Huumori
Huumori on kirjallisuuden avainsana, joka viittaa teoksiin, joissa huumori on keskeinen osa kerrontaa, tyyliä tai teemaa. Huumorikirjallisuus voi kattaa laajan kirjon erilaisia tyylilajeja, kuten satiiria, parodiaa, slapstick-komediaa, sanaleikkejä ja ironiaa. Se voi esiintyä itsenäisenä genrenä tai osana muita kirjallisuuden lajeja, kuten fantasiaa, scifiä, jännitystä tai romantiikkaa.
Huumorikirjallisuus voi olla kevyttä ja viihteellistä tai se voi sisältää terävää yhteiskuntakritiikkiä. Esimerkiksi Jonathan Swiftin Gulliverin retket on satiirinen teos, joka kommentoi 1700-luvun poliittisia ja yhteiskunnallisia ilmiöitä, kun taas Douglas Adamsin Linnunradan käsikirja liftareille yhdistää scifiä ja absurdia huumoria. Terry Pratchettin Kiekkomaailma-sarja taas tarjoaa parodian ja satiirin keinoin kommentteja sekä fantasiagenrestä että nykypäivän yhteiskunnasta.
Huumorin keinoja käytetään monissa eri genreissä ja kirjallisuustyypeissä. Esimerkiksi rikoskirjallisuudessa huumoria voi löytyä nokkelista sanailuista ja vastakkainasetteluista, kuten Raymond Chandlerin dekkareissa. Romanttisessa kirjallisuudessa humoristiset tilanteet ja kepeä dialogi ovat yleisiä, kuten Helen Fieldingin Bridget Jonesin päiväkirja -teoksessa.
Huumori voi olla tyyliltään kevyttä ja viihdyttävää tai syvällistä ja yhteiskunnallisesti kantaaottavaa. Se voi rakentua älyllisten sanaleikkien ja ironian varaan tai perustua arkielämän huvittaviin sattumuksiin ja ihmisten heikkouksien lempeään tarkasteluun. Riippumatta muodosta ja tyylistä huumorikirjallisuuden tehtävä on naurattaa, viihdyttää ja usein myös saada lukija tarkastelemaan maailmaa uudesta näkökulmasta.