Sydänmeri
Kansi: Sanna-Reeta Meilahti. Sidottu.
Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto 2024. Kuvastaja-palkintoehdokas 2024.
Maaginen romaani merensuojelusta.
Vanha merenvartija Maria kärsii jatkuvista kivuista. Hän osaa hallita merivesien virtauksia, tyynnyttää myrskyjä ja aallottaa merelle sanoja, mutta menneisyyden tekojen takia hänet on kahlittu maalle. Ainoastaan merivesi helpottaa hänen tuskaansa. Meri on suuri ja syvä, oikukas kuten ovat sen vartijatkin, ja merentutkija Quentin tietää tämän. Silti hän pyytää Mariaa opastamaan nuoren Miguelin merenvartijoiden myyttisiin saloihin.
Anni Nupponen
Anni Nupponen (s. 1981) voitti vuonna 2008 toisen jaetun palkinnon Portin novellikilpailussa 2008. Hän julkaisi esikoisromaaninsa Nainen ja kuningas vuonna 2008. Teos sai Suomen Tolkien-seuran vuoden parhaalle suomalaiselle fantasiakirjalle myönnettävän Kuvastaja-palkinnon 2009. Atorox-palkinnon vuoden parhaasta tieteisnovellista hän sai vuonna 2013.
Nupposen suosikkeihin kuuluvat Tove Janssonin Muumilaakson marraskuu, Ernest Hemingwayn Vanhus ja meri, Hayao Miyazakin Tuulen laakson Nausikaa, Peter Høegin Lumen taju ja David Lynchin Lost Highway. Nupponen asuu Tampereella. Hän harrastaa museoissa ja taidenäyttelyissä vierailuja, neulomista, roolipelejä ja lenkkeilyä.
Henkeäsalpaavan kaunis ja tunteikas kertomus merestä ja ihmisistä, joille meri ei ole pelkästään valtavan suuri vesimassa. Ei todellakaan.
Meri virtaa heidän suonissaan. Meri velloo heidän välissään, lyö aaltoina sydämestä toiseen. He omistavat elämänsä merelle, eikä kukaan voi koskaan rakastaa heitä yhtä väkevästi tai ehdoitta niin kuin meri.
Meri, meri, meri. Vaikka olen sisämaassa syntynyt metsän lapsi, Sydänmerta lukiessani minäkin tunsin meren huumaavan kosketuksen.
Kirja on hyvin kirjoitettu, mutta tylsistyin jo 150 sivun kohdalla. Tarina on auttamatta liian pitkä tapahtumiin nähden. Kirjassa on paljon toistuvaa kuvailua, tapahtumia on niukasti. Pienoisromaani mitassa se olisi voinut olla hyvä, koska tarinan hyvä idea olisi tullut hyvin esiin lyhyemminkin. (14.4.2024)
Kertomus meristä ja vartijoista, jotka tyynnyttävät niiden tyrskyt laulullaan. Päähenkilönä on kokenut ja rangaistustaan maalla kärsivä merenvartija Maria, jota pyydetään kouluttamaan uutta merenvartijaa. Nyt on sellainen kirja, että harvoin olen ollut näin hyvää kirjaa lukiessani näin huonolla mielellä. Kirjassa on vahva ympäristönsuojelullinen näkökulma, mutta osansa saa myös ihmisten ymmärtämättömyys. Olinkin tätä lukiessani, ärsyyntynyt, pettynyt, surullinen ja väsynyt. Väsynyt tähän kaikkeen vääntöön, mitä merien suojeluun liittyy. Siihen miten raha ja oman edun tavoittelu on aina lopulta tärkeämpää kuin elämän edellytysten ja luonnon monimuotoisuuden turvaaminen.