Meillä sitä ei voi tapahtua
Alkuteos ilmestynyt 1935. 1. laitos: Gummerus, 1936. Suomentanut Y. Sutinen. Nidottu. Uusi laitos: Basam Books klassikko, 2024. Sidottu.
Omahyväinen, maahanmuuttajavastainen ja populistinen kansankiihottaja pyrkii Yhdysvaltain presidentiksi. Kuulostaako tutulta...?
Sinclair Lewisin posketon ja samalla kylmäävä satiiri vuodelta 1935 kertoo Buzz Windripistä, kansanmiestä esittävästä pyrkyripoliitikosta, joka vetoaa pötypuheillaan köyhiin ja katkeriin äänestäjiin jakautuneessa maassa. Buzz uhoaa palauttavansa Yhdysvallat taas uljaaksi ja vauraaksi kansakunnaksi. Valtaan noustuaan hän alkaa kuitenkin johdattaa kansalaisiaan kohti fasistista yhteiskuntaa.
Diktaattoripresidentin kärkkäin vastustaja, päätoimittaja Doremus Jessup ei usko, että uusi autoritaarinen hallinto kestää – kunnes Windrip ottaa haltuunsa kongressin ja korkeimman oikeuden ja ryhtyy muuttamaan maata totalitaristiseksi.
Meillä sitä ei voi tapahtua on varoittava tarina siitä, miten demokratiaa voidaan käyttää väärin. Se voi olla mahdollista myös nykypäivän Yhdysvalloissa. Mutta meillä... onneksi meillä moista ei voi tapahtua. Eihän?
Sinclair Lewis (1885-1951) palkittiin aikanaan Nobelin kirjallisuuspalkinnolla ja Pulitzer-palkinnolla. It Can't Happen Here nousi jo ilmestyessään bestselleriksi, ja se on kokenut uuden tulemisen Donald Trumpin aikakaudella. Teoksen suomentaja Antti Immonen on kääntänyt lukuisia klassikoita.
”Yksi tärkeimmistä Yhdysvalloissa koskaan kirjoitetuista kirjoista.” – New Yorker
***
Lewisin kirjoittaessa tätä yhtäjaksoista romaaniaan hänen mielensä on hehkunut kuin kuumennettu rauta. Saattaa olla, että se saavuttaa aiheensa ja sen käsittelytavan takia laajemman lukijapiirin kuin mikään muu hänen romaaneistaan. Kirjan aiheena on se mahdollisuus, että Amerikassa pystytettäisiin diktatuurihallitus, ja romaanissa kerrotaan, kuinka presidentti julistautui 1936 diktaattoriksi, ja minkälaisiksi fascistisen hallitusmuodon seuraukset kehiittyivät kansanvaltaisessa Amerikassa. Romaani on merkillinen kertomus ajanjaksosta, joka saattaa muodostaa synkimmät lehdet Amerikan historiassa – Doremus Jessepin, hänen perheensä ja tuttavapiirinsä silmillä nähtyinä. Sinclair Lewisilla on ollut tätä romaania kirjoittaessaan tarkoituksena ehtiä fascismin Amerikassa valtaanpääsyn edelle ja ehkä estää se.
Kun Lewis kirjoitti Main Streetin ja Babbitin, hänen ajatuksensa oli saavuttanut kypsyyden, mutta hän kiinnitti niissä enemmän huomiota yhteiskunnallisiin varjopuoliin kuin politiikkaan. Nykyään, jolloin Amerikka vielä kamppailee itsepintaisen pula-ajan kourissa, hänen poliittinen samoin kuin yhteiskunnallinenkin tuntonsa on syventynyt ja ivansa terävöitynyt. Romaani taistelee vapaamielisen maailmankatsomuksen puolesta.
Sinclair Lewis
Sinclair Lewis (1885–1951) oli yhdysvaltalainen kirjailija, jolle myönnettiin Nobelin kirjallisuuspalkinto 1930. Meillä sitä ei voi tapahtua (1935) kertoo fasismin noususta Yhdysvalloissa.
Urho Kekkonen kirjoitti Maakansa-lehdessä vuonna 1936: ”Tässä kirjassa Sinclair Lewis tahtoo varoittaa koko maailmaa siitä onnettomuudesta, johon väkivaltaoppien julistajien valtaanpääsy johtaa. Hän kuvaa, kuinka kansanvaltaisuutta suullaan tunnustava, mutta armotonta vihaa julistava valtiollinen keinottelija, joka antaa taloudellisessä hädässä oleville mitä mahdottomimpia lupauksia, pääsee valtaan ja kuinka hän samassa hetkessä lopettaa kaiken kansanvaltaisuuden ja aloittaa kauhistuttavan hirmuhallituksen. Lewisin kirja on lukemisen arvoinen, se paljastaa sen henkisen pohjan, jolle väkivaltaopit kaikkialla maailmassa rakentuvat.”