Anubiksen portit 1
Alkuteos ilmestynyt 1983. Suomentanut Jukka Jääskeläinen. Sidottu. SF, fantasia.
Philip K. Dick -palkinto 1984, Prix Apollo 1986. Toinen sija Locus-palkintoäänestyksessä (fantasiakirjat) 1984, BSFA-palkintoehdokas 1986.
Tim Powersin läpimurtoteos, josta hänelle myönnettiin Philip K. Dick Memorial -palkinto.
Pyörryttävän hurja aikamatka 1800-luvun Englantiin – ja kauemmaksikin – eli miten maailmanhistoriaa luodaan uudelleen!
Mukana juonessa:
– Hurja Horrabin-klovni, joka suorittaa kammottavia kokeita uhreillaan "sairaalassa".
– Koirankuono-Joe, joka hengissä pysyäkseen tarvitsee uuden ruumiin tämän tästä.
– Aivopesty Lordi Byron, joka on ohjelmoitu tappamaan.
– Pojaksi naamioitunut kaunis neito, joka jahtaa rakastettunsa murhaajaa.
– Muinaisegyptiläinen noita, jonka mahtava taikavoima voi saattaa maailman aikakirjat uuteen uskoon.
– Joukko miljonäärejä, jotka ovat valmiita maksamaan mitä tahansa kuullakseen erään tietyn luennon.
– Ja tietysti sankarimme, professori Brendan Doyle, joka ei aavistakaan mihin hän joutuu lupautuessaan luennoimaan Samuel Taylor Coleridgesta...
Näyttämönä niin Lontoon kirjalliset salongit kuin sen iljettävä alamaailmakin – unohtamatta muinaisen Egyptin loistoa ja kurjuutta!
Tim Powers
Yhdysvaltalainen Tim Powers on syntynyt vuonna 1952 Buffalossa New Yorkin osavaltiossa. Hän muutti vanhempiensa kanssa seitsenvuotiaana Kaliforniaan, jossa hän nykyisinkin elää vaimonsa Serenan kanssa. Kirjailijan työnsä ohessa Powers on opettanut kirjoittamista. Anubiksen portit (1983) voitti ilmestyessään Philip K. Dick -palkinnon. Fantasiaa ja historiaa yhdistävä aikahyppy 1810-luvun Englantiin on monien mielestä Powersin parhaita teoksia. Nimityksen ”steampunk” keksi vuonna 1987 K. W. Jeter luonnehtimaan Anubiksen porttien tapaisia viktoriaaniseen aikaan sijoittuvia fantasia- ja tieteisromaaneja.
Kirjallisuutta
Ulkomaisia fantasiakirjailijoita. Toimittanut Vesa Sisättö. BTJ Kirjastopalvelu, 2003.
Kirjayhtymän science fiction -sarja
Sarjaan kuului myös yhteisnide H. G. Wellsin teoksista Aikakone ja Maailmojen sota sekä Isaac Asimovin kirjat Teräsluolat ja Alaston aurinko.
Sarja sisältää 47 teosta.
Alasarja Ransom-trilogia
Alasarja Helliconia-trilogia
Alasarja Xenogenesis-trilogia
Alasarja Taivaan valtiaat -trilogia
Kirja-arvioita
Tämä kirja kuuluu parhaimpiin lähiaikoina lukemiini kirjoihin. Juoni on hyvä ja erilainen verrattuna muihiin kirjoihin, ja se etenee loogisesti eteenpäin, vaikka hyppeleekin eri ihmisten välillä. Kirjaan on saatu sopivasti ujutettua huumoria, mutta siinä on myös jännitystä ja kauhua. Anubiksen portit on erittäin hyvin onnistunut sekalainen paketti siis. Päähenkilöt ovat mukavaa vaihtelua tyypillisiin sankarihahmoihin, sillä keski-ikäinen, rupsahtanut professori on harvoin minkään kirjan pääosassa. Henkilöihin on saatu syvyyttä, ja heihin kerkeää "tutustumaan" kirjan aikana. Hieman alussa meni henkilöt sekaisin samantapaisten nimien takia. Kirja loppui mielestäni juuri sopivaan kohtaan ajatellen seuraavaa osaa. Hieman se oli ennalta-arvattavissa, mutta ei pahasti. Miinusta kirjalle antaa lukuisat kirjoitusvirheet ja epämääräiset lausejärjestykset, tosin nämä ovat enemmänkin suomentajan mokia. Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille, jotka ovat edes vähän kiinnostuneita historiallisista romaaneista.
Anubiksen portit 1 sijoittuu Napoleonin aikojen Lontooseen, 1810-luvulle, ja juoneen on sekoitettu aikamatkustusta, muinaisegyptiläistä jumaltarustoa ja ennen kaikkea historiaa. Teksti on viihdyttävää ja taidokasta, henkilöt monipuolisia (päähenkilökään ei ole salaperäisiä kykyjä omaava teini, vaan kaljuuntuva, keski-ikäinen yliopiston opettaja). Myös oikeita historiallisia henkilöitä esiintyy tarinassa, muun muassa lordi Byron. Lontoon kerjäläisveljeskuntien keskinäinen kilpailuhenki ja syrjäkujien hämärien murhaajien vehkeilyt on myös vangittu hyvin kirjan sivuille. Viihdyttävä, jännittävä ja vauhdikas seikkailu, ansaitsee täydet pisteet.