Kuvitettu mies
Alkuteos ilmestynyt 1951. Suomentanut Aarne Valpola.
1. painos: Kirjayhtymä, 1971. Arena-sarja. Päällys: Sinikka Koskimäki. Sidottu, kansipaperi.
2. painos: Kirjayhtymä, 1981. Science fiction -sarja. Päällys: Piotr Tomaszewski. Sidottu, kansipaperi.
Sisällys:
- Prologi: Kuvitettu mies (Prologue: The Illustrated Man, 1951)
- Veldi (The Veldt, 1950)
- Kaleidoskooppi (Kaleidoscope, 1949)
- Toinen jalka (The Other Foot, 1951)
- Valtatie (The Highway, 1950)
- Mies (The Man, 1949)
- Pitkä sade (The Long Rain, 1950)
- Astronautti (The Rocket Man, 1951)
- Tulipallot (The Fire Balloons, 1951)
- Maailman viimeinen ilta (The Last Night of the World, 1951)
- Maanpakolaiset (The Exiles, 1949)
- Ei minään erityisenä iltana (No Particular Night or Morning, 1951)
- Kettu ja metsä (The Fox and the Forest, 1950)
- Vieras (The Visitor, 1948)
- Betonimylly (The Concrete Mixer, 1949)
- Nukketehdas (Marionettes, Inc., 1949)
- Kaupunki (The City, 1950)
- H-hetki (Zero Hour, 1947)
- Avaruusraketti (The Rocket, 1950)
- Epilogi (Epilogue, 1951)
Kuuluisan Fahrenheit 451 -kirjan tekijä, tieteisromaanikirjailijana klassikon maineen saavuttanut Ray Bradbury päästää jälleen valloilleen nerokkaan mielikuvituksensa. Hän antaa sen liitää avaruuden ja ajan halki etsimään tulevaisuuden ihmisen kieroutuneita ja rakastettavia, yksinkertaisia ja kammottavia piirteitä.
Kirjaan kuuluu kertomuksia muista maailmoista: rakkaudesta ja kiintymyksestä Marsissa, hulluudesta Venuksen ikuisissa sateissa, yksinäisestä kuolemasta maailmojen välisessä avaruudessa – ja oman maailmamme pienistä kylistä, joissa tapahtuu outoja asioita, joita emme huomaa, ja esiintyy outoja olentoja, joita emme näe.
Bradburyn edellisten teosten tavoin tämäkin on koskettavaa aitoa kertomusta ihmisestä, ja juuri ihmismieltä luotaavassa syvällisyydessään se on tieteiskirjallisuuden joukossa aivan huippuluokkaa.
**
"Tieteiskirjallisuus on vapaus itse"
Amerikkalainen Ray Bradbury, Fahrenheit 451 ja Marsin aikakirjojen tekijä, on fantasian ja science
fictionin eläviä klassikkoja. Hän on ennen kaikkea lyhyiden
tarinoiden mestari, jolle tieteisaines on pikemminkin kehys kuin
tarkoitus.
Elämänfilosofia ja yhteiskunnallinen näkemys, kerronnan lyyrisyys ja voima nostavat hänet tasolle, jolle harva tieteiskirjailija yltää.
Juuri tästä syystä Kuvitettu mies on edelleenkin elävä kirja, vaikka se kirjoitettiin ennen kuin ihminen oli käynyt kuussa tai lähettänyt luotaimia kuvaamaan Marsia ja Venusta.
Tämä kirja sisältää kertomuksia jotka yhdistyvät niminovellin teemaan. Siinä tulevaisuudesta materialisoitunut noitanainen piirtää miehen vartaloon kuvia, jotka yön tullen alkavat elää tapahtumia tulevaisuudesta, avaruusmatkoilta tai vierailta planeetoilta.
Kuviot ulottuvat
painajaisunista mystisen rajoille, elämän ja kuoleman tuntoihin.
"Kuvitetussa miehessä näkyy Bradburyn ehtymättömän mielikuvituksen
voima"
Ray Bradbury
Ray Douglas Bradbury (1920–2012) oli tieteis- ja fantasiakirjallisuuden tunnetuimpia nimiä.
Bradburyn tavaramerkki oli fantastisten tapahtumien kytkeminen osaksi arkipäivää. Bradburystä on sanottu, että hän kirjoitti aina pohjimmiltaan Amerikan Keskilännen pikkukaupungeista, vaikka hänen teoksensa sijoittuisivat Marsiin. Bradburyn tarinat kertovat yksinkertaisemman elämän kaipuusta ja matkasta lapsuuden ihmettelystä aikuisuuden pettymyksiin. Hänen kielensä on usein lennokkaan runollista. Bradbury kertoi olevansa kielikuvien metsästäjä.
Bradbury suuntautui fantasianomaisiin kertomuksiin ja kauhuun. Tyyliltään Bradbury sijoittuu amerikkalaisen kirjallisuuden ”oudon tarinan” perinteeseen, jonka loivat Edgar Allan Poe ja Nathaniel Hawthorne. Bradbury kirjoitti lähinnä tieteisfantasiaa, fantastista kirjallisuutta joka käyttää hyväkseen tieteiskirjallisuuden aineksia. Bradburyn mukaan hänen ainoa tieteiskirjansa on Fahrenheit 451, koska se perustuu senhetkiseen todellisuuteen.
Ray Bradbury syntyi vuonna 1920 Waukeganissa Illinoisissa köyhään perheeseen. Hänen äitinsä oli lapsena Ruotsista lähtenyt siirtolainen ja isä puhelinlinjojen asentaja. Äiti vei pojan jo nelivuotiaana elokuviin, ja hän näki ikimuistoisia kauhuelokuvia. ”Minulla oli viisivuotiaasta asti palava halu kirjoittaa”. Bradbury vietti paljon aikaa Waukeganin Carnegie-kirjastossa. Bradbury kuvasi kaupunkia myöhemmin novelleissaan nimellä Green Town. Bradburyn Elliottin perheestä kertovissa novelleissa esiintyivät hänen lapsuutensa Einar-setä sekä Neva-täti.
Kirjayhtymän science fiction -sarja
Sarjaan kuului myös yhteisnide H. G. Wellsin teoksista Aikakone ja Maailmojen sota sekä Isaac Asimovin kirjat Teräsluolat ja Alaston aurinko.
Sarja sisältää 47 teosta.
Alasarja Ransom-trilogia
Alasarja Helliconia-trilogia
Alasarja Xenogenesis-trilogia
Alasarja Taivaan valtiaat -trilogia