Kyberias
Alkuteos ilmestynyt 1965. Englannista suomentanut Matti Kannosto. Päällys: Piotr Tomaszewski.
1. painos: Kirjayhtymä, 1982. Sidottu.
2. painos: Kirjayhtymä, 1986. Nidottu.
Valittu Tähtivaeltaja-lehden 1900-luvun tieteiskirjallisuuden Top 50-listalle 2000.
Sisällys:
- Miten maailma pelastui
- Trurlin kone
- Kunnon löylytys
- Ensimmäinen matka eli Gargantiuksen ansa
- Ensimmäinen matka (A) eli Trurlin elektrubaduuri
- Toinen matka eli kuningas Hirmunduksen tarjous
- Kolmas matka eli todennäköisyyslohikäärmeet
- Neljäs matka eli miten Trurl rakensi vampitronin pelastaakseen prinssi Pöksyliinin lemmentuskistaan ja miten hän sen jälkeen joutui turvautumaan vauvakeskitykseen
- Viides matka eli kuningas Valerianuksen kujeet
- Viides matka (A) eli Trurlin menetelmä
- Kuudes matka eli miten Trurl ja Klapausius rakensivat toisen asteen demonin kukistaakseen merirosvo Nyysiuksen
- Seitsemäs matka eli miten Trurlin täydellisyys johti sangen ikäviin seuraamuksiin
- Kertomus kuningas Neropatin kolmesta tarinakoneesta
- Altruisiini eli tosikertomus siitä miten eristeinen erakko Lullus yritti saada aikaan yleisen onnen ja mitä siitä seurasi
Tieteishuumorin mestariteos
Kyberiaksen utopistinen maailma robotteineen ja huimine keksintöineen muistuttaa oudolla tavalla omaamme – sen ihmisiä ja instituutioita. Elämmekö jo sitä tulevaisuutta, jota puolalainen Stanislaw Lem tässä loistokkaan nerokkaassa kirjassaan kuvaa hurjan naurun kera?
”Lem on älyllinen, enemmän tulevaisuuden sisäiseen kuin ulkonaiseen puoleen kiinnittynyt kirjailija joka asettaa henkilönsä mielellään vastatusten kehittuneen teknologian psykologisten haasteiden kanssa.” – Pertti Arvola, Näköpiiri
Käännetty englanniksi The Cyberiad
Stanislaw Lem
Puolalainen Stanislaw Lem (1921–2006) oli satiirisen ja pohdiskelevan tieteiskirjallisuuden edustaja. Lemin teoksia on käännetty 36 kielelle ja myyty 27 miljoonaa kappaletta. Hän on käännetyin puolalainen kirjailija.
Lem tunsi hyvin luonnontieteet, informaatiotekniikan ja matematiikan. Ne yhdistyivät hänen teoksissaan laajaan historiantuntemukseen ja yhteiskunnalliseen näkemykseen. Lemille keskeiset kysymykset kulkivat läpi hänen koko tuotantonsa: ihmisen minuuden ja ajattelun luonne sekä eettiset ongelmat tieteen ja tekniikan kehittyessä. Monet hänen tieteisromaaneistaan ovat hyvin vakavia ja kriittisiä, mutta toisissa hän päästi huumorin valloilleen.
Stanislaw Lem syntyi lääkärin perheeseen Lwówissa. Toisen maailmansodan aikana hän haki opiskelemaan Lwówin teknilliseen korkeakouluun, mutta sodan oloissa päätyi opiskelemaan lääketiedettä. Lemin perhe muutti Krakovaan vuonna 1946. Siellä Lem sai opintonsa päätökseen ja teki tutkimustyötä. Vuonna 1953 hän meni naimisiin Barbara Lesniakin kanssa. Vuonna 1968 liitosta syntyi poika, Tomasz.
Kirjayhtymän science fiction -sarja
Sarjaan kuului myös yhteisnide H. G. Wellsin teoksista Aikakone ja Maailmojen sota sekä Isaac Asimovin kirjat Teräsluolat ja Alaston aurinko.
Sarja sisältää 47 teosta.
Alasarja Ransom-trilogia
Alasarja Helliconia-trilogia
Alasarja Xenogenesis-trilogia
Alasarja Taivaan valtiaat -trilogia
Kirja-arvioita
Tälle 5 tähteä. Huikea scifiaarre. Trurl ja Klapausius ovat inhimillisiä robotteja kaikissa tunteissaan, he vain ovat meistä muutaman vuosikymmentuhannen edellä. Kiemurtelen naurusta, kun Trurl yrittää saada kateellista Klapausiusta tunnustamaan Elektrubaduurin ylivertaisuuden. Suosittelen heti toiseksi scifikirjaksi Linnunradan jälkeen. Samanlaista ihmisironiaa, mutta paljon älykkäämpää, syvällisempää ja häijympää huumoria. Erityisesti niille, joita kiinnostaa atk, sähkötekniikka, fysiikka tai matematiikka, tämä kirja on pakollinen ja ehdottomasti tuleva lempikirja. Mitä enemmän näistä aloista tietää, sitä enemmän kirjasta saa irti.