Mannerheim-sinfonia
Alkuteos The Year Before Yesterday, 1987, suomennettu uudistetusta laitoksesta Cracken at Critical, 1987. Suomentanut Tauno Peltola. Kansi: Markus Heikkerö. Sidottu.
Sisältää pienoisromaanit:
- Mannerheim-sinfonia (The Mannerheim Symphony, 1987, kirjan kehyskertomus)
- Mahdoton hymy (The Impossible Smile, jatkokertomus Science Fantasy -lehdessä salanimellä Jael Cracken, 1965)
- Ekvaattori (Equator, 1958)
Kuin onnistuneen Suomen-vierailunsa muistoksi maailmankuulu tieteiskirjailija Brian Aldiss sijoittaa uuden romaaninsa kehykset maahamme. Hän oli SF-kirjallisuustapahtuman kunniavieraana Helsingissä vuonna 1986.
Mannerheim-sinfonia alkaa dekkarinomaisesti murhalla. Amerikkalaistunut suomalaissäveltäjä on palaamassa sinfoniansa kantaesityksestä Oulusta, kun hän miltei kotioveltaan löytää naisen ruumiin.
Mutta ennen kuin suomalainen poliisi ehtii venäläisvalmisteisella helikopterilla paikalle, on fantasia jo kuljettanut lukijan aikaan, jolloin Kuuhun paenneet ihmiset yrittävät saada Maan hallintaansa telepatian avulla.
Absurdin kerronnan siivin avautuu myös visio Sumatralle, jonne laskeutuu 200 kilometrin mittainen avaruusalus.
Ovatko aluksen matkustajat valloittajia vai kosmoksen pakolaisia?
Miten Suomen luonnon puhtautta musiikissaan ylistävä säveltäjä liittyy raakaan murhaan?
Mannerheim-sinfonia on vahva näyttö Brian Aldissin mielikuvituksen voimasta ja kerronnan uudistuvista ulottuvuuksista.
Brian Aldiss
Brian Wilson Aldiss (1925–2017) syntyi Norfolkissa Englannissa. 1940-luvulla hän työskenteli Britannian sotavoimien palveluksessa muun muassa Burmassa ja Hongkongissa ja myöhemmin hän työskenteli kirjakaupan pitäjänä Oxfordissa. Aldissin ensimmäiset tekstit julkaistiin vuonna 1954 ja vuonna 1956 Aldiss ryhtyi vapaaksi kirjailijaksi.
Aldissin tunnetuin luomus on Helliconia-trilogia (1982–85). Helliconia-trilogia sijoittuu maankaltaiselle planeetalle ja kuvaa sivilisaation nousua ja tuhoa planeetan vuosisatoja kestävien vuodenaikojen mitaan. Kirjojen pääosassa on planeetta itse. Aldiss kuvaa maailman yksityiskohtia eri näkökulmista ja osoittaa kuinka elämän eri puolet vaikuttavat toinen toisiinsa. Helliconia-trilogian suomennos sai Tähtivaeltaja-palkinnon.
Kirjayhtymän science fiction -sarja
Sarjaan kuului myös yhteisnide H. G. Wellsin teoksista Aikakone ja Maailmojen sota sekä Isaac Asimovin kirjat Teräsluolat ja Alaston aurinko.
Sarja sisältää 47 teosta.
Alasarja Ransom-trilogia
Alasarja Helliconia-trilogia
Alasarja Xenogenesis-trilogia
Alasarja Taivaan valtiaat -trilogia