Voima
Alkuteos ilmestynyt 2016. Suomentanut Marianna Kurtto. Kannen suunnittelu: Nathan Burton. Sidottu, kansipaperi. Nidottu laitos 2020.
Baileys Women’s Prize for Fiction 2017. Tähtivaeltaja-palkintoehdokas 2020.
NAISEN KÄMMENKUPISSA KYTEE SALAMA. HÄN KÄSKEE SITÄ ISKEMÄÄN.
Tytöt ympäri maailmaa huomaavat, että ovat saaneet käsiinsä uuden, uhkaavan voiman. He pystyvät antamaan sormenpäillään sähköiskuja ja aiheuttamaan tuskallista kipua, jopa kuoleman.
Miehet ympäri maailmaa huomaavat, että valta on karannut heidän käsistään. Maailma on nyt asettumassa radikaalisti uuteen asentoon, jossa voima kuuluu naisille.
Tyttöjen päivä on koittanut – mutta mihin se tulee johtamaan?
”#metoo-aikakautena vieläkin ajankohtaisempi ja ajatuksia herättävämpi – – äärettömän koukuttava ja taitavasti rakennettu trilleri, jota ei malta laskea käsistään.” – Helsingin Sanomat
"Voima on meidän aikakautemme Orjattaresi." – Washington Post
"Spekulatiivisen fiktion välitön klassikko." – Guardian
"Nerokas... ansaitsee tulla jokaisen naisen (ja totta puhuen jokaisen miehenkin) lukemaksi." – Times
”Tämä jännittävä, kipinöitä sinkoava versio tulevaisuudesta räjäyttää miltei kaiken, mikä sukupuolessa näyttää tällä hetkellä normaalilta.” – New Statesman
"Kun sanomme, että Voima on syvästi häiritsevä ja saatat hyvinkin haluta kiistellä sen kanssa lukiessasi, tarkoitamme sitä parhaalla mahdollisella tavalla." – SFX viiden tähden arviossaan
"Sähköistävä! Sokeeraava! Lyö sinut ällikällä! Tulet miettimään perusteellisesti, kaikkea." – Margaret Atwood
”Aldermanin ajankohtainen ajatusleikki jää mieleen pyörimään pitkäksi aikaa.” – Me Naiset
”Dystopiatrilleri kääntää sukupuolten valtasuhteet päälaelleen, kun naisille kehittyy kyky antaa tappavia sähköiskuja. Teos peilaa viiltävästi aikamme tasa-arvokysymyksiä väittämättä kuitenkaan vallan väärinkäyttöä minkään tietyn sukupuolen piirteeksi.” – Tähtivaeltaja-palkintoraati
Kirjatraileri Youtubessa.
Naomi Alderman
Naomi Alderman (s. 1974) on brittikirjailija, joka opettaa luovaa kirjoittamista Bath Spa Universityssä. Hänen feministinen dystopiaromaaninsa Voima nousi maailmanlaajuiseksi ilmiöksi ja myyntimenestykseksi.
Feministinen, sukupuolten tasa-arvon epäkohdat esiin nostava Voimakirja. Kirjassa seurataan mitä tapahtuu, kun naiset saavatkin yllättäen Voiman ja alkavat ottaa valtaa itselleen. Muuttamalla sukupuoliroolit toisinpäin, kirjailija näyttää lukialle länsimaiseen yhteiskuntaan sisäänrakennetun valtahierarkian. Kirjan teema onkin tärkeä, eikä ketään varmastikaan yllätä, jos sanon sen olevan erittäin raskasta luettavaa. Suosittelen kuitenkin tämän läpi kahlaamista kaikille.
Tytöt saavat ympäristötekijöiden muuttumisen seurauksena evoluutiossa itselleen mutaation, sähköisen voiman, joka mahdollistaa naisille sukupuolisen valta-aseman yhteiskunnassa. Ennen miesten hallitsema yhteiskunta on kääntynyt päälaelleen kaikkine lieveilmiöineen - sukupuoliroolit ovat vaihtaneet paikkaa.
Kirjassa on neljä päänäkökulmahahmoa. Kolme naista ja yksi mies - uskonnollinen johtaja, rikollisjärjestön johtaja, poliitikko ja journalisti. Heistä naiset ovat vallankahvassa kiinni ja tavalla tai toisella tavoittelevat omaa etuaan ja ovat häikäilemättömiä omalla alallaan. Mies on tässä nelikossa se pidettävin hahmo ja myös hyväksikäytön uhan alla. Viides näkökulma on poliitikon tyttären, joka on voimaltaan viallinen ja siksi myös syrjitty. Kirjan hahmot sopivat hyvin tarinan sanomaan ja heissä tapahtuu tilanteiden määräämää kehitystä (henkilön menneisyys, ympäristötekijät ja tapahtumat mitä henkilölle on sattunut määrittelevät sen, millaiseksi ihminen tulee).
Kirjassa käsitellään sitä, miten miehet suhtautuvat muutokseen ja miten naiset käyttävät valta asemaansa hyväkseen. Seuraukset on kuvattu yliampuvasti ja kärjistetysti, mutta samalla havahduttavasti. Sanomaa voi tulkita ainakin kahdella tapaa. Toisaalta kertomus havainnollistaa naisten hyväksikäyttöä ja alistettua asemaa mitä vielä tänäkin päivänä esiintyy. Mitä jos mies saisi samanlaista kohtelua, mitä naiset saavat tai ovat saaneet historian aikana? Toinen näkökanta voisi olla se, että muuttuuko mikään paremmaksi, jos palikat vaihtaisivat paikkaa? Lopputulos on sama, uhri vaan vaihtuu. Sanomattakin on selvä, että kirjan maailma ei ole ihanteellinen.
Lämpenin tarinaan vasta kun hyvän matkaa oli kirjaa jo luettu ja kirjan loppuun mentäessä, sen raaka nerokkuus tuli vasta kunnolla havaittua. (13.2.2019)