Ensimmäinen yhteys
Alkuteos ilmestynyt 1985. Suomentanut Hanna-Liisa Timonen.
1. painos: Gummerus, 1987. Kansipiirros: Paul Bacon. Typografia: Jorma Luotio. Takakansikuva: Alexander Tsirias. Sidottu, kansipaperi.
2. laitos: Koko Kansan Kirjakerho, 1987.
2.–3. painos: Gummerus, 1997. Elokuvakansi. Nidottu.
Locus-palkinto 1986 (paras esikoisromaani).
Eräänä päivänä ihmiskunnan historia muuttuu äkillisesti ja peruuttamattomasti. Elämä, äly, joku tai jokin 26 valovuoden päässä lähettää täysin odottamattoman viestin, jonka mukaan me emme ole yksin, emme ole koskaan olleet.
Eleanor Arroway, Argus-projektin johtaja päättää tulkita viestin ja taivuttaa maailman johtajat suhtautumaan siihen muuna kuin uhkana.
Ensimmäinen yhteys ei ole pelkkää science fictionia, se on todellinen, koskettava, jännittävä ja viihdyttävä romaani, joka kuljettaa lukijan tähtiin.
Carl Sagan on maailman tunnetuimpia tieteestä yleistajuisesti kirjoittavia tutkijoita. Cosmos ilmestyi 1980 ja oli New York Timesin best seller -listalla 70 viikkoa. Siihen pohjautuva TV-sarja esitettiin 60 maassa. Tri Sagan on ollut mukana planeettojen avaruusalustutkimuksessa ja etsimässä todisteita älyllisestä elämästä maapallon ulkopuolelta radioaaltojen avulla. Hän on astronomian ja avaruustieteiden professori Cornellin yliopistossa.
Carl Sagan
Carl Sagan (1934–1996) oli yhdysvaltalainen tähtitieteilijä. Hänet tunnetaan maailmanlaajuisesti tiedettä kansantajuistavista kirjoistaan.
Carl Sagan syntyi Brooklynissä New Yorkissa. Hän opiskeli Chicagon yliopistossa, jossa hän suoritti tutkinnon fysiikassa vuonna 1956. Sagan valmistui tähtitieteen ja astrofysiikan tohtoriksi vuonna 1960. Hän opetti Harvardin yliopistossa vuoteen 1968 saakka, jolloin hän siirtyi Cornellin yliopistoon. Saganista tuli professori Cornellissa 1971.
Sagan toimi edelläkävijänä yrityksissä etsiä Maan ulkopuolista älyä. Hän yllytti tutkijoita kuuntelemaan suurten radioteleskooppien avulla merkkejä maan ulkopuoliselta älyltä. Hän toimi myös Voyager-luotainten mukana lähetetyn tähtienvälisen viestin koonneen komitean johdossa.
Kirja-arvioita
Ensimmäinen yhteys on tiedemiehen kirjoittama science fiction romaani, joka on saanut elokuvasovituksen vuonna 1997. Elokuvan olen nähnyt kauan aikaa sitten ja oikeastaan se olisi riittänyt, sillä kirjamuodossa lukemista haittasi tarinan pitkäpiimäisyys. Ulkoavaruudesta tulleen viestin merkitystä ja tarkoitusta pohdintaan hartaasti. Uskovaiset, matemaatikot, poliitikot, tähtitieteilijät - jokaisella on omat pelkonsa ja uskomuksensa Viestiin liittyen. Itse tarinan runkojuoni on suppea. Tarinaa täytetään filosofisilla pohdinnoilla ja kiistoilla, missä vastakkain on mm. uskonto ja tiede. Kirja on jaoteltu kolmeen osaan. Viimeinen osio oli itselleni se paras osuus, mutta se ei enää pelastanut kokonaisuutta.