RisingshadowSpekulatiivista fiktiota
  • Etusivu
  • Kirjat
  • Kirja-arviot

123…25»
Kirjaudu sisään nähdäksesi kaikki tulokset.
Sora avatar
(Soturikissat-erikoisseikkailut #12)
Erin Hunter
2026 | Fantasia, Eläinfantasia, Nuortenkirjallisuus, Kissat
★★★★★★★★★★ 10 / 10

Oravaliidon Toivo on kirja, joka saa lukijan suureen epätoivon valtaan. Moni hahmo on kirjoitettu aika huonosti tässä ja heidän näkökulmiaan on hyvin vaikea ymmärtää. Siitä huolimatta pystyin nauttimaan kirjan lukemisesta ja siinä on hyvin kauniisti kirjoitettuja hetkiä. Oravaliito on yksi parhaiten kirjoitetuista Soturikissa hahmoista ja hänen kehityskaari on hyvin luotu.

Kirjassa tavataan Sisaret, jotka ovat oma kissaryhmänsä ja ehkä jopa tämän kirjan pelastus. Olisi hienoa saada heillekin joku oma kirja. Heidän erilainen elämäntapansa on kiinnostava.

Jotta lukija pääsisi paremmin kirjan tapahtumista kärryille, olisi hyvä olla luettuna jonkun verran edellisiä kirjoja (ainakin Kolmikon mahti).

Umbra avatar
Umbra
25 kirjaa, 0 arviota
Uhka syvyydestä (Kirjayhtymän science fiction -sarja) - John Wyndham
Uhka syvyydestä
(Kirjayhtymän science fiction -sarja)
John Wyndham
1978 | Scifi
★★★★★★★★★★ 10 / 10

John Wydhamin Uhka syvyydestä on kutkuttava kuvaus siitä miten ihmiskunta reagoi ulkoavaruuden uhkaan, joka aiheuttaa maapallon status quon muutoksen. 50-luvulla kirjoitettu kirja käsitteli hienosti taloutta ja ilmastonmuutosta toimittajapariskunta Phyllis ja Mike Watsonin kautta, jotka olivat kirjoittaneet tämän kirjan tarinan maailmassa.

Muuttohaukka avatar
Muuttohaukka
103 kirjaa, 51 arviota, 8 viestiä
Vieras tulevaisuudesta - Michael Crichton
Vieras tulevaisuudesta
Michael Crichton
1988 | Scifi, Elokuva, Jännitys
★★★★★☆☆☆☆☆ 5 / 10

Tartuin tähän kirjaan, koska sain kuulla että Vieras tulevaisuudesta on Michael Crichtoninin parhaita teoksia. Tämän lukukokemuksen perusteella en taida herralta enää muuta lukea, niin keskinkertainen tekele Vieras tulevaisuudesta on. Henkilöt ovat paperinmakuisia, juoni on vain hetkittäin jännittävä tai kiinnostava eikä loppuratkaisua voi kuvailla muuksi kuin latteaksi.

Kirjan ensimmäinen kolmannes on tylsähköä rakentamista kohti juonen huipentumaa, joka oikeastaan on puolivälissä tarinaa. Siinä kohtaa ajattelin hetken aikaa, että käsissäni on kiehtova jännäri. Hyvin nopeasti karmiva kokemus lässähtää tasapaksuksi eloonjäämiskamppailuksi ja tylsiksi keskusteluiksi, joista molemmista lukija saa pitkästyä kirjan loppuun saakka.

Kuvittelisin, että leffana Vieras tulevaisuudesta voisi toimia (en ole elokuvaa katsonut), mutta kirjana sillä ei ole Scifi-genreen kovin paljon annettavaa. Tai lähtöasetelma oli kyllä kutkuttava, mutta valitettavasti sen tarjoamat mahdollisuudet latistuivat kirjan edetessä.

27.09.2026
Hänen varjonsa tarina
Audrey Niffenegger
2010 | Fantasia, Kummitukset, Mainstream
★★★★★★★★☆☆ 8 / 10

Kirja on hieman kammottavaa luettavaa ja loppumetreillä alkaa menemään vähän ylikin. Jotenkin se onnistuu kuitenkin säilyttämään mielenkiinnon loppuun asti.

25.09.2026
Alchemised: Piinattu
SenLinYu
2026 | Fantasia, Synkkä fantasia, Romantiikka
★★★★★★★☆☆☆ 7 / 10

Kovasti hehkutettu teos toi sen vuoksi pienoisen pettymyksen.

Kirjan alkuosa tuntui sekavalta ja tylsältäkin.

Toinen osa alkoi kertoa tarinaa miten alkuosaan on päädytty ja tarina vei mukanaan. Tarinaa halusi aivan ahmia, että miten kaikkeen on päädytty ja mitä seuraavaksi tapahtuu. Odotin kolmatta osiota innoissani, että mihin tarina minut lopulta vie.... jouduin tavallaan pettymään.

Tarinan loppu on ihan hyvä, mutta vähän mitään sanomaton. Olisin kaivannut siihen ehkä vähän enemmän särmää... nyt vain tarina lipui päätökseensä ilman isoja tunteita.

Kirja sisältää paljon sisältövaroituksia joista olettaisi kirjan olevan suorastaan kaameutta herättävä, mutta kokeneelle fantasian ystävälle nämä olivat normi juttuja. Ei mitään ihmeellisyyksiä. Paljon melua tyhjästä.

Hyvä, mutta olisin ehkä kaivannut jotain enemmän.

23.09.2026
(Linnunrata)
Douglas Adams
1997 | Scifi, Tekoäly, Robotit, Absurdismi, Huumori, Avaruusmatkat, Satiiri
★★★★★☆☆☆☆☆ 5 / 10

Douglas Adamsin "Linnunrata: Viisiosainen trilogia" (WSOY, 2007) sisältää nimensä mukaisesti viisi ensimmäistä Linnunradan käsikirja liftareille -sarjaan kuuluvaa romaania. Nuorempana miehenä olin lukenut niistä ainakin ensimmäisen osan, ehkä toisenkin, mutta en sitä enempää.

En oikein usko siihen, että yleissivistyksen nimissä olisi "pakko" lukea mitään, mutta ehkä ensimmäinen osa voisi olla sellainen, löytyyhän siitä sankoin joukoin populaari- ja nörttikulttuurin kuumimpia iskurepliikkejä Vogonien kammottavasta runoudesta pyyhkeen hyödyllisyyteen, nelikakkoseen ja ties mihin muuhun. Kyllähän te tiedätte.

Lukiessani naurahtelin väitetysti ääneen. Ei käy kiistäminen, kyllähän tämä brittihuumorin mestariteokseksi monta kertaa julistettu opus hauska oli, mutta ei mielestäni ihan niin riemukas kuin yleensä väitetään, eikä ensimmäistä osaa pidä herra paratkoon enää ikinä tarjota sille kuuluisalle vähän lukevalle pojalle "lyhyenä ja hauskana kirjana", kuten joskus aikaisemmin saatettiin tehdä. Jonkinlaisesta scifi-sivistyksestä on etua, vaikka ei se välttämätöntä kai ole.

Looginen juoni ei välttämättä ole ollut Douglas Adamsille se kaikkein oleellisin asia, vaan pääpaino on verbaalisessa ilottelussa ja muussa sellaisessa. En tiedä onko kyse minun huumorintajustani ja sivistymättömyydestäni vai hukkuiko jotain käännökseen, mutta jossakin kolmannen kirjan jälkeen huomasin väsyväni ja pidinkin melko pitkän tauon ennen kuin sinnittelin kaksi viimeistä osaa loppuun.

Lukukokemuksena, no, enimmäkseen harmiton. Ei tämä silti minun teekuppini ollut, mutta harvemminpa kulttiklassikoiksi laskettavat kirjat kaikkia varten ovatkaan

23.09.2026
Terapeuttini on ihmissusi
Juhani Karila
2026 | Fantasia, Kotimainen, Ihmissudet, Maaginen realismi
★★☆☆☆☆☆☆☆☆ 2 / 10

Vuonna 2019 ilmestynyt Juhani Karilan "Pienen hauen pyydystys" oli sen verran mainio opus, että odotukset kirjailijan uutuusromaania "Terapeuttini on ihmissusi" (Siltala, 2026) kohtaan ehtivät kasvaa pilviin. En itse asiassa malttanut odottaa kirjaston varauksen saapumista, vaan marssin Akateemiseen ja ostin romaanin itselleni. Ei olisi pitänyt.

Nyt pääsi nimittäin käymään niin, ettei "Terapeuttini on ihmissusi" toiminut minulle ollenkaan. Vaikka fantastinen ja erilaisia ihmeotuksia vilisevä Helsinki oli miljöönä kiehtova, tuntui itse romaani sekavalta ja hämmentävää kyllä, pitkäveteiseltä. En jaksanut kiinnostua yhdestäkään henkilöhahmosta, olipa kyse sitten heidän traumoistaan, mielenterveydestään, ihmissuhteistaan tai pöytätenniksenpeluustaan, en sitten tipan vertaa. Loppuhuipennuskin tuntui varsin yhdentekevältä.

Voi tietysti olla, että minä olen mitään ymmärtämätön mölli, mutta olihan tämä nyt ihan hirmuinen pettymys. Pakko silti nostaa hattua avauslauseelle "Ihmissusi piti vastaanottoa Kruununhaassa", joka on yksi parhaista vähään aikaan näkemistäni.

22.09.2026
Lolita
Vladimir Nabokov
1959 | Elokuva, Mainstream
★★★★★★★★☆☆ 8 / 10

Ensin ajattelin antaa kuusi tähteä. Siksi annoin seitsemän. Järkyttävää edes ajatella teoksen kieltä pöyhkeän koreilevana ja Humbert Humbertin ja Dolores Hazen roadtrippejä puuduttavina. Siksi kahdeksan.

Lolita vahvisti käsitystäni siitä, että pedofiilien tekoja ei pidä hyväksyä, mutta ei heitä myöskään tule tuomita vaan auttaa. Vain hyvin pieni osa heistä koskaan toimii halujensa mukaan. Samaan aikaan meillä aikuisilla on ikuinen velvollisuus suojella lapsia itseltämme ja rakentaa väsymättä sellaista maailmaa, jossa lapsilla on turvallista varttua.

Kirjallisuuden juhlapäivä keskiyön ilotulitukseen saakka.

21.09.2026
Ruusu avatar
Ruusu
8 kirjaa, 4 arviota
Puoliverinen (Covenant #1) - Jennifer L. Armentrout
Puoliverinen
(Covenant #1)
Jennifer L. Armentrout
2026 | Fantasia, Urbaani fantasia, Nuortenkirjallisuus, Romantasia, Paranormaali romantiikka, Mytologia, Romantiikka
★★★★☆☆☆☆☆☆ 4 / 10

Sujuva mutta eloton rutiinityö.

18.09.2026
(Varpusten kilpi #2)
Devney Perry
2026 | Fantasia, Korkea fantasia, Romantasia, Romantiikka
★★★★★★★★☆☆ 8 / 10

Huh. Olipa hienoa saada käsiinsä taas yksi uusi spessupainos, rakastan näiden kirjojen kansia ja syrjävärjäyksiä! Täytyy sanoa, että tämä kirja lähtee jotenkin todella tympeästi liikkeelle. Vaikka juoni etenee koko ajan niin tuntui, että tylsistyn kuoliaaksi kirjan alkupuoliskon aikana. Pidin enemmän Caspianin tarinasta ja siitä miten hirviöiden taustat alkavat avautua ihan eri tavalla. Loppua kohden alkaakin sitten tapahtua. Vaikka mitään suurta maata kuohauttavaa ei tapahdu niin moni kirjassa kerrottu asia alkaa selkeytyä aivan eri tavalla ja loppuun olikin pudotettu sellaista juonitwistiä, että tuijotin kirjan sivuja suu auki koska en ihan odottanut sitä mihin lopputulokseen kahden tarinan päähenkilön tarinat nivoutuvat. Kerrassaan nerokas juonitwisti kaiken kaikkiaan. Tämä kirja keskittyy enemmän seikkailuun ja tarinan etenemiseen, halukkaille lempi ei leisku ihan äärettömillä sfääreillä, mutta sitäkin hiukan on ripoteltu sivuille, mutta tosiaan tarinan keskiössä on enemmän fantasiamaailma kuin itse romantiikka. Ei ehkä ihan yhtä hyvä kuin ensimmäinen osa, mutta onnistuu säväyttämään lukijaansa viimeistään viimemetreillä ja jättää odottamaan seuraavaa kirjaa hitusen jopa kuola poskella.

12.09.2026
(Ruusujen sota #1)
Conn Iggulden
2014 | Historia
★★★★★★★★☆☆ 8 / 10

Jäi hieman ristiriitainen tunne tästä. Pidin erittäin paljon historiallisesta kuvauksesta, jonka avulla pystyy hyvin imeytymään ajan maailmaan. Myös hahmot on kuvattu hyvin eläväisesti. Odotin kuitenkin ehkä enemmän juonittelua ja vähemmän eri taisteluiden kuvauksia (hahmojen näkökulmasta, joilla ei ole kovinkaan merkittävää poliittista vaikutusvaltaa). Loppua kohden alkoikin iskeä taisteluväsymys, koska tarina on niin täynnä melko järjettömältä tuntuvaa väkivaltaa. Lisäksi näkökulmat ovat hieman yksipuolisen tuntuisia, koska suurimmaksi osaksi äänessä ovat sotaisat, keski-ikäiset miehet. Sentään joukkoon kuitenkin mahtuu myös Margareetta, mutta tämän hahmo muuttuu loppua kohden tylsemmäksi, kun tämän rooliksi tuntuu jäävän vain huolehtia miehensä puolesta.

10.09.2026
(Muinainen pimeys #2)
Michelle Paver
2007 | Fantasia, Historiallinen fantasia, Nuortenkirjallisuus, Seikkailu
★★★★★★★★★☆ 9 / 10

Melkein jopa ensiosaa parempi nuorten seikkailukirja - ja sai aikuisen lukijan ikävöimään isollä ässällä Seikkailukirjoja. Siinä, missä "Suden veli" ponnisteli esitelläkseen esihistoriallisen spefimaailmansa lukuisat ihmisheimot, luonnonolot ja mystiset pahikset, "Henkivaeltaja" saa oikeasti seikkailla ja selviytyä sen maailman sisällä, hahmotella heimojen välisiä eroja, ja tuoda pahantekijät estradille.

Nuoret seikkailevat miten mielivät, ja sehän on ihan parasta - samalla kuitenkin törmätään aikuisten asettamiin rajoihin ja aikuisten omiin tavoitteisiin, jotka eivät aina ole lasten edun mukaisia. Tauti, joka kirjan aikana Metsässä puhkeaa, on välillä jopa kauhukirjamainen osa juonta. Sitä on samoin tietäjien taikuus ja kiroukset, joista Henkivaeltajassa kuullaan aiempaa kirjaa enemmän. Sekä poikapäähenkilö Torak että edellisestä osasta tuttu tyttö Renn pääsevät tutustumaan paitsi tietäjien taitoihin, myös heille ihan uuteen elämänmenoon Äiti Meren äärellä Metsän sijaan. Kuvailua on runsaasti, muttei koskaan tarpeettoman tahmeasti. Tuli valtava tarve päästä uimaan ja melomaan!

Kuten edellisessä osassa, kirjan lopussa on kiva kiitoskattaus / faktasivu oikeasta alkuperäiskansojen perinnetiedosta ja uskonnollisuudesta, ja nimeltä mainitaan inspiraatioissa paitsi Pohjoismaiden saamelaiset ja Grönlannin inuiitit, myös monia amerikkalaisia ja aasialaisia alkuperäiskansoja sekä länsimaisia kulttuureja. Kirja sopii erinomaisesti esihistoriasta, mutta myös eräretkeilystä, kansanperinteestä tai eläimistä kiinnostuneelle. Toisaalta kirjassa on tietäjien suuremman roolin myötä myös enemmän fantasiaelementtejä kuin edellisessä - Torak itsekin näkee ja kokee erikoisia näkyjä.

08.09.2026
(Hopeaeliitti #1)
Dani Francis
2026 | Scifi, Fantasia, Romantasia, Dystopia, Romantiikka
★★★★★★★★★☆ 9 / 10

Täytyy sanoa, että olin kuullut tästä kirjasta paljon aika negatiivistakin arviota eikä tämä nyt ehkä ollut sellainen jota eniten kirjastosta odottelin, mutta voi pentele sentään. Aloitin tämän eilen ja luin kaikki vajaa 700 sivua yhden päivän aikana. Tämä imaisi mukaansa ihan totaalisesti. Hopeaeliitti on kuin Nälkäpelin ja Siiveniskun lehtolapsi, jossa on hiukan piirteitä molemmista sarjoista, mutta silti se on täysin omanlaisensa. Pidin todella paljon tästä sotilaskoulumeiningistä ja näistä kaikista hahmoista. Ensimmäistä kertaa elämässäni taisin rakastua kirjan naispäähenkilöön. Hän oli vahva, sarkastinen ja luupäinen ja sai komean komentajan repeilemään liitoksistaan enemmän kuin kerran. Se oli oikein viihdyttävää luettavaa. Tämä kirja on kuin humalainen kesäkimara, jossa flirtti lentää puolin ja toisin, ja chilitkin hitusen roiskahtelee tarinan edetessä, mutta samalla kouluttaudutaan maailman parhaiksi eliitin sotilaiksi. Loppua kohden asioita vähän paljastuu lisää ja tarina jää sellaiseen kohtaan, että toivoisi jo saavansa toisen osan käsiinsä. Äärettömän viihdyttävä ja nopeatempoinen tuotos, jota suosittelen ehdottomasti!

08.09.2026
Erikoispikalähetys
Simo Talasranta
2026 | Scifi, Robotit, Kotimainen, Kyborgit, Hirviöt, Avaruusmatkat, Huumori
★★★★★★★★☆☆ 8 / 10

Anders-kirjastot eivät ole tilanneet tätä kirjaa lainkaan.

Eivätkä tilaa. Näin kerrottiin kun kyselin...

Näin Keski-Pohojanmaalla, jossa ruotsinkielisiä kirjoja kyllä löytyy.

Jos olisi rahaa niin ostaisin, koska mutu-tuntuma sanoo, että voisi olla hyväkin.

Pentele!

(Viillot #1)
Veronica Roth
2017 | Fantasia, Scifi, Nuortenkirjallisuus, Tieteisfantasia, Avaruusooppera
★★★★★★☆☆☆☆ 6 / 10

Viillot on Veronica Rothin duologian ensimmäinen osa, joka sijoittuu galaksiin, jossa ihmiset saavat fantastisia voimia mysteerisestä pyörteestä. Kirjan kaksi päähenkilöä, Akos ja Cyra, elävät planeetalla, jonka kaksi kansaa ovat konfliktissa toistensa kanssa. Thuvelaiset ovat rauhanomaisia, jääkukkia viljelevää kansaa planetaan kylmällä navanpuoliskolla. Shotetlaiset sen sijaan harjoittavat taistelutaitoja, käyvät jokavuotisella vaelluksella joistakin planeetoista ja tekevät viiltoja käsivarteensa merkitäkseen menetyksiä. Cyran pyörrevoima ilmenee hänen kokemanaan kroonisena kipuna kuin myös muihin kohdistettavana kipuna, voima jota hänen veljensä Ryzek käyttää pelotellakseen alamaisiaan, kun taas Akosilla on voima turruttaa muiden pyörrevoimat. Kyse onkin eräänlaisesta Romeo ja Julia -tarinasta avaruudessa, kun Cyra ja Akos alkavat ihastumaan toisiinsa.

Pidin kirjan monentyyppisistä pyörrevoimista. Ryzekin pyörrelahja muistien siirtämisestä on erityisesti mielenkiintoinen. Olisin toki halunnut että tämä olisi saanut enemmän fokusta kirjassa, esimerkiksi miten muistien vaihtaminen on henkisesti vaikuttanut Cyraan. Käytännössä kirja on kai sci-fiä, mutta tässä on minusta paljon enemmän fantasiaa kuin niin sanottua avaruusoopperaa. Ilma-aluksia on, mutta esimerkiksi avaruusolentoja ja robotteja ei kuitenkaan ole. Muut sci-fi-elementit ovat aika pintapuolisia, kuten maininnat televisioruuduista ja internetistä. Minusta Rothin olisi pitänyt varmemmin nojautua joko syvemmälle sci-fiin (à la Tähtien sota), tai kevyempään sci-fin ja fantasian sekoitukseen Aarreplanetaan tavoin. Maailmanrakennusta on, mutta mietin onko Roth kenties ottanut liian suuren taakan itselleen keksiessään kulttuureita pyörteen galaksin jokaiselle planeetalle. Minulla meni välillä sekaisin, mikä on planeetan ja mikä on jonkin kaupungin nimi, olisin siksi toivonut omaa karttaa Thuven planeetalle. Myös kaikki henkilöiden nimet vaikuttavat olevan fantasianimiä ja ylipäätänsä kirjassa on paljon kaksitavuisia erisnimiä, mikä luo hieman sekavan massan nimiä, joita muistaa. Kirjan lopusta toki löytyy hakutermistö, jota en tosin kauheasti vilkuillut kirjaa lukiessa.

Kirjan alku on aika hidas ja kuiva – oikeastaan pettymykseni koko kirja on tahdiltaan melko hidas ja tasapaksu joistakin jännittävämmistä, mutta nopeasti ohitse menevistä kohtauksista huolimatta. Kronologisesti aloitetaan päähenkilöiden lapsuudesta ja edetään näiden teini-ikään. Kirja käsittelee myös jonkin verran determinismiä, sillä joillakin hahmoista, kuten päähenkilöillä, on Oraakkeleiden ennustama kohtalo, mikä oli mielestäni hieman hämmentävää. En oikein pitänyt siitä, että koko kirjan ajan Cyran luvut on kerrottu 1. persoonasta, kun taas Akosin luvut 3. persoonasta. Mielellään lukisin kirjaa, jossa molemmat hahmot on joko 1. tai 3. persoonasta kirjoitettuna.

02.09.2026
Erikoispikalähetys
Simo Talasranta
2026 | Scifi, Robotit, Kotimainen, Kyborgit, Hirviöt, Avaruusmatkat, Huumori
★★★★★★★★★☆ 9 / 10

Todellakin toivon että tältä kaverilta tulee lisää kirjoja. Ihanan pöhelö Linnunradan käsikirja liftareille hengessä ????

30.08.2026
Kyynel avatar
Kyynel
239 kirjaa, 83 arviota, 74 viestiä
Säätiö (Säätiö-trilogia #1) - Isaac Asimov
Säätiö
(Säätiö-trilogia #1)
Isaac Asimov
1976 | Scifi, TV-sarja, Yhteiskunnallinen scifi, Avaruusooppera, Poliittinen fiktio
★★★★★★★★☆☆ 8 / 10

Yil 20 000 vuoden päässä tulevaisuudessa ihmiset ovat levittäytyneet ympäri Linnunrataa. On perustettu galaktinen imperiumi, joka on tähän saakka vaikuttanut ikuiselta mutta joka on pinnan alla rakoillut jo pitkään. Alkunsa saa Säätiö, mystinen organisaatio, tarkoituksenaan ei estää edessä häämöttävää romahdusta vaan lyhentää romahdusta seuraavan kaoottisen kauden pituutta.

Rakenteellisesti Säätiö viehättää. Hyvin harvoin on tullut vastaan romaaneja, jotka käsittävät yli sadan vuoden ajanjakson ja useita erilaisia maailmoja vain noin 250 sivun kokoisessa paketissa. Ihmiset elävät ja kuolevat. Hallitukset vaihtuvat. Yritykset onnistuvat ja epäonnistuvat. Jopa uskonnot kokevat omat myllerryksensä. Mutta Säätiö pysyy, samaan aikaan estradilla ja kulisseissa.

Rakenteesta seuraa myös se isohko ongelma, että kokonaiskuvan muodostaminen on haastavaa. Useinhan fantasia- ja scifiromaanit ovat järkäleitä sen vuoksi, että niiden kuvaamat maailmat ovat lähes aina lukijalle aluksi totaalisen vieraita. Kirjailijan on tavalla tai toisella kyettävä näyttämään ja selittämään, miten luomansa maailmankaikkeus toimii. Säätiö kompuroi tässä suhteessa hieman, koska ainakin minulle planeettojen ja niitä hallinnoivien organisaatioiden sisäiset ja keskinäiset dynamiikat jäivät kertalukemalta varsin hämäriksi. Tästä seurasi se, että poliittiset ja taloudelliset debatit menivät paikoin turhauttavan korkealta tyvikasvuni yli.

Toinen harmituksen aihe olivat POV-hahmot: ehdin ensimmäisessä osassa jo kiintyä Gaaliin, kunnes yhtäkkiä hypättiin 50 vuotta ajassa eteenpäin seuraamaan Salvor Hardinia, joka osoittautui paljon vähemmän kiinnostavaksi tyypiksi. Tulevien osien POV-hahmojen samastuttavuus ja maanläheisyys olivat sitäkin alhaisemmalla tasolla, ja yhdistettynä isoihin loikkiin aikajanalla oli lähes mahdotonta välittää oikein kenenkään kohtalosta.

Paitsi Säätiön. Säätiö oli yksi ja monta. Säätiö edustaa kirjassa tieteen pitkää, kärsivällistä marssia hektisessä maailmassa. Säätiö ei unohda, vaikka rikkinäisen puhelimen tapaan koko muu Linnunrata unohtaisi, mitä varten se aikanaan perustettiin ja mitä varten se yhä jatkaa pyyteetöntä työtään.

29.08.2026
Unohdus
Ina Mutikainen
2024 | Fantasia, Kotimainen, Uuskumma, Maaginen realismi
★★★★★★★★★☆ 9 / 10

Kiehtova idea ja tarina piti otteessaan loppuun asti. Loppu oli kirjan muuhun etenemiseen verrattuna aika nopeatempoinen. Olisin mielelläni lukenut tätä pidempäänkin.

Maija Poppanen (Maija Poppanen #1) - P. L. Travers
Maija Poppanen
(Maija Poppanen #1)
P. L. Travers
1936 | Fantasia, Elokuva, Lastenkirjallisuus
★★★★☆☆☆☆☆☆ 4 / 10

Luin Maija Poppasen kirjoitetussa muodossa ensimmäistä kertaa Jaana Kapari-Jatan suomentamana ja Marika Maijalan kuvittamana. Idea Maija Poppasesta on varsin ihana ja tarinoissakin on maagisuutta, mutta jokin tökki pahasti. Ensinnäkään en pitänyt käännetyistä nimistä, jotka olivat v. 2010 käännöksessä vanhahtavia. Maijalan kuvitus oli kamalaa. Minulla oli suorastaan vaikea sietää sitä. Ehkä jokin toinen painos olisi ollut minulle parempi, mutta tämä ei uponnut lainkaan.

Viimeinen toivomus (The Witcher – Noituri #1) - Andrzej Sapkowski
Viimeinen toivomus
(The Witcher – Noituri #1)
Andrzej Sapkowski
2010 | Fantasia, Mutantit, Hirviöt, Tähtifantasia-palkinto, TV-sarja, Korkea fantasia, Novellikokoelma
★★★★★★★★★☆ 9 / 10

Witcher 3-pelin ja tv-sarjan kautta löysin tieni tähän kirjasarjaan. Aluksi teos jäi kesken hieman sekavan rakenteensa vuoksi mutta toisella yrittämällä se tuli luettua parissa päivässä. Pärjääkö tämä Tolkienille, Lewisille tai Hobbille? Ei. Pärjääkö tämä Williamsille tai Eddingsille? Todellakin, päihittää ne mennen tullen. Ensimmäinen osa taustoitti hyvin sekä peliä että tv-sarjaa, jota en Cavillin poistumisen jälkeen kylläkään ole seurannut. Hyvää, kevyttä lukemista perinteisen fantasian ystävälle.

haikailua avatar
haikailua
57 kirjaa, 36 arviota, 1 viesti
Kulkuri, noita ja lohikäärme (Tarinoita Alagaësiasta #1) - Christopher Paolini
Kulkuri, noita ja lohikäärme
(Tarinoita Alagaësiasta #1)
Christopher Paolini
2019 | Fantasia, Noidat, Lohikäärmeet, Korkea fantasia, Nuortenkirjallisuus, Novellikokoelma
★★★★★★★☆☆☆ 7 / 10

Paitsi kehystarinan Eragon, myös Paolini itse tuntuu katselevan mennyttä uhoa ja seikkailua aikuisen uupuneella, huvittuneella kaiholla. En ole novelli-ihmisiä, ja olin ikävä kyllä unohtanut ison osan Perillisen fantasiajargonista, mikä vähän kampitti alkuun. Lopussa on kuitenkin pieni apusanasto, ja lyhyet tarinat sopivat mukavasti hiljaisen työpäivän lomassa luettaviksi. Varsin passeli aikuisen satukirja, varmasti mukiinmenevä myös nuoremman ihmisen kokeilufantasiana tai lohikäärmeratsastajien maailman jatkeena.

Luin kirjat (ja katsoin leffan) Eragonista kauan sitten, ja viimeisen osan saagaa luin englanniksi, jotten joutuisi odottamaan käännöstä. Sarjaa on läpi sen koko taipaleen värittänyt ensimmäisen osan saama huomio geneerisyydestä ja kahluusyvyydestä, ja luulen, että Eragonin jälkeen koko loppusarja olikin yritys kypsyttää Perillisestä jotakin muuta ja jotakin parempaa ja suurempaa.

Perillinen-sarjan lukeneelle ja siitä käytyä keskutelua seuranneelle Kulkurin, noidan ja lohikäärmeen parasta antia onkin kurkistus varhain läpi lyöneen suursarjan myöhempään tomuttamiseen ja uuteen maailmassa leikkimiseen, kuten loppusanoissa todetaan. Christopher Paolinin lisäksi kirjailijana on myös tämän sisar Angela Paolini, joka ei valitettavasti saanut nimeään kanteen, mutta kirjoitti kivat saatesanat hänkin.

Kehyskertomuksessa lohikäärmeratsastajien uutta akatemiaa ja turvapaikkaa perustava Eragon pohtii seikkailujensa jälkeen, mitä tehdä nyt, kun edessä on (oikea tylsän aikuisen toimistoduuni) valtava vastuu eri fantasiakansojen rauhantyöstä ja tulevien lohikäärmeiden ja ratsastajien koulutuksesta. Hänelle kertovat tarinoitaan niin kuolleiden lohikäärmeiden sydämet, vieraileva yrttinoita Angela kuin myös iltaa istuva joukko urgaleita eli sarjan vähä vähältä syvemmäksi pelastettuja örkin vastineita. Jokainen näistä tarinoista tutustuu sellaisiin hahmoihin tai näkökulmiin tai kulttuureihin, jotka varsinaisen sarjan varrella jäivät pienemmälle huomiolle.

Käännöksessä oli valitettavasti muutama hassuus, joista näki, että Paolini on kääntäjää hauskempi ja luovempi. Se, mikä oli käännetty periaatteessa oikein ja suoraan maitohorsmaksi, on tietysti englannin "fireweed" eli tuliruoho, ja siksihän se olisi käytössä lohikäärmeiden vatsavaivoihin tepsivänä yrttinä. Ainakin kerran kolmosnovellissa Mato oli loitsuun jäänyt sekä sen loitsukielinen että englanninkielinen käännös väliviivalla, vaikka virkkeessä erikseen sanottiin hahmon käyttävän ”vain yhtä ainoaa sanaa”…

Yllättävää kyllä, alkukankeuden jälkeen teos jopa vähän käännytti mua novellien puoleen. Vaikka tässäkin teoksessa oli kaksi eri kirjailijaa (ja heidänkin kesken kolmessa novellissa oli isoja tyylillisiä eroja, kakkosnovelli Noita on melkein epistolaaritekstiä), kehyskertomus ja samaan maailmaan sijoittuminen auttoivat siirtymään tekstistä toiseen oikein sujuvasti. Kehyskertomuksen pieni puisevuus jopa innosti hyppäämään äkkiä seuraavan erillisen tarinan pariin.

Lohikäärmeitä oli kyllä yllättävän vähän, mutta viimeinen kansansatumainen hirviöjahti oli jännittävä ja tarjosi tarpeeksi.

74 kirjaa, 33 arviota
Paratiisin suihkulähteet (Kirjayhtymän science fiction -sarja) - Arthur C. Clarke
Paratiisin suihkulähteet
(Kirjayhtymän science fiction -sarja)
Arthur C. Clarke
1981 | Scifi, Nebula-palkinto, Hugo-palkinto, Avaruusmatkat
★★☆☆☆☆☆☆☆☆ 2 / 10

Heikko ja sekava tekele, täynnä kirjoitusajalleen tyypillisiä kliseitä. Taustalta puskee myös varsin tympeä ajatusmaailma. Tiukkaa teki lukea tämä kirjan irvikuva loppuun.

Näkevä sokea (Scifin parhaita) - Robert Holdstock
Näkevä sokea
(Scifin parhaita)
Robert Holdstock
1988 | Scifi
★★★★★★★★☆☆ 8 / 10

Ensimmäinen lukemani Holdstockin kirja ja vakuutuin. Oivaltavaa tekstiä ihmiselle vieraan rodun kohtaamisesta ja rinnakkaiselon mahdottomuudesta ihmisen perusluonteeseen kuuluvan tuhoamis- ja valtaamisvietin vuoksi. Kaikesta huolimatta jopa varsin lohdullinen tarina.

Oikeusjuttu - Franz Kafka
Oikeusjuttu
Franz Kafka
1946 | Maaginen realismi, Absurdismi
★★★★★☆☆☆☆☆ 5 / 10

Oikeusjuttu on omituinen ja epämiellyttäväkin teos. K on syytettynä jostain rikoksesta, jota ei kerrota lukijalle, eikä K:lle itsellekään. Hän kuitenkin vannoo syyttömyyttään, mutta lukijana en ole varma. Ympärillä tapahtuvista asioista minua häiritsee miten naisia tarinassa käsitellään. Ehkä se vaikuttaa asiaan, etten tiedä miten suhtautuisin itse K:hon. Tämä teos on varmaan analysoitu puhki, mutta minulla ole siitä mitään filosofista sanottavaa. Aivan kuin olisin nähnyt jokseenkin oudon painajaisen.

23.08.2026
Varkaiden kosto (Crookhaven #5) - J. J. Arcanjo
Varkaiden kosto
(Crookhaven #5)
J. J. Arcanjo
2026 | Nuortenkirjallisuus, Jännitys, Seikkailu
★★★★★☆☆☆☆☆ 5 / 10

Odotin Varkaiden akatemia -sarjan päätökseltä kohtalaisen onnistunutta ratkaisua  Jotenkin laimealta se kuitenkin tuntui. Jännite oli kadoksissa, eikä oikeastaan ollut väliä, miten kaksi sarjan tärkeintä tapahtumaa hoidettiin. Harmi. Sinne keskitason nuortensarjojen joukkoon tämä nyt kokonaisuutena jää.

123…25»
Kirjaudu sisään nähdäksesi kaikki tulokset.
Risingshadow
Spekulativiista fiktiota
UutiskirjeFacebookMastodonMedia
Palvelintilan tarjoaa Planeetta Internet Oy
© 1996 - 2026 Risingshadow. Kaikki oikeudet pidätetään.
Sivustomme käyttää evästeitä takaaksemme parhaimman käyttökokemuksen.
Tietosuoja