Kyynel - kirjahylly
Harvinainen aktiivikäyttäjä
Harvinainen tähtipelaajaKirjamakuni
Suosikkejani
Hyllyni tapahtumia
Legendaarinen satu, jolle niin moni myöhempien aikojen tarinankertoja C. S. Lewisista lähtien on paljosta velkaa. Pikku miinus parista toimintakohtauksesta, joilla ei ole muuta funktiota kuin lisätä jännitystä lukijan elämään ja joiden pois jättäminen olisi kirkastanut kerrontaa. Vastapainoksi isoa plussaa William Wallace Denslow'n hurmaavasta alkuperäiskuvituksesta. Upposi kolmekymppiseen kirjanörttiin kuin saapas suonsilmään.
Sivulla 238 / 464
Varsin viihdyttävä ja omaperäinen, paikoin tunteikaskin moderni satu. Pienen ikäni ystävien puutteesta kärsineenä pystyin samastumaan Alexiksen ja Maxin kokemuksiin. Salla Simukka tuntee tarinankerronnan taidon, ja JP Ahosen ilmeikkäästä kuvituksesta ehdottomasti lisäpisteet kotiin.
Ainoana selkeänä kompastuskivenä koin päähenkilöpoikien liiallisen samanmielisyyden, kuin he olisivat koko ajan ajatelleet yksillä aivoilla. Poikien maailmat ovat kuitenkin erilaiset, joten olisi olettanut erojen heijastuvan enemmän myös heidän maailmankatsomuksiinsa ja persoonallisuuksiinsa.
Nautinnollinen lukukokemus lapsettomalle aikuisellekin joka tapauksessa.
En olisi osannut pyytää sopivampaa huipennusta tunnetun maailmankaikkeuden parhaalle viisiosaiselle tieteistrilogialle.
Tai no, en ainakaan paljon parempaa. Tarinallisesti Enimmäkseen harmiton on joo kenties köykäisempi kuin sarjan aiemmat osat, mutta eihän Adamsin kirjoissa se ole koskaan ollutkaan pääasia. Lukijan ei tarvitse hätäillä, sillä kun kaikkien huumorinjanoisten sankarit Arthur, Trillian ja Ford seikkailevat jälleen, vain sovelletun todennäköisyyslaskennan mahdollisuudet ovat rajana!
Annan nyt arvosanan kirjalle, vaikka en pystynyt lukemaan sitä loppuun asti. Haluan vain saada sen pois kesken olevien kirjojen listaltani.
En siis aio koskaan enää jatkaa luku-urakkaa, pelkkä ajatuskin saa minut voimaan pahoin.
Outo juttu kyllä, olen pienestä pitäen ollut suuri fantasian ystävä. Enpä olisi uskonut, että tällainen maaginen eepos koituisi yhdeksi elämäni pahimmista lukupettymyksistä, iso sääli.
Tuskin olisin koskaan tarttunut tähän kirjaan, ellen olisi ennakkoon saanut vihiä sen sisältämistä spefielementeistä. Aavistus jostakin tosimaailmasta poikkeavasta kohtuullisen arkisten tapahtumien taustalla myös auttoi minua selviytymään vähemmän kiinnostavien kohtien yli. Jokainen viittaus siihen, etteivät Hailshamin sisäoppilaitoksen asukit ole aivan ketä tahansa lapsia, oli kuin sokeriliuosta olisi pistetty suoraan suoneen.
Vähän säännöllisempiä glukoosiannoksia olisin kyllä kaivannut, etenkin siinä vaiheessa, kun päähenkilöt varttuivat teini-ikään ja alkoivat kikatellen seksiseikkailla keskenään, siitä olisin mieluummin lukenut vähemmän. Mutta loppujen lopuksi mieleeni eivät päällimmäisenä jääneet mitkään teinihöpöilyt, sillä viimeiset kymmenet sivut, kun päähenkilöt olivat jo aikuistuneet, osoittautuivat kirjan parhaaksi anniksi selittäessään asioita mutta eivät loppuun asti. Jälleen yksi teos, joka palkitsee kärsivällisen lukijan, ajattelin suljettuani takakannen.
Ole luonani aina on synkkä ja melankolinen, välistä pöhkö mutta ennen kaikkea kaunis ja liikuttava tarina nuorista ihmisistä, joilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä se, ettei heidän kohtalonsa ole heidän omissa käsissään.