhempien lisäksi kuuluu viisi 15-23-vuotiasta tytärtä; Jane, Elizabeth, Lydia, Kitty ja Mary.

Zombiet ovat piinanneet Brittein saarten asukkaita jo muutaman vuosikymmenen ajan, eikä rauhallisia aikoja näytä olevan vielä luvassa. Erilaisia lääkkeitä sairastuneiden parantamiseksi on yritetty kehitellä, mutta ainoa tapa tuhota aivoja himoitseva zombie on tappaa se päähän kohdistuvalla iskulla.

Ympärillä vallitsevista levottomuuksista huolimatta, perheen äidin ainoa huoli on saada tyttäret nopeasti naimisiin ja mielellään rikkaan miehen kanssa. Isän toiveena on kuitenkin tyttöjen menestyminen zombien tappamisen rintamalla, ja hän onkin koulututtanut nämä Orientin parhaiden shaolinmestareiden luona.

Päähenkilönä seurataan Bennetin toiseksi vanhinta siskoa, Elizabethiä, joka on todella kiehtova ja vahva hahmo. Hän on myöskin erityisen ansioitunut zombien tappaja. Austen tunnetaan aikalaistensa tapojen tarkkana kuvaajana, ja jo hän nosti esille joitakin varsin erikoisia kanssakäymisen tapoja rivien väleistä pilkistelevän huumorin avulla.

Tämä onkin antanut hyvän pohjan Grahame-Smithille korostaa viktoriaanisen ajan kulmikkaita käytöstapoja. Uudelleenkirjoitetut hahmot ovat raivostuttavan turhamaisia. ailahtelevia tai ehdottomia. Etenkin Lydian hahmo on äärimmäisen rasittava ja tyhjäpäinen.

Edes zombifioitu versio Ylpeydestä ja ennakkoluulosta ei olisi mitään ilman mystistä herra Darcya. Minulle Darcy jäi kuitenkin etäiseksi, kylmän ja tuomitsevan kuorensa alle. Mies kuvataan varsin väkivaltaisena (eläviäkin kohtaan) ja ihmettelinkin kuinka ihmiset kehuvat häntä eräässä vaiheessa niin helläksi ja kaunotunteiseksi ihmiseksi (sarkasmia?).

Zombit toivat erittäin raikkaan, toiminnallisen ja koomisen lisänsä teokseen ja yhtään tylsää hetkeä kirjan kanssa en kokenut. Parhaimmillaan kirja onkin vauhdikkaissa ja vaarallisissa zombikohtauksissa.Niiden lisäksi teoksessa on useita nauruhermoja kutittavia kohtia, kuten zombit vs. kukkakaalit kohtaus, jossa zombien kerrotaan ajattelevan kukkakaalipellon satoa eksyneiksi aivoiksi.

Jo pelkästään kirjailijan valitsema tapa antaa niin paljon kiertoilmaisuja eläville kuolleille on sekä ajankuvaan sopivaa, sekä samalla osoitus kirjallisesta neroudesta. Nimityksiä on kymmeniä, kuten sanomattomat, saatanan orjat ja pilaantuneet.

Täytyy katsoa teoksen pohjalta tehty elokuvakin.

19.11.2012
Dyn avatar
Kirjoja 542, Kirja-arviot 51, Viestit 3978
★★★★★★☆☆☆☆ 6 / 10

Jos oikeasti fanitat Austenia, älä lue tätä kirjaa: silloin sattuu. Jos suhtaudut klassikoihisi kevyemmin, ainakin muutamat röhönaurut on luvassa. Zombiesovitus osuu paikoilleen jouhevasti ja yllättävän pätevästi. Hyvä läppä kertaideaksi, ei silti kestä toista lukukertaa tai jatko-osia.

06.08.2012
Tapsa avatar
Tapsa
Kirjoja 155, Kirja-arviot 7, Viestit 252
★★★★★★☆☆☆☆ 6 / 10

Ainakin kirjan perusidea oli omaperäinen ja vetävä! Klassikko on säilytetty enemmän tai vähemmän ennallaan, siihen vain on lisätty päälle zombitarina sekä Elisabethin taustatarina Kiinassa koulutuksensa saaneena kung-fu-mestarina, joka peittoaa lady Catherinen ninjasoturit. Nämä lisäykset istuvat romaaniin yllättävänkin saumattomasti, ja ne on kirjoitettu sujuvan vauhdikkaiksi. Kuitenkin suosittelisin tätä vain Austenista jo valmiiksi pitäville, koska romaanin runko on kuitenkin muuttumaton, ja mikäli romanttinen klassikkoviihde tuntuu puuduttavalta, tämäkin varmasti tuntuu zombeista huolimatta. Kirjan kuvitus on hauskaa ja näyttävää.

27.05.2012
Q_Black avatar
Q_Black
Kirjoja 273, Kirja-arviot 265, Viestit 117
★★★★☆☆☆☆☆☆ 4 / 10

Okei, toisaalta olis voinut lukea tuon alkuperäisen kirjan ensin, että olisi voinut vertailla, mutta meneehän tämä näinkin. Tämä kirja sisälsi ajatuksen kanssa luettavaa tekstiä kuin myös varmasti alkuperäisteoskin. Ihan hauska ja viihdyttävä idea kieltämättä, mutta ei nyt kyllä lukeutunut lempikirjojeni listalle. Välillä tuntui, että tässä kirjassa ei ollut mitään juonta vaan henkilöt vain keskittyivät yhteen ja samaan, toistensa luona vierailuun ja välillä zombien tappamiseen. Elizabeth oli kyllä hauska ja huikea hahmo. Hänen ja Darcyn välisestä kanssakäymisestä olisin mieluusti kyllä lukenut lisääkin, koska kirjan oletettu rakkaustarina jäi kyllä kaiken muun alle. Suosittelen lukemaan jos pidät Austenin tuotoksista ja ilkeistä zombeista. vaikka tässä oli aivoja popsivia zombeja, ei niiden kanssa kuitenkaan menty liiallisuuksiin.

12.08.2011
Dark.princess avatar
Dark.princess
Kirjoja 65, Kirja-arviot 7
★★★★★★☆☆☆☆ 6 / 10

Olen lukenut alkuperäisen Janen kirjoittaman ja tämän. Olivat molemmat hyviä.

20.04.2013
Yoana avatar
Yoana
Kirjoja 44, Kirja-arviot 12
★★★★★★★☆☆☆ 7 / 10
Sisältää juonipaljastuksia

Helmikuun zombie- teeman myötä päätin lukea Jane Austenin kirjan pohjalta tehdyn muunnelman, jossa zombit on liitetty vanhan ajan englannin eleganssiseen elämään. Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit on siis teoksen nimi. En ole lukenut Austenin alkuperäistä teosta, Ylpeys ja ennakkoluulo, joten en voi verrata teosta siihen, mutta tarkastelen kirjaa kauhu- ja zombiekirjallisuuden valossa Minusta oli itseasiassa erittäin viihdyttävää, että zombiet oli liitetty vanhan ajan englantiin, sillä sen kaltainen hienostunut elämä ja zombien mäiskiminen on jotenkin niin vastakkaisista ja ristiriitaisista maailmoista, että ei tulisi heti mieleen yhdistää niitä keskenään, mutta kuitenkin jollain oudolla tapaa ne sopivat kuvaan kuin valettu. Kun kirjaa on aloittanut lukemaan, ei tunnu yhtään oudolta että "sanomattomat" vaeltelevat ulkona ja välillä tunkeutuvat juhliin ja syövät henkilökunnan sillä välin, kun talon isäntä seurustelee vieraiden kanssa. Kirja kertoo Bennettien perheestä, jossa on viisi tytärtä. Tyttäret on koulutettu Kiinassa parhaiden mestarien koulutuksessa suojelemaan kyläänsä sanomattomilta, eli zombeilta. Heidän tehtävänsä on suojella niin kauan, kunnes he astuvat avioon. Kirjan tarina kertookin siitä, kuinka tyttärille yritetään löytää sopivia puolisoita, ja välillä mäiskitään zombeja. Monenmoista seikkailua, juonittelua ja yllättäviä käänteitä tarinaan mahtuukin. Pääosin kirja syventyy kahden vanhimman sisaruksen tarinaan ja persoonaan. Vaikka kirjassa zombeja vaelteleekin, en ehkä kuitenkaan tituleeraisi opusta varsinaisesti kauhuteokseksi. Niin paljon suuremmassa roolissa on kuitenkin tarinan sisältämä draama ja suhteiden selvittely, jota väkivaltaiset kohtaukset piristävät ja viihdyttävät aika ajoin. Tyttärien taisteluhenkisyys tuo hahmoihin eloa ja persoonallisuutta. Mutta itse kyllä pidin kirjasta. Minua ei draama taikka romantiikka haittaa yhtään, sisimmässäni kun taitaa asustaa myös pieni romantikko jolla meinaa tippa tulla linssiin täydellisen rakkaustarinan äärellä. Lukemisen arvoinen tämä teos tosiaan on, ja haluan vielä tutustua Austenin alkuperäiseenkin romaaniin. Tässä vielä ote kirjasta: "Kun puutarhuri johdatti heitä joenrantaa pitkin pysähtyen välillä osoittamaan sieviä lammikoita tai kivipuutarhoja, Elizabeth kääntyi katsomaan päärakennusta matkan päästä, ja silloin häntä kohtasi säikähdys, joka sai hänet tavoittelemaan vaunuihin jätettyä miekkaansa, sillä heitä lähestyi takaapäin kokonainen lauma sanomattomia, vähintään viisikolmatta kappaletta. Elizabeth pakotti itsensä tyyneksi, varoitteli seuruetta harmillisesta asiantilasta ja käski heidän juosta piiloon, minkö toiset tekivät kiitettävän ripeästi. Lauma oli jo melkein hänen kimpussaan, kun hän valmistautui taisteluun repäisemällä aseekseen läheisestä puusta oksan ja asettamalla jalkansa Talonpoika tuulessa - liikkeen aloitusasentoon. Sauvataistelu ei ollut koskaan ollut hänen vahvin lajinsa, mutta koska muutakaan asetta ei ollut kätettävissä, oli se vastustajan runsaaseen lukuun nähden käytännöllisin valinta."

Seuraa meitä: Uutiskirje | Facebook | X | Mastodon | RSS | English Site
Hostingpalvelun tarjoaa Planeetta Internet Oy
© 1996 - 2025 Risingshadow. Kaikki oikeudet pidätetään.
Sivustomme käyttää evästeitä takaaksemme parhaimman käyttökokemuksen.
Tietosuoja