Futurologinen kongressi
Alkuteos ilmestynyt 1971. Suomentanut Riitta Koivisto ja Kirsti Siraste. Kansi: Pjotr Tomaszewski. Sidottu, kansipaperi.
Stanislaw Lemin kuuluisa tieteisirvailu kiehtoo, hauskuuttaa, hämmentää ja ennen kaikkea pakottaa ajattelemaan.
Huimien tulevaisuudennäkyjen ehtymätön taikuri loihtii tämän romaanin sivuilla esiin maailman, joka on noussut vallankumouksen ja kemiallisen sodankäynnin tuhon raunioista. – On vuosi 2039, jolloin astronautti Ijon Tichy herää syväjäädytysnukutuksestaan havaitakseen ympäröivän maailman muuttuneen maanpäälliseksi paratiisiksi.
Ei ole enää sotia, kilpavarustelua, ravinto-ongelmia, liikakansoituksen pulmia eikä ekologisia kriisejä! Vihdoinkin on saavutettu täydellinen UTOPIA, järjestelmä joka rakentuu psykokemiallisille menetelmille. Kaikki ihmiskunnan toiveet toteutuvat, siitä pitävät huolen huumeet, joiden vaikutus on uskomattoman monitahoinen.
Käännetty englanniksi The Futurological Congress
Stanislaw Lem
Puolalainen Stanislaw Lem (1921–2006) oli satiirisen ja pohdiskelevan tieteiskirjallisuuden edustaja. Lemin teoksia on käännetty 36 kielelle ja myyty 27 miljoonaa kappaletta. Hän on käännetyin puolalainen kirjailija.
Lem tunsi hyvin luonnontieteet, informaatiotekniikan ja matematiikan. Ne yhdistyivät hänen teoksissaan laajaan historiantuntemukseen ja yhteiskunnalliseen näkemykseen. Lemille keskeiset kysymykset kulkivat läpi hänen koko tuotantonsa: ihmisen minuuden ja ajattelun luonne sekä eettiset ongelmat tieteen ja tekniikan kehittyessä. Monet hänen tieteisromaaneistaan ovat hyvin vakavia ja kriittisiä, mutta toisissa hän päästi huumorin valloilleen.
Stanislaw Lem syntyi lääkärin perheeseen Lwówissa. Toisen maailmansodan aikana hän haki opiskelemaan Lwówin teknilliseen korkeakouluun, mutta sodan oloissa päätyi opiskelemaan lääketiedettä. Lemin perhe muutti Krakovaan vuonna 1946. Siellä Lem sai opintonsa päätökseen ja teki tutkimustyötä. Vuonna 1953 hän meni naimisiin Barbara Lesniakin kanssa. Vuonna 1968 liitosta syntyi poika, Tomasz.
Kirjayhtymän science fiction -sarja
Sarjaan kuului myös yhteisnide H. G. Wellsin teoksista Aikakone ja Maailmojen sota sekä Isaac Asimovin kirjat Teräsluolat ja Alaston aurinko.
Sarja sisältää 47 teosta.
Alasarja Ransom-trilogia
Alasarja Helliconia-trilogia
Alasarja Xenogenesis-trilogia
Alasarja Taivaan valtiaat -trilogia
Kirja-arvioita
Alku on hengästyttävää bizarroa tai ainakin kovin kummallista. Jälkimmäisessä puoliskossa huumorin ohella on ajattelemisen aihetta sisältävää materiaalia mihin nykymaailman meno johtaa ja mitä se tekee ihmisille. Kirja alkoikin vetämää vasta alun sekavuuden jälkeen ja oli lopulta varsin kelpoista luettavaa.
Uudissanoja tulvillaan olevasta dystooppisesta /utopistisesta maailmasta esitettiin hyviä ideoita ja joissain kohdissa on osuttu ennustettavuudessa nappiin kuten naisten laukuissa olevat pientietokoneet ovat luonnollisesti nykypäivää. Muita visioita on mm. säätilan muuttaminen äänestämällä, pilvien tasoa voidaan säätää, päivän uutislehdet on tehty haihtuviksi ja vainajat pystytään herättämään henkiin.