Yhteiskunnallinen scifi
Sosiaalinen tieteiskirjallisuus on tieteisfiktion alalaji, joka tutkii tieteellisten ja teknologisten edistysaskelten yhteiskunnallisia ja poliittisia vaikutuksia. Genren tarinat keskittyvät usein siihen, miten uudet keksinnöt tai tieteelliset löydöt muokkaavat kulttuuria, yhteiskuntarakenteita ja ihmisten elämää.
Sosiaalinen tieteiskirjallisuus käsittelee laajasti yhteiskunnallisia kysymyksiä, kuten sukupuolta, rotua, yhteiskuntaluokkia, politiikkaa ja vallankäyttöä. Se voi pureutua myös globalisaatioon, ympäristökysymyksiin ja teknologian vaikutuksiin yksilön ja yhteisöjen tasolla.
Genren tarinat voivat kuvata joko dystooppisia tulevaisuuksia, joissa yhteiskunta on ajautunut kriisiin, tai utopioita, joissa ihmiskunta on onnistunut ratkaisemaan suurimmat haasteensa. Ne voivat sijoittua lähitulevaisuuteen tai kaukaisiin maailmoihin ja yhdistellä elementtejä muista tieteiskirjallisuuden alalajeista, kuten kyberpunkista tai avaruusoopperasta.
Tunnetuimpia sosiaalisen tieteiskirjallisuuden teoksia ovat Ursula K. Le Guinin Osattomien planeetta, George Orwellin 1984, sekä Margaret Atwoodin Orjattaresi.