Joululukuhaaste: Lue lahjaksi kirja!

 • Hiistu hahmo Kirjoittaja
 • Hiistu
  Varjovelho
  Tasolla 62
  12.41

01.12.2014 10:45 #1 :: Hiistu
Joululukuhaaste: Lue lahjaksi kirja!
Lue lahjaksi kirja

Joulu saapuu! :cheesy: Tänä jouluna Sinulla on mahdollisuus ilahduttaa toista risinglaista verrattomalla immateriaalisella lahjalla: Lukemalla hänelle tärkeän kirjan ja kertomalla mietteesi kirjasta.

Ilmoittaudu tähän ketjuun viimeistään maanantaina 8.12.

Lukuaikaa eli aikaa kirjoittaa oma kommenttinsa kirjasta on 9.12.-26.12. (Lukemisen saa aloittaa heti ilmoittauduttuaan, mutta lähettäkää kommentit siis aikaisintaan 9.12.)


Toimi näin:

Kerro toiveesi:
Lähetä tähän ketjuun ilmoittautumisviesti, jossa sinä ilmoitat kaksi (2) sinulle tärkeää kirjaa. Kirjojen tulee olla suomenkielisiä. Vähintään toisen kirjan tulee löytyä Risingin Kirjasto-kirjatietokannasta. Kirjojen ohjeellinen enimmäispituus on 350 sivua.

Toteuta toisen toive:
Valitse itsellesi luettavaksi toinen edellisen ilmoittautumisviestin kirjoittajan ilmoittamista kirjavaihtoehdoista. Eli yksi (1) kirja. Lue kirja ja luettuasi (ja halutessasi lukemisen aikanakin) kommentoi sitä tähän ketjuun yllä ilmoitetun aikataulun mukaisesti. Mikäli olet jo aiemmin lukenut kirjan, lue se uudelleen. Voit lukea myös mahdollisilla muilla kielillä kuin suomeksi.

Pohdi kommentissasi, mitä sellaista hyvää, kiinnostavaa ja kaunista kirjassa, jotta se on toiselle ihmiselle niin tärkeä! Toki kirjaa saa kritisoidakin, kunhan muistaa myös tärkeimmän eli joulumielen. :smile:


Toivokaa ja toteuttakaa jonkun toive! :heart:


Minä ilmoittaudun mukaan. Toivon jonkun lukevan toisen näistä:


- Peter S. Beagle: Viimeinen yksisarvinen
- Lucius Shepard: Lohikäärmeen varjossa


(Minä luen sitten viimeisen määräaikana ilmoittautuneen kirjan, jotta jokaisella on kirja luettavana ja jokaisen kirja tulee luetuksi.)
Muokannut 01.12.2014 14:20 Hiistu
Tykännyt: Sam Karpalosuo, Ageha

 • Nylkky hahmo
 • Nylkky
  Linnanherra
  Tasolla 45
  12.50

01.12.2014 13:45 #2 :: Nylkky
Joululukuhaaste: Lue lahjaksi kirja!
Mukana ollaan kirjoi joutu miettimään tovin mutta keksin sopivat ja perustelen kyseiset kirjat jos jokun haluaa kuulla miksi.


Väinö Linna: Tuntematon Sotilas
-Kirja jonka sain 10 vuotiaani pappalta joululahjaksi. Muutama päivä lahjan saannin jälkeen pappa sai sairaskohtauksen ja menehtyi. Pappan muistoksi luen kirjan joka vuosi vaikka osaan sen jo luultavasti ulkoa.

Terry Pratchett: Valkoparta Karjupukki
-Koska ylemmällä kirjalla on vähän surullinen muisto niin ajattelin että rentou, hauska ja Pratchett piristää kaikkia :D Onhan kyseessä joulukuu niin mitenkäs muu kuin joulukirja sopii luettavaksi


Hiistu

Kiitos ja kumarrus joululukuhaasteesta. Kumpaakaan tarjoamaasi kirjaa en ole kuullukkaan ja kummipoika päätti siis kirjan kumman luen hänelle. Lohikäärmeet olivat hänen mielestä miehekkäämmät niin me kuulemma luemme MIEHISSÄ tämä kirja.

Lohikäärmeen varjossa oletko valmis kummasedän ja kummapojan lukuhetkiin ;)
Tykännyt: Hiistu

 • Hiistu hahmo Kirjoittaja
 • Hiistu
  Varjovelho
  Tasolla 62
  12.41

01.12.2014 14:24 #3 :: Hiistu
Joululukuhaaste: Lue lahjaksi kirja!
^ Hienoa! Tuli mieleen, että yhtään aliarvioimatta kummipojan miehekkyyttä, Shepardin kirjassa on kohtia, joita täytyy lukiessa vähän siloitella... Selaan kirjan läpi ja laitan sulle myöhemmin tänään viestiä arveluttavista sivuista. :wink:

muoks. Hmm... Pikkumiehen kanssa täytyy ehkä vielä keskustella asiasta. Ei tätä oikein saa sensuroitua. Toivottavasti ei nyt pety. :sad:

Hyvitykseksi muita lohikäärmekirjoja:
Varoitus: Spoiler.
Muokannut 01.12.2014 21:49 Hiistu
Tykännyt: Nylkky

01.12.2014 16:47 #4 :: Sam Karpalosuo
Joululukuhaaste: Lue lahjaksi kirja!
Valtavan hieno idea! Minä voisin ottaa tuon Viimeisen yksisarvisen, kuulosti kauniilta kun luin nopean kuvauksen siitä. :)

Pari kysymystä - ensinnäkin, saako lukea erikielisen alkuteoksen jos löytää sellaisen helpommalla (lue: tarvitsematta asioida kirjastossa, asiointi on pelottavaa) - sama kirja kuitenkin ellei nimiä ja käsitteitä ole käännetty valtavasti. o_o Uhmaan kyllä tarvittaessa kirjaston haasteita.

Toisekseen, saako useampi ottaa saman kirjan? Kysyn siltä varalta että täällä on joku yksisarvisfani joka haluaisi ihan tosi kovasti ottaa tämän kirjan (voin kyllä vaihtaa sen poiskin!).

Ainiin ja omat teokseni. Näitä ei olekaan helppo päättää...

Ray Bradbury - Hullujen hautausmaa
Kaikista kirjailijoista Bradbury on herättänyt minussa varmasti eniten inspiroivaa kateutta. Hän kuvailee valtavia tunteita niin vaivattoman tuntuisesti - yksi lause voi sisältää kokonaisen elämän. Lisäksi hän on hyvä tuomaan maagisuutta realistiseenkin ympäristöön. Tämä kirja on (muistaakseni) realismia, mutta kirjoitustyyli ja kertojan tuntemukset saavat sen tuntumaan unenomaiselta ja oudolta.

Maria Carole - Tulen Tyttäriä
Olen jo tätä mainostanut mutta nyt ei ole kyse mainostamisesta vaan tämä kirja on todella äärimmäisen tärkeä minulle. Ystäväni esikoisromaani jonka kehittymistä seurasin pala palalta, olisi ollut mahdotonta olla kiintymättä tähän tekstiin, ja kaiken lisäksi hänenkin kirjoitustyylinsä on sellainen, joka aiheuttaa minussa innostavaa kateutta.
Tämä on sekoitus romanttista viihdettä ja hyvin suomalaisen makuista ja omaperäistä fantasiaa. Juoni on hyvin hahmovetoinen ja maailman pelastamisen sijaan pelissä on paljon tärkeämpiä asioita; rakkaus ja vapaus.

Toivottavasti näistä lyhyistä kuvauksista saa sen verran irti, että tietää jos kiinnostaa. :)
Tykännyt: StaCa

 • Hiistu hahmo Kirjoittaja
 • Hiistu
  Varjovelho
  Tasolla 62
  12.41

01.12.2014 18:32 #5 :: Hiistu
Joululukuhaaste: Lue lahjaksi kirja!
^ Hei, sen verran vielä vaihda, että valitse toinen edellisen ilmoittautujan eli Nylkyn toivomista kirjoista, jotta jokainen saa yhdelle kirjalleen lukijan. :smile: (Seuraava ilmoittautuja valitsee toisen sinun toivomistasi kirjoista jne.)

Saa lukea eri kielellä! Kannattaa sitten mainita, millä kielellä luki.

Toiseen kysymykseen tulikin vastaus, eli useampi ei lue samaa kirjaa, koska jokainen valitsee kirjan luettavakseen edellisen ilmoittautujan toivelistalta. (Toinen toivotuista kirjoista jää siten aina lukematta... Mutta täytyyhän tontuilla olla valinnanvaraa. :wink: )
Muokannut 01.12.2014 18:35 Hiistu

01.12.2014 18:50 #6 :: Sam Karpalosuo
Joululukuhaaste: Lue lahjaksi kirja!
Eih, silmäni välttää aina tärkeät yksityiskohdat! Tosiaan siis, siinä tapauksessa nappaan Valkoparta karjupukin, ellei haittaa että se on joskus muinoin tullut luettua? Kauan siitä nimittäin on, ja tuntematonta sotilasta en määräaikaan mennessä pystyisi kahlaamaan. o__o
Tykännyt: Hiistu

04.12.2014 16:57 #7 :: maahinen
Joululukuhaaste: Lue lahjaksi kirja!
On kyllä tuo edellinenkin haaste kesken... mutta jos nyt kuitenkin enkä itsekään ehdottaisi Sormusten herraa, joka on ainoa mieleentuleva opus, jonka voisin sanoa vaikuttaneen elämänkatsomukseeni

vaan haasteeksi
Frances Burnettin Salainen puutarha
tai Marjane Satrapin sarjakuvaromaani Persepolis

Näistä ensimmäisen olen mahdollisesti lukenut useammin kuin minkään muun kirjan, ja toista en nyt ehkä kuvailisi "tärkeäksi", mutta sarjakuvat ylipäänsä ovat ehdottomasti olleet tärkeitä. Asterixit ja Tintit ovat useimmat epäilemättä lukeneet, niin tarjoan yhtä kiinnostavimmista, joita pidän tulokkaina (eli viimeiset 50 v tai siihen suuntaan).

Haasteista valikoituu Bradbury, koska tuota toista ei ole meillä kirjastossa, ja toivottavasti Bradbury pysyy hyllyssä, menee toista viikkoa ennen kuin pääsen hakemaan.

Muuten, tällaista haastetta voisi joskus ottaa elokuvista tai musiikista.
Tykännyt: Hiistu

 • Hiistu hahmo Kirjoittaja
 • Hiistu
  Varjovelho
  Tasolla 62
  12.41

07.12.2014 23:18 #8 :: Hiistu
Joululukuhaaste: Lue lahjaksi kirja!
Muistutus! Enää tämä maanantai aikaa ilmoittautua. :wink:
Muokannut 07.12.2014 23:50 Hiistu Syy: Lähes osaan kirjoittaa. :p

 • Hiistu hahmo Kirjoittaja
 • Hiistu
  Varjovelho
  Tasolla 62
  12.41

08.12.2014 22:34 #9 :: Hiistu
Joululukuhaaste: Lue lahjaksi kirja!
Vielä. Pieni. Hetki. Aikaa. :wink:

 • Hiistu hahmo Kirjoittaja
 • Hiistu
  Varjovelho
  Tasolla 62
  12.41

10.12.2014 19:20 #10 :: Hiistu
Joululukuhaaste: Lue lahjaksi kirja!
Valitsen maahisen kirjatoiveista luettavakseni itselleni vieraaksi jääneen Persepoliksen, mikäli se vielä loppuviikosta on kotikirjaston hyllyssä. :smile: Salaisen puutarhan olen joskus aikoinaan lukenut, mutta luen mielelläni uudelleen, mikäli sarjakuva on lainassa.


Lukemaansa kirjaa saa nyt siis kommentoida, tähän samaan ketjuun! Voi kommentoida lukemisen aikanakin, mutta viimeistään kirjan luettuaan. Tavoitteena, että kommenttia kirjoittaa viimeistään joulupyhinä, jotta muodollisesti pätevä joululahja. :wink:

 • Nylkky hahmo
 • Nylkky
  Linnanherra
  Tasolla 45
  12.50

18.12.2014 19:49 #11 :: Nylkky
Joululukuhaaste: Lue lahjaksi kirja!
Joululuku haaste on tavallaan ohi omalta kohdalta....

Mitäs tässä sanoisi. Hiistun antama kirja meni kummapojalta ohi mutta itse sen lukasin läpi. Kyl sanon et kummapojan kanssa oli Lohikäärme Puffin kanssa huikea seikkailu ;) mutta joo en oikein Histun osaa sanoa mitään..

Kirja oli hyvä ja mukaansa tempaava vaikka ei sellainen mitä odotin :D Tulee kyllä uudelleen lukuun ja silloin paremmalla keskittymisellä.

Omat kirjani taas ei kaipaa paljoa selittelyä.

Tuntematon Sotilas. Tuo jokaisen suomalaisen pakollinen luettava. Olen tavannut tähän mennessä kasvotusten 2 henkilöä jotka eivät ole tätä kirjallisuuden klassikoa lukenut. JOTEN HÄVETKÄÄ KAIKKI JOILTA ON TÄMÄ LUKEMATTA.

Pratchett on tietysti varmaa Pratchettiä en paljoa voi lisätä :D
Tykännyt: Hiistu

 • Hiistu hahmo Kirjoittaja
 • Hiistu
  Varjovelho
  Tasolla 62
  12.41

23.12.2014 16:55 #12 :: Hiistu
Joululukuhaaste: Lue lahjaksi kirja!
^ Kiitos kirjan lukemisesta! Se on minustakin tosiaan yllätyksellinen pieni teos. Ikään kuin satu lohikäärmeestä varttuneemmille ja elämän ehkä vähän kyynistämille lukijoille kirjoitettuna. (Kyynisyys luonnollisesti saattaa johtua maan alla uinuvista lohikäärmeistä, hui.) Griaule itsestään on varsin kiehtova ilmestys. :smile:

Mukavaa, että pikkumies tykkäsi Puffista, ehkä tulevaisuudessakin jatkaa fantasian parissa. :wink:


Joulupyhät nyt meillä muillakin hyvää aikaa lukea toivekirja!

Minä päädyin sittenkin lainaamaan Salaisen puutarhan, koska kirjastossa oli kuvitettu laitos, jollaista en ole aiemmin lukenut. Lisäksi muistelin, että ystävyydestä se tarina kertoo ja olisi kenties mukavaa joululukemista. (Toivottavasti loppu ei sitten ole järkyttävän surullinen. :tongue: Muistelin kyllä, ettei olisi.)
Muokannut 23.12.2014 17:04 Hiistu

24.12.2014 14:35 #13 :: maahinen
Joululukuhaaste: Lue lahjaksi kirja!
Hullujen hautausmaa on edennyt reiluun puoleenväliin; laitan väliaikatiedotuksen joululahjaksi, koska tästä pari päivää eteenpäin aika mennee syömiseen ja pelaamiseen sukulaisten kanssa. Mukavan helppoa lukea vaihteeksi kirjaa, jonka viittaukset ovat tuttuja - ja harva asia on minulle tutumpaa kuin Hollywood ja sen varhainen historia. Olinkin lukenut Bradburyltä aiemmin vain Fahrenheit missä asteessa paperi taas paloikaan enkä siitäkään paljon muista. Kiitokset siis tutustumaan laittamisesta ja riemukasta keskitalven juhlaa.

26.12.2014 17:12 #14 :: Sam Karpalosuo
Joululukuhaaste: Lue lahjaksi kirja!
Jouluun kuuluu Hogfather. Yleensä katson joka vuosi tv-adaptaation ja kirjaa en ollut tullut lukeneeksi reilusti yli kymmeneen vuoteen, nyt oli jo korkea aika.

Mistä aloittaisi, tässä on niin paljon hyvää... Susan Sto-Helit on yksi lempihahmojani Pratchettilta ja fiktiossa yleensä, ja muutenkin yksi hienoimpia naishahmoja mitä kirjallisuudessa on tullut vastaan. Vahva ja älykäs ja kuitenkin myös myötätuntoinen, sortumatta mary sueksi. Pratchettin kirjat tarjosivat minulle kasvaessa monia tärkeitä roolimalleja ja Susan oli tärkeimpiä heistä.

Pratchettin kirjat myös tapaavat olla sen verran täynnä syvääluotaavaa filosofiaa että niillä voisi korvata lukion oppikirjoja. Tässä kirjassa käsitellään erityisesti uskon ja kuvitelmien vaikutusta ihmisiin. Kuoleman mielestä on äärimmäisen olennaista, että lapset uskovat Karjupukkiin. Sillä jos he eivät uskoisi... no, fyysinen maailmankaikkeus olisi edelleen samanlainen, mikään ei olisi muuttunut, paitsi että ihmiset olisivat vähemmän... ihmisiä.

Tuosta voi tietysti olla eri mieltä, enkä osaisi tuota kantaa oikeastaan perustella sen paremmin kuin vastakkaistakaan, mutta itse läpikotaisin taikauskoisena pakanana tuppaan olemaan Kuoleman kanssa samaa mieltä. :) Humans need fantasy to be human. To be the place where the falling angel meets the rising ape.

Krhm mutta menee paasaamiseksi. Hyvä kirja siis, yksi Pratchettin parhaita. Ei sellainen jota suosittelisin uudelle Kiekkomaailma-lukijalle, siinä määrin kuitenkin viitataan aiempiin tapahtumiin ja hahmoihin - sen sijaan tästä tehtyä minisarjaa kehtaa suositella uusillekin. Michelle Dockery on erinomainen Susan ja muutkin näyttelijät ovat loistavia, aina arkkikansleri Ridcullyna murisevaa Joss Acklandia myöten.

Kiitos, Nylkky, kun innostit minua lukemaan tämän rakkaan teoksen jälleen, ja kiitos Hiistu tästä hienosta ketjusta!
Muokannut 26.12.2014 22:45 Rinja Syy: Korjasin linkin
Tykännyt: Hiistu, Nylkky

 • Hiistu hahmo Kirjoittaja
 • Hiistu
  Varjovelho
  Tasolla 62
  12.41

27.12.2014 01:36 #15 :: Hiistu
Joululukuhaaste: Lue lahjaksi kirja!
Hieman myöhästynyttä joulua maahiselle! :smile:

Joulupäivinä olikin vähemmän lukuaikaa kuin olin ajatellut, mutta Salainen puutarha on minulla nyt luettuna 10. ensimmäistä lukua (viimeisin "Dickon"), jatkan nyt välipäivinä. Tähän mennessä tarina on kertonut enemmän yksinäisyydestä, mutta enenevissä määrin myös siitä ystävyydestä.

Vaikka olen lukenut kirjan joskus (ala-asteella?), huomasin lukiessani unohtaneeni hyvin paljon. Itse puutarhaa koskeva jounikuvio tuntunut tähän asti tutulta (mutta salaperäinen tunnelma ei siitä yhtään kärsinyt). Kirjan alkua eli Maryn aikaa Intiassa en muistanut lainkaan, ja myös Yorkshiren nummimaisema oli jotenkin onnistunut painumaan pois mielestä vaikka aivan keskeinen osa tarinaa. :shock:

Lisäksi ymmärsin, että punarintoja kohtaan tuntemani kiintymys on hyvin mahdollisesti saanut alkunsa aikoinaan tämän kirjan lukemisesta ja eräästä tietystä pöyhkeilevästä lintuyksilöstä. :wink: Meillä kotipihassa majailee punarinta ja tulen aina keväisin hyvälle mielelle sen nähdessäni. Tämän jälkeen tulen entistä paremmalle!

Pidän kovasti Inga Mooren kuvituksesta. Odotan innolla, että tarinassa koittaa kevät, jotta näen kuvia kukkivista puutarhoista. :cheesy:

Kirjoitan lisää, kunhan saan kirjan luetuksi!
Muokannut 27.12.2014 01:38 Hiistu
Tykännyt: Rinja, maahinen

28.12.2014 13:17 #16 :: maahinen
Joululukuhaaste: Lue lahjaksi kirja!
Oli sen verran erilainen dekkari, että kesti aikansa ennen kuin edes tajusin lukevani dekkaria. Hirviön henkilöllisyyttä ei ollut vaikea arvata, mutta muut juonenkäänteet pitivät kuitenkin jännitystä yllä loppuun asti. Tämä on näköjään oikeastaan jatko-osa, samat henkilöt seikkailevat aiemmassa kirjassa, jonka senkin voisi lukea.

28.12.2014 15:54 #17 :: Sam Karpalosuo
Joululukuhaaste: Lue lahjaksi kirja!

maahinen kirjoitti: Tämä on näköjään oikeastaan jatko-osa, samat henkilöt seikkailevat aiemmassa kirjassa, jonka senkin voisi lukea.


Oho, tuota en ollut itse hoksannut! Suuresta Bradbury-fanituksestani huolimatta hänen romaaneistaan olen lukenut tähän ikään mennessä vain pari. Täytyy siis tutustua niihin myös (ja lukea tämäkin uusiksi)