Konekansan satuja ja tarinoita
Alkuteos ilmestynyt 1964. Suomentanut Seppo Sipilä. Kansi ja kuvitus: Hans Nissen. Kannen suunnittelu: Laura Lyytinen. Suomennettu alkuteoksen englanninnoksen ja saksannoksen pohjalta. Sidottu, kansipaperi.
Tarinoista kolme (”Kuinka maailma pelastui”, ”Trurlin kone” ja ”Kelpo löylytys”) on julkaistu aiemmin teoksessa Kyberias, mutta tähän kokoelmaan ne on suomennettu uudelleen. Myös ”Prinssi Ferrensin ja prinsessa Kristallan tarina” sisältyi alun perin puolankieliseen alkuteokseen Cyberiada (1965). Suomenkielisessä Kyberiaksessa sitä ei ole julkaistu.
Sisällys:
- Kolme elektritaria
- Uraanikorvalaput
- Kuinka Erg Itseinduktiivinen kukisti limaskan
- Kuningas Biskalarin aarteet
- Kaksi kammotusta
- Valkoinen kuolema
- Kuinka Mikrox ja Gigant panivat maailmankaikkeuden laajenemaan
- Tarina tietokoneesta, joka taisteli lohikäärmettä vastaan
- Kuningas Hydropsin neuvonantajat
- Automatiaksen ystävä
- Kuningas Globares ja viisaat
- Satu kuningas Murdaksesta
- Kokoelmasta MEKAMERONE eli: Tarinoita Lemmentuskista & Pakahduksista & Sydämen Hupsutuksista: Prinssi Ferrensin ja Prinsessa Kristallan tarina
- Kuinka maailma pelastui
- Trurlin kone
- Kelpo löylytys
Konekansan satujen ja tarinoiden henkilöt ovat mitä erilaisimpia eri taivaankappaleilla asustavia keinotekoisia olentoja. Luonteenpiirteiltään, varsinkin negatiivisilta, he muistuttavat paljon ihmistä, mutta heitä eivät meidän maailmamme ja fysiikkamme rajoitukset pitele. Tämä on antanut Lemille mahdollisuudet huimaan liioitteluun, joka kutkuttaa nauruhermoja mutta samalla valottaa häikäisevän kirkkaasti ihmisluonnon puutteita.
Konekansan keskuudessa ihminen tunnetaan nimellä limaska. Näin kertoo Ionidien kuningas limaskoista pojalleen prinssi Ferrensille:
”Tuo galaktinen heimo on syntynyt mystisellä ja vastenmielisellä tavalla. Se tapahtui, kun muuan taivaankappale kerran saastui laajalti. Siellä kehittyivät tuolloin märännihkeät äklöt ja öklöt, rähmiäiset ja lölliöt, ja niistä haarautui limaskojen suku... Aluksi ne olivat kuin villiintynyttä homekasvustoa ja härmää, mutta sitten ne valuivat valtamerestä maalle ja elivät ahmimalla toinen toistaan. ...lopulta ne kohottautuivat pystyasentoon ripustamalla limaisen olemuksensa kalkkirangan varaan ja alkoivat rakentaa koneita. Näistä protomasiinoista syntyivät ajattelevat koneet. Nämä puolestaan loivat älylliset koneet, jotka lopulta antoivat tietoisuuden täydellisille koneille.”
Stanislaw Lem
Puolalainen Stanislaw Lem (1921–2006) oli satiirisen ja pohdiskelevan tieteiskirjallisuuden edustaja. Lemin teoksia on käännetty 36 kielelle ja myyty 27 miljoonaa kappaletta. Hän on käännetyin puolalainen kirjailija.
Lem tunsi hyvin luonnontieteet, informaatiotekniikan ja matematiikan. Ne yhdistyivät hänen teoksissaan laajaan historiantuntemukseen ja yhteiskunnalliseen näkemykseen. Lemille keskeiset kysymykset kulkivat läpi hänen koko tuotantonsa: ihmisen minuuden ja ajattelun luonne sekä eettiset ongelmat tieteen ja tekniikan kehittyessä. Monet hänen tieteisromaaneistaan ovat hyvin vakavia ja kriittisiä, mutta toisissa hän päästi huumorin valloilleen.
Stanislaw Lem syntyi lääkärin perheeseen Lwówissa. Toisen maailmansodan aikana hän haki opiskelemaan Lwówin teknilliseen korkeakouluun, mutta sodan oloissa päätyi opiskelemaan lääketiedettä. Lemin perhe muutti Krakovaan vuonna 1946. Siellä Lem sai opintonsa päätökseen ja teki tutkimustyötä. Vuonna 1953 hän meni naimisiin Barbara Lesniakin kanssa. Vuonna 1968 liitosta syntyi poika, Tomasz.