J. R. R. Tolkienin maalauksia ja piirroksia
Alkuteos ilmestynyt 1979. Valinnut ja esitellyt Christopher Tolkien. Suomentanut Jaakko Kankaanpää. Sidottu.
Komea kirja Tolkienin omista kuvituksista.
Christopher Tolkienin valitsema kokoelma esittelee J. R. R. Tolkienin upeimmat piirrokset ja maalaukset Tarun Sormusten herrasta maailman maisemista.
J. R. R. Tolkienin maalauksia ja piirroksia osoittaa, että Keski-Maan luoja oli paitsi taitava kirjailija myös lahjakas kuvittaja. Sen kuvat näyttävät, millaisina Hobitin, Tarun Sormusten herrasta ja Silmarillionin tekijä näki itse ne paikat ja tapahtumat, joista kirjoissa kerrotaan – Hobittilan maalaismiljööstä Kultaiseen metsään ja Mustasta tornista Taniquetilin huipulle.
Suurikokoiseen kirjaan sisältyvät Silmarillionin toimittajana tunnetun Christopher Tolkienin esittelytekstit kaikista 48 kuvasta.
J. R. R. Tolkien
John Ronald Reuel Tolkien [-ki:n] (1892–1973) tunnetaan nykyaikaisen fantasiakirjallisuuden isänä. Etelä-Afrikassa brittiläiseen perheeseen syntynyt Tolkien muutti jo kolmevuotiaana Englantiin ja varttui Birminghamin lähistöllä Sareholen myllyn tienoilla. Tämä rauhaisa lapsuudenmaisema näkyy hänen kirjojensa hobittien vehreissä asuinsijoissa. Elämäntyönsä Tolkien teki Oxfordissa anglosaksin sekä englannin kielen ja kirjallisuuden professorina 1925–59. Jo nuorena miehenä hän kuitenkin kiinnostui muinaisista taruista, muun muassa Kalevalasta, ja omien haltiakielten luomisesta. Tolkien halusi ryhtyä kirjoittamaan tarustoa, ja tästä ajatuksesta kehittyi vähitellen suuri tarukokoelma, Silmarillion, jota Tolkien hioi koko aikuisikänsä ajan.
Tolkien kertoi myös paljon satuja neljälle lapselleen ja näistä syntyi hänen esikoisromaaninsa Hobitti (1937), etsintäretki, jossa pienikokoinen hobitti Bilbo Reppuli, 13 kääpiötä ja velho Gandalf lähtevät vaatimaan takaisin lohikäärme Smaugin anastamaa kulta-aarretta. Tolkien kirjoitti kymmenen vuoden ajan seuraavaa romaaniaan, yli tuhatsivuista järkälettä Taru sormusten herrasta (1954–55). Romaani kertoo hyvän ja pahan taistelusta ja siitä kuinka kaikista pienimmätkin voivat kyetä suuriin urotöihin. Tolkien yhdisti eeppiseen seikkailutarinaan aineksia Silmarillion-taruistaan. Tuloksena oli ainutlaatuinen teos, joka on säilyttänyt suosionsa lukijapolvelta toiselle ja poikinut kokonaisen kirjallisuuden lajityypin. Sormusten herraa on myyty arviolta 150 miljoonaa kappaletta ja Hobittia 100 miljoonaa.
Kirja-arvioita
Valtaosa kirjan kuvista löytyy myös uusista tekijän kuvittamista Hobitin, TSH:n (yhteisnide) ja Silmarillionin laitoksista. Tässä kuvat ovat toki huomattavasti suurempia ja mukana on myös kuvien taustoja C.R. Tolkienin kertomana.
Kirjassa on monta kuvaa esitetty alkuperäisversiona ja lisäksi rinnalla on 70-luvulla ilmestyneitä kalentereita varten väritetyt versiot. Em. kirjojen uusissa laitoksissa on pääasiassa mustavalkokuvat tai Tolkienin itsensä värittämät kuvat. Silmarillioniin on otettu mukaan myös muutama jonkun muun kuin Tolkienin itsensä värittämä kuva.
Mukana on lisäksi muutamia muitakin töitä, jotka eivät sijoitu Tolkienin legendariumiin. Nämä ovat kuitenkin selvä vähemmistö.