Uhka syvyydestä
Alkuteos ilmestynyt 1953. Suomentanut Matti Kannosto.
1, painos: Kirjayhtymä, 1978. Sidottu, kansipaperi.
2. painos: Kirjayhtymä, 1986. Nidottu.
Englantilainen John Wyndham on aikamme tunnetuimpia science fiction -kirjailijoita, joka useissa teoksissaan asettaa ihmisen totaaliseen vaaratilanteeseen, kuvaa hänen käyttäytymistään fantasiaan rakentuvassa tapahtumaketjussa. Uhka syvyydestä kuuluu anglosaksisen scifin parhaimmistoon.
Tässä teoksessa merenpohjasta nousevat voimat saavat koko ihmiskunnan kauhunsekaisen pelon valtaan. Miten ovat selitettävissä eri puolilla maailman meriä sattuneet haaksirikot, alusten ja ihmisten katoamiset? Onko merestä nouseva hirviö, kasvi vai eliö, jonka lonkerot ulottuvat syvänmeren luolien onkaloista pintavesien tyrskyihin vaanimaan saalistaa? Uhkaako tuho jo kohta mannerten asukkaitakin?
Kerrontansa ja juonenkehittelynsä ansiosta Uhka syvyydestä kuuluu anglosaksisen science fictionin parhaimmistoon, H. G. Wellsin kuulujen fantasiakertomusten perinteen jatkajiin.
John Wyndham
John Wyndham (1903–1969) oli englantilainen tieteiskirjailija. Hänen teostensa pääaiheena on ihmisen selviytyminen suurtuhon jälkeen. Wyndham kirjoitti huomattavimmat teoksensa 1950-luvulla, ja aihepiiri heijastelee kylmän sodan aikakautta. Häneltä on suomennettu romaanit Triffidien kapina (suom. 1951), Uhka syvyydestä (suom. 1953) sekä Käenpojat (suom. 1957).
John Wyndhamin koko syntymänimi oli John Wyndham Parkes Lucas Beynon Harris. Hän opiskeli maataloutta ja oikeustiedettä ja kokeili mainosalaa kunnes ryhtyi kirjoittamaan vuonna 1925. Wyndhamin innoittajina toimivat etenkin yhdysvaltalainen tieteislehti Amazing Stories sekä H. G. Wellsin teokset. Vuosina 1930–1939 Wyndham kirjoitti tarinoita pääasiassa amerikkalaisiin kioskilehtiin. Sota keskeytti Wyndamin uran. Lehtien markkinat romahtivat, kun sekä kirjailijat että lukijat kutsuttiin sotatoimiin. Vuosina 1940–1943 Wyndham oli sensuurilautakunnan palveluksessa ja vuonna 1944 hän osallistui Normandian maihinnousuun viestintäjoukoissa.
Kirjayhtymän science fiction -sarja
Sarjaan kuului myös yhteisnide H. G. Wellsin teoksista Aikakone ja Maailmojen sota sekä Isaac Asimovin kirjat Teräsluolat ja Alaston aurinko.
Sarja sisältää 47 teosta.
Alasarja Ransom-trilogia
Alasarja Helliconia-trilogia
Alasarja Xenogenesis-trilogia
Alasarja Taivaan valtiaat -trilogia
Kirja-arvioita
Varsin oivallinen scifi-teos, jossa varsinainen uhka jää mystiseksi, etäiseksi ja tunnistamattomaksi. Terävin kritiikin kärki kohdistuu pikkusieluisiin ihmisiin, jotka eksistentiaalisen uhan edessä askartelevat yhdentekevien asioiden parissa. Kirja on myös kirjaimellisesti scifiä siinä suhteessa, että pääosassa oleva pariskunta pyrkii toimittajan ammatissaan hyvään sekä välittämään faktoja yleisölle.