Robotit
Alkuteos ilmestynyt 1982. Suomentanut Matti Kannosto. Sidottu.
Lyhennetty suomennos, sisältää 11 alkuteoksen 31:stä novellista:
- Sally (Sally, 1953)
- Jonain päivänä (Someday, 1956)
- Rotuerottelija (Segregationist, 1967)
- Robbie (Robbie, 1940) – parhaan novellin Retro-Hugo-palkinto 1941/2016
- Liittykäämme yhteen (Let’s Get Together, 1957)
- Peilikuva (Mirror Image, 1972)
- Välikohtaus kolmesataavuotisjuhlissa (The Tercentenary Incident, 1976)
- Senkin valehtelija! (Liar!, 1941)
- Tyytyväisyys taataan (Satisfaction Guaranteed, 1951)
- ...että pidät hänestä huolen (...That Thou Art Mindful of Him, 1974)
- Kaksisataavuotias ihminen (The Bicentennial Man, 1976)
Robottiaiheet ovat innoittaneet Isaac Asimovin nerokasta mielikuvitusta usean kirjan verran. Tähän kokoelmaan on hänen parhaista satiireistaan valikoitu edustava kokonaisuus teräviä paloja ihmisen kaltaisista roboteista ja robotinaivoin toimivista ihmisistä positronipatteristoineen. Mukana on kaikkiaan 11 novellia vuosilta 1941–1976.
Isaac Asimov tunnetaan ”Robotiikan kolmen pääsäännön” keksijänä. Tässä kirjassa esiintyy USA:n Robotti- ja Koneihmisyhtymän avainhenkilöitä, heidän joukossaan yhtymän johtava robottipsykologi teräsnainen tri Susan Calvin.
Isaac Asimov
Isaac Asimov (1920–1992) oli amerikkalainen kirjailija ja biokemisti. Hänet tunnetaan tieteisromaaneistaan ja kansantajuisista tiedekirjoistaan. Asimov oli Robert A. Heinleinin ja Arthur C. Clarken ohella yksi kuuluisimmista tieteiskirjailijoista 1900-luvulla. Vuonna 1986 Yhdysvaltain tieteis- ja fantasiakirjailijoiden yhdistys myönsi Asimoville tieteiskirjallisuuden suurmestaripalkinnon. Asimovin teoksia on myyty yli 20 miljoonaa kappaletta.
Asimov syntyi pienessä Petrovitšin kylässä Moskovasta lounaaseen. Hänen vanhempansa olivat maallistuneita juutalaisia. Vuonna 1923 Asimovin perhe muutti Yhdysvaltoihin 1923 ja asettui asumaan New Yorkiin. Heillä oli kaupungissa sukulaisia, jotka auttoivat heidät alkuun. Vuonna 1926 perheen isä osti Brooklynista pienen tupakka- ja makeiskaupan. Nuori Asimov työskenteli kaupassa iltaisin ja tutustui siellä yhdeksänvuotiaana tieteislukemistoihin. Hän innostui ja luki alalta kaiken, minkä sai käsiinsä ja alkoi yksitoistavuotiaana itsekin kirjoitella pöytälaatikkoon. Myöhemmin hän solmi yhteyden science fictionin varhaiseen fandomiin.
Kirjayhtymän science fiction -sarja
Sarjaan kuului myös yhteisnide H. G. Wellsin teoksista Aikakone ja Maailmojen sota sekä Isaac Asimovin kirjat Teräsluolat ja Alaston aurinko.
Sarja sisältää 47 teosta.
Alasarja Ransom-trilogia
Alasarja Helliconia-trilogia
Alasarja Xenogenesis-trilogia
Alasarja Taivaan valtiaat -trilogia
Kirja-arvioita
Robotit on siitä hyvä novellikokoelma, että se ei sisällä yhtään ainutta suoranaisesti huonoa novellia. Novelleissa näkee myös Asimovin kehittymisen kirjailijana; Sallyn ja Kaksisataavuotaan ihmisen välillä on parikymmentä vuotta eroa. Asimovin luomat robotit, ja näiden luomat ristiriidat ihmisten kanssa ovat mielenkiintoisia. "Senkin valehtelija" perustui yksinomaan Robotiikan pääsääntöjen hyväksikäyttöön. Asimovin maailmassa robotit eivät koskaan ole yhteiskunnan arvostettuja jäseniä, vaan ennakkoluulojen täyttämiä. Robotit ovat aina joko pelottavia työkoneita joiden usein pelätään käyvän tekijäänsä vastaan. Robotit on scifiä, mutta ei huonossa mielessä. Tekniikka ja tulevaisuus on vain kerronnan väline, ei itsetarkoitus. Asimov kirjoittaa miellyttävästi ennakkoluuloista ja ihmisyydestä. Koskettava esimerkki on ennen kaikkea novelli: Kaksisataa vuotias ihminen (The Bicentennial Man).