Uusimmat kirja-arviot
Hauska, älykäs, jännä kirja ja sympaattinen päähenkilö. Tästä tuli mieleen Terry Pratchett ja Diana Wynne Jones (puhumattakaan Raamatusta), mutta tarina oli omanlaisensa. Keskustelu äityi välillä jaaritteluksi, välillä opettavaiseksi. Minua se ei häirinnyt. Tykkään lukea "puolipahoista" hahmoista, joten tämä sopi minulle hyvin.
Kerran vuosikymmenessä kuusi sukupolvensa lahjakkainta maagikkoa, medeialaista, pääsee kilvoittelemaan paikasta maailman vaikutusvaltaisimmassa salaseurassa. Mukana on kaksi fysikalistia, Nico ja Libby, jotka alati kilpailevat keskenään paremman fysikalistin tittelistä. Pisteliäs Callum on empaatti, äreä Reina naturalisti, syvällinen Tristan illusionisti ja kuvankaunis Parisa on telepaatti. Kaikilla heillä on omat motiivinsa ja tahto olla maailman paras.
Hmm, tämä oli vallan... mielenkiintoinen. Osasinkin jo vähän olettaa, että ei tämä mitään romantasian tykitystä ole, mutta tuli kyllä hypättyä silti vähän erilaisiin vesiin tämän kanssa. Välillä tunsin itseni oikeastaan todella tyhmäksi kun luin tekstiä ja jouduin miettimään, että mistä tässä edes oikein puhutaan. Kirja on akateeminen, fysiikkaa ja madonreikiä, ajan pysäyttämistä sekä hyvin syvällisiä keskusteluita maailman olemassaolosta ja kaikesta siitä väliltä.
Pidin siitä, että tässä kirjassa kerrottiin tarinaa jokaisen kuuden päähenkilön näkökulmasta, se ehkä piti tämän enemmän mielenkiintoisena. Kirja oli täynnä jos jonkinlaista vuoropuhelua ja elämän tarkoituksen pohtimista, mutta sekaan oli ujutettu hiukan kiihkoa, juonia ja vaihtuvia tilanteita pitääkseen lukijansa tavallaan koukussa vaikkei kirja täysin omaa genreä olisikaan. Tarina eteni melko rauhalliseen tahtiin loppusivuille saakka, jossa alkoikin sitten hiukan tapahtuakin ja paljastui hiukan uusia juonenkäänteitä. Hahmoista oli saatu hyvin erilaisia, mutta en jotenkin löytänyt sitä omaa suosikkia, inhokin kylläkin.
Kirja jätti vähän pöllämystyneen olon. En tiedä pidinkö tästä vai en. En ole varma luenko jatko-osan, ehkä. Aika näyttää. Jos romantiikkaa halajaa niin tästä ei sitä kyllä saa kuin pienen ripauksen. Kaikkea muuta syvällistä sitäkin enemmän.
Huomattavasti parempi kuin ensimmäinen osa! Mielestäni tapahtumat etenivät välillä hieman liian hitaasti, mutta siitä huolimatta tykkäsin todella paljon. Ensimmäisen osan lukemisessa kesti kauan enkä millään olisi halunnut lukea tätä ensimmäisen kirjan perusteella, mutta onneksi luin.
Novellikokoelma, jonka tarinoissa on samankaltaisuutta keskenään. Niissä esiintyy ihmisiä, joiden perusominaisuus on väkivaltainen - tappelijoita, puukkojunkkareita ja tappajia. Uneksiminen ja omaelämänkerrallisuus on läsnä monissa tarinoissa. Tarinan henkilö voi esimerkiksi olla kirjailija itse - Jorge Luis Borges.
En ole Borgesia aiemmin lukenut yhtään ja tuskin tulen tämän jälkeenkään. Tarinoiden sisältö ja tyyli eivät houkuttele itseäni (18.6.2025)
Tarinan maailma on alkukantainen ja henkilöt sivistymättömiä. Tarina on varsin rujo, mutta koin sen jollain kierolla tavalla paikoin huvittavaksi - tragikoominen. (26.7.2025)
Kirja on omalaatuinen sekä kirjoitustyylissä kuin tarinan sisällössä. Toisaalta hieno, toisaalta liian ylitsepursuava itselleni taiteellisuudessaan. (4.8.2025)
Tarina kertoo lapsen näkökulmasta ja kokemana kaikkein läheisimmän ihmisen riuduttavasta sairaudesta ja menetyksen pelosta. Miten läheisen sairaus vaikuttaa myös muihin sosiaalisiin suhteisiin. Samalla tarina kertoo kiusatuksi tulemisesta. Kuvituksen kanssa tunne välittyy kertomuksesta hienosti. (11.8.2025)
Sarjan ainakin tällä erää viimeinen osa kertoo Nestan ja Cassianin tarinan. Traumaattisia kokemuksia kokenut säpäkkä Nesta ei tee omasta eikä Cassianin elämästä helppoa, mutta muiden pakottamana Nesta muuttaa rähjäisestä asunnostaan yhteen Rhysin asunnoista ja joutuu asettelemaan elämäänsä uusiin uomiin. Matkalla hän tutustuu siipensä menettäneeseen Emerieen ja papittareen nimeltä Gwen, ja alkaa kerätä voimiaan kouluttautumalla. Samaan aikaan uusi pahuus luikkii nurkissa.
Tottakai tämä kirja on taattua Maasin laatua ensimmäisiltä sivuilta viimeisille. Cassianista ja Nestasta on tullut lukijoiden keskuudessa yksi suuri fanituksen kohde, etenkin Cassianista. En vaan ymmärrä miksi. Pidän kyllä Cassianista, mutta hän jää itselle jotenkin etäiseksi hahmoksi. Ja Nesta taas on äärimmäisen raivostuttava persoona. Ehkä tämän takia tämä tiiliskiven kokoinen kirja jäi itselle ehkä vähän valjuksi. Kirjassa ei sinänsä tapahtunut mitään suurta mullistavaa ja jännittävää kuin oikeastaan vasta viimeisien sadan tai parin sadan sivun kohdalla. Muuten se eteni hyvin tasaisesti, kertoen lähinnä Nestan ja Cassianinkin tarinaa. Kuten olettaa saattaa, ei kuumilta kohtauksilta vältytty ja liekit leimusi puolin ja toisin, silti tästä kirjasta jäi puuttumaan se jokin mikä olisi saanut sen tuntumaan entistä paremmalta. Ei siinä, kyllä tämän kanssa aika vierähti, mutta se ei mielestäni ollut sarjan paras kirja. Ehkä minut on vaan vaikea lumota, Rhysandin paikkaa minun sydämessäni ei vie kukaan tässä kirjasarjassa.
No nyt tuli aika monta kivaa muuttujaa tässä viimeisessä osassa. Loppujen lopuksi en osannut odottaa aivan näin montaa ja vieläpä kirjavaa juonnenkäännettä!
En tiedä onko alkuperäinen kirjoittaja vain huono vai onko suomennos näin surkeaa mutta huono kirja. Kerronta tökkii, tarina tökkii. Ehkä täytyisi kokeilla lukea englanniksi.
Okei. Jos aloitetaan siitä faktasta, että r.a.k.a.s.t.a.n tämän kirjan kantta. Suomennoksissa on usein ihan pökkelöt kannet. Ihanaa, että tässä on säilytetty alkuperäistä. Se oli oikeastaan yksi syy miksi tämän kirjan ostin itselleni. Joo, olen juuri tällainen, kannet on kirjan yksi tärkein juttu. Tarina kertoi Poppysta, Valitusta, Neidosta, jota kukaan ei saa katsoa. Hänen elämänsä on tarkoin rajattua, myös hänen kasvonsa on peitetty osittain. Kuningaskunnassa vallitsee hutera rauha, mutta taustalla vaanii usva, ja sen sisällä vaara. Sattumien kautta Poppy saa henkivartijakseen komean ja merkillisen Hawken, joka saa tytön uhman heräämään uusiin sfääreihin.
Mutta niin, sanoisin tällä erää, että... minulla on Kingfisherin lisäksi toinenkin kirjapoikaystävä, kiitos tämän kirjan ;) Kirja lähtee verkkaisesti liikkeelle ja loppujen lopuksi alkupuoliskolla ei tapahdu mitään kovin hurjaa, mutta silti ahmin kyllä jokaista sivua aina alusta asti kuin en saisi tarpeekseni. En tiedä, ehkä kirjailijan tyyli kirjoittaa tai juonen kiusoitteleva eteneminen teki sen, ken tietää, mutta minä rakastan tätä kirjaa! Päähahmojen keskinäinen kissa- ja hiirileikki oli kutkuttavaa luettavaa vaikka alussa saatoinkin vähän huokailla, että näinkö kiltti tämä olikin. VIELÄ MITÄ! Jossain vaiheessa kirjailija pistää vaihteen silmään ja keulii ihan huolella saaden minutkin aukomaan suutaan kuin maalle heitetty kala, liikahtamaan tuolilla hiukan hermostuneesti ja melkein kiljumaan loppupään sivuilla. En viitsinyt kun tilassa oli muitakin ihmisiä, mutta ilmeeni oli varmasti näkemisen arvoinen. Sanoisin, että romantiikan nälkääni on tyydytetty huolella. Hawken on mun makuun juuri sopiva romantasia-poikaystävä, joka ei jätä ketään kylmäksi ja säilyttää arvokkuutensa aina viimeisille sivuille saakka. Ja juoni on hirveän mielenkiintoinen, en malta odottaa mihin suuntaan tämä tästä lähtee. Taidankin tilata jo uuden osan!"
Hmm, mitähän tästä nyt sanoisi. Pidin kyllä maailmasta ja juonesta minkä ympärille tämä punoutuu, se oli hienosti rakennettu ja punottu yhteen, jatkoa ajatellen tässä sarjassa tulee varmasti tapahtumaan vaikka mitä jännää. En vain voi mitään sille ajatukselle, että minusta tämä oli vähän tylsä. Puoleen väliin saakka ei oikeastaan tapahtunut oikein mitään ja sen jälkeen tarina vähän lähti liikkeelle, mutta... se oli siltikin vähän tylsä. Ehkä olen taas oppinut liian hyvälle näiden kirjojeni kanssa, mutta tämä ei oikein vaan herättänyt samanlaista fiilistä kuin aiemmin lukemani. Ei tämä missään nimessä ollut huono ja tykkäsin kovasti kirjailija lennokkaasta tavasta kirjoittaa, mutta ehkä tämä ei ollut vaan minulle. Moorna oli vähän harmaa hahmo koko kirjan ajan, ja Caidas oli enemmänkin hyvin ärsyttävä pikkuveli, josta ei pääse eroon. Ainut hahmo, jossa oli vähän persoonaa oli Caidaksen sisko Aiya. Olihan tässä vähän romantiikkaakin ja niitä ah, kiellettyjä tunteita, mutta jotenkin tämä jätti vaan itseni aika kylmäksi. Uskon kuitenkin, että tulen jossain vaiheessa lukemaan jatko-osankin, ehken nyt ihan hetkeen, mutta jossain vaiheessa.
Sota on jättänyt jälkensä valtakuntiin. Feyre ja Rhys ystävineen ovat kädet täynnä työtä ja samalla heidän on käsiteltävä jokainen sodan jälkeisiä tuntemuksiaan. Talvipäivänseisauksen juhla on tuloillaan ja on aika valmistella juhlaa yhdessä ja koettaa jättää sodan jälkeiset ajatukset taakseen, edes hetkeksi. Tämä kirja oli eräänlainen välipala edellisen tiiliskiven jälkeen koska tässä oli hädin tuskin kolmea sataa sivua.
Tässä kirjassa ei niinkään syöksytä kohti uusia seikkailuja vaan se on ikäänkuin päätös edelliselle kirjalle ja pohjustaa samalla tulevaa kirjaa, jossa pääosassa ovatkin Cassian ja Nesta. Tämä oli vähän sellaista kevyttä iltaluettavaa ja tietenkin taattua Maasin käsialaa. Ei tämän nyt saanut omia lukunystyröitä kiljumaan innosta, mutta toisaalta se oli sellainen pieni rauhallinen välilasku kohti seuraavaa tykitystä tarinassa. Mukana oli tietenkin kaikki edellisistä osista tutut päähenkilöt aina Nestasta Moriin sekä Amrenista Lucieniin. Tästä ei oikeastaan mitään syväluotavaa analyysia saa aikaiseksi, mutta viihtyihän tämänkin parissa hetkisen vaikkei se vedäkään vertoja muille sarjan kirjoille. Seuraava osa onkin jo varattu kirjastosta ja sitä jäänkin odottelemaan. Mitä on puheisiin uskomista, päästään taas varsinaisen tykityksen makuun. Vaikka Nesta ja Cassien ei ainakaan tällä hetkellä kuulukaan omiin suosikkihahmoihin niin tilannehan voi eskaloitua hyvinkin nopeasti. Sitä odotellessa siis!
Ehdottomasti sarjan paras osa. Kirja ei ollut yhtä väkivaltainen kuin aiemmat osat, pelistä ja Tekijöistä selvisi jälleen paljon lisää ja keskittyminen oli siirtynyt huomattavasti enemmän omiin lempihahmoihini.
Yllättävää myös oli, että hahmojen juonisuoja loppui puolenvälin paikkeilla jotakuinkin seinään. Tosin siksi tuntui välillä vaikealta uskoa, että hahmot olisivat todella kuolleet. Itseäni juonisuojan loppuminen ei muuten kuitenkaan haitannut, sillä se vain lisäsi jännitystä siitä, selviävätkö omat lempihahmoni. Toisaalta joidenkin kuolleiden hahmojen osalta tarina jäi ehkä turhan keskeneräiseksi ja heistä pitävälle lukijalle se voi tuntua epätyydyttävältä lopetukselta.
Ehkä suurin ongelma kirjassa tosin oli, että koskaan ei paljastettu loppupelin todellista merkitystä Tekijöiden näkökulmasta, ja lisäksi koska Abaddon saapui jo kirjan alkupuolella, se hieman lässäytti kirjan jännitettä, koska panokset lopputuloksesta eivät tuntuneet kovin korkeilta. Epilogikin herätti enemmän kysymyksiä kuin antoi vastauksia.
Jos tämän kirjan ensimmäinen puolikas olisi elokuva, se olisi varmaan K-18. Alkupuolikkaassa on edellistäkin osaa enemmän tarpeettomia ja tarpeettoman tarkkoja väkivallan kuvauksia. Sentään kirjaa alusta asti parantaa se, että Tekijöistä alkaa paljastua paljon enemmän ja peli ikään kuin laajenee myös ulkopuoliseen maailmaan eikä vain pelaajiin.
Noin puolen välin jälkeen voisi sanoa: Kun väki vähenee, pidot paranee. Viimein alkaa muun muassa näkyä sen vaikutus, että edellisessä osassa jo parista pahimmasta sosiopaatista päästiin eroon, ja lisäksi keskittymistä siirretään muihin pelaajiin kuin Sarahiin ja Jagoon. Siinä kohtaa kirja todella muuttuu mukaansatempaavaksi, varsinkin kun suosiotaan alkaa lisätä myös ajatus, että Loppupelin pelaaminen ei ehkä olekaan ainoa vaihtoehto.
Lopussa tosin häiritsi hahmojen saama juonisuoja, joka olisi sentään voitu yrittää naamioida paremmin.
Kirja oli aika hidastempoinen, ajoittain oli myös sekavuutta ja hämmennystä. Jäi myös asioita joita ei oikein selitetty ja koko ajan odotti, että viimein alkaa tapahtua, mutta kaikki oli todella lyhyitä tapahtumia, joiden tarkoitukset jäi hämärän peittoon. Kirja oli kuitenkin yleisesti ihan hyvin kirjoitettu joten jaksoi lukea loppuun saakka.
Huhuh, tämä kirja olikin melkoinen tiiliskivi, yli 800 sivua, mutta niin sitä vaan parissa päivässä tämäkin herkku on kahlattu läpi. Feyren, Rhysandin ja heidän ystäviensä kotia ja onnea varjostaa edelleen uhka. Pahamaineinen kuningas uhkaa haltioiden sekä ihmisten maita ja on aika koettaa yhdistää voimat eri valtakuntien välillä ja suojella omaansa. Helppoa se ei kuitenkaan tule olemaan. Vaikka kirjassa on sivuja vaikka muille jakaa niin voin taata, että tylsiä hetkiä ei kyllä kirjassa juuri ollut. Kun yhdestä tapahtumasta päästiin, oli jo seuraava tuloillaan. Vaikka ensimmäinen kirja ei vakuuttanut niin pikkuhiljaa alan lämmetä enemmän ja enemmän tälle sarjalle.
Kirjasarja kätkee sisäänsä paljon herkullisia henkiöhahmoja sekä mahtavaa huumoria. Rhysta tuli suosikkini toisessa kirjassa, mutta kuten jossain arvostelussa mainitsinkin, pahoista pojista tulee vähän tylsiä rakastuessaan. Onneksi Rhyssa on hitusen vielä pahan pojan elkeitä, sen tämä kirja kyllä todisti. Romantiikkaa halajavalle tämä jää varmaan hitusen valjuksi vaikka kuumat kohtaukset ovatkin melko hyvää luettavaa, kuitenkin sitäkin enemmän tässä keskityttiin lähestyvään uhkaan ja siihen miten voittaa alati lähenevä pahuus. Kirja oli oikeastaan yhtä tunteiden vuoristorataa ja vaikka kirjat eivät yleensä varsinaisia reaktioita välttämättä aiheuta niin huomasin tämän kirjan loppupuolella tirauttavani jokusen kyyneleen. Tällaisena romantiikan suurena fanina tässä ei sitä ehkä ollut niin paljon kuin voisi haluta, mutta tämä tarina piti kyllä otteessaan alusta saakka aina viimeisille sivuille. Ei tätä meinannut malttaa laskea käsistään. Hassua miten joistakin hahmoista tulee itselle tärkeitä ja haluaisi vaan tietää mitä heille seuraavana tapahtuu. Ei huolta, seuraava kirja on jo pöydällä odottamassa. Ei Maasia turhaan ole kehuttu, vaikka kirjoille ei ensimetreillä lämpenisikään niin kyllä näihin huomaa koukuttuneensa jollain tasolla mitä enemmän lukee. Hyvää fantasiaa, hurjasti tapahtumia ja mahtavia henkilöhahmoja, mitäpä sitä muuta kaipaisikaan?
Bookbeatilla oli tarjous euron kuukaudesta niin päätin ottaa sen ja lukaista tämän pois kun se oli eksynyt omalle lukulistalle. Kyse on siis e-kirjasta, että tätä ei ilmeisimmin konkreettisena kirjana mistään saakaan. Käärme ja Yön siivet (engl. The Cerpent and the Wings of Night) on ensimmäinen osa kaksiosaisesta Nyaxian kruunut-sarjasta. Se kertoo säpäkästä ihmistytöstä nimeltä Oraya, jonka löysi lapsena ja jonka on kasvattanut mahtava vampyyrikuningas Vincent. Oraya on oman tiensä kulkija, joka ei mielestään kuulu ihmisten eikä vampyyrien maailmaan ja aikaansa hän viettää tappamalla vampyyreja pimeillä kujilla. Oraya päättää osallistua Kejariin, turnaukseen, jonka järjestää itse kuoleman jumalatar.
Noh, minkälaista onkaan koettaa selviytyä raa'asta moniosaisesta turnauksesta ainoana ihmisenä kaikkien vampyyrien seassa? Ei kovin helppoa. Vampyyrit ovat jakautuneet erilaisiin klaaneihin ja heidän välillään on jo muutenkin vuosikausia kestänyttä kränää. Turnauksessa Oraya tutustuu mystiseen rishan-klaanin Raihniin sekä tämän ystävään, helposti lähestyttävään Mischeen ja kolmikko sopii aluksi hyvinkin hauraan aselevon ja lyöttäytyy yhteen taistellakseen tiensä kohti voittoa. Veri ja mätä roiskuu, ruumiinosat lentelee ja tapahtumaa riittää sivulta toiselle, se on varmaa. Kirjailijan luoma maailma on täynnä julmuutta, taikaa ja jumalolentoja. Olihan sinne tottakai saatu ripaus romantiikkaa ja kuumia kohtauksia, että ei ihan tyhjän päälle jääty. Tarina oli minusta ihan mielenkiintoinen ja hyvä itsessään, mutta en tiedä, itse teksti oli minusta äärettömän pökkelöä. En tiedä onko jo kirjailijan oma tyyli vähän erilaista vai onko tämän suomentaja tehnyt työnsä pienessä sihneessä, mutta jotenkin kerronta oli, noh... sitä pökkelöä. Minä-perspektiivin käyttö jotenkin häiritsi tässä tarinassa, jotenkin kirjan tyyli oli "liian puhekielimäistä" minun makuuni. Noh, eihän tämä superpitkä ollut, joten sen luki hyvinkin vauhdilla, mutta jokin tässä vaan ontui. Ehkä uskoisin kuitenkin lukevani jatko-osan joskus. Toisen osan nimi on englanniksi The Ashes and the Star-Cursed King, Tähtien kiroama kuningas, jonka suomennosta ei vielä ole tiedossa.
Pähkinänkuoressa: ihan ok. Silloin, kun Aleia ei yritä sanoa mitään, siihen voi suhtautua kevyenä fantasiaseikkailuna, jota lukee kohtuullisen mielellään. Maisemat ovat hienosti kuvailtuja, meno nopeaa ja taikalisko amargundi hellyttävää luettavaa.
Silloin, kun teos nostaa puun takaa esiin mitään yhteiskunnallista tematiikkaa, menee koko homma metsään. Ei siksi, ettei se olisi tärkeää, vaan siksi, että aiheita käsitellään sävyyn, joka kirkuu: "Näin tämän pukisi sanoiksi vain cissukupuolinen kantasuomalainen, joka ei ole ottanut sorron historiasta mitään selvää."
Pitäisin fantasiamaailmaan siirtämistä helppona keinona nauttia villin lännen estetiikasta joutumatta tuomaan maailmaansa todellisen historian hirveyksiä, joille Amerikka on rakennettu. Näin Vik ei kuitenkaan tee - hän pitää historiallisten inspiraatioidensa ongelmista kiinni kiusallisin tavoin sen sijaan, että pyrkisi tarkastelemaan niitä kriittisesti tai tyytyisi jättämään ne sikseen.
Dialogissa tulee aivan yllättäen ilmi "villejä" jotka ryöstelevät junia. Vankkurimatkalla käy ilmi, että nämä sorretut alkuperäisasukkaat ovat tosimaailman verrokkien sijaan perussuomalaisen sinisilmäisiä ja vaaleita mormoniblondeja. Lisäksi tarinan ainoa kuvaillen musta nainen on poliisin suurperheen pyylevä vaimo, joka säälii ja paapoo maagista herrasmiespäähenkilöä äidilliseen tyyliin niin pitkälle, että kylvettää tämän - mutta älä pelkää, lukija, poliisin lapset ovat sinisilmäisiä ja "täydellinen sekoitus" isää ja äitiään, eivät suinkaan liian mustia. Kohtaus on kuin suoraan jostain rasististen Mammy-karikatyyrien kirjoitusoppaasta. Ja tietysti ainoa oikeaa rasismia ja syrjintää kokeva henkilöhahmo on taikavoimainen herrasmiespäähenkilö Corildon - häntäkin syrjivät vain selkeästi pahat hahmot koomisiin mittasuhteisiin asti, eivät tietenkään oikeasti merkitykselliset tavalliset ihmiset arjessaan. Sivuhahmoksi kirjoitettu transnainen on kuvailtu niin iljettävän frenologisella huolella kallon luustoa myöten ja toistuvasti "mies mekossa" -keskustelun tai haamunimen heittelyn kautta, että sitä on todella kiusallista ja inhottavaa lukea.
Joo, vuosi 2017 oli jo jonkin aikaa sitten. Mutta ei ihan hirveän kauan. On ikävää, että näin on pakko sanoa, mutta jos aivot kykenee kääntämään pois päältä, Hän sanoi nimekseen Aleia on ihan viihdyttävä. Jos sitä ajattelee vähänkään syvemmin, uupumus iskee.
Kirjailijalla on sana hanskassa ja hyvin visuaalinen tyyli kuvailla asioita, paikkoja ja tapahtumia. Toisinaan elokuvallisuus on jopa vähän liioiteltua, ja lauserakenteissa ja hahmojen kuvauksissa on yliselityksen makua - sanavalinnat itsessään haiskahtavat myös erikoisuudentavoittelulta. Hiilen sijaan poltetaan kohlia (siis pohjoisafrikkalaista meikkihiiltä? kajalia?) ja kaikki pukeutuvat ulstereihin villakangastakkien sijaan (eli mikä siis on Pohjois-Irlannin poliittinen tilanne tässä maailmassa?)
Jälkikäteen ajatellen Hän sanoi nimekseen Aleia on kohtuu juoneton teos. En pidä sitä pahana asiana - on ihan virkistävää lukea fantasiaa, joka ei yritä osua jokaiseen Save the Cat -kässäri-iskuun. Pidin matkustelusta kovasti, ja Vik on tehnyt järkevästi valitessaan sen tarinansa perustuksiksi. Erityisplussaa kivasta kartasta, joka esittelee kuljettua reittiä!
Todella otteessaan pitävä teos. Luin tämän samantien kokonaan ja varmasti tulee hankittua omaan kirjahyllyyn! Jos vähänkään Kalevala ja muinaiset jumalat ja shamaanit kiinnostaa niin lue ihmeessä!
Ensimmäinen kirja tökki itsellä jonkun verran ja eritoten kirjoitustyyli jotenkin ärsytti. Päätin kuitenkin tarttua seuraavaan osaan ja lukea sen kun tätä sarjaa on niin kovasti hehkutettu ja halusin jotakin uutta romantasiaa hyppysiini. Pakko sanoa, että tämä toinen kirja parantaa ensimmäisestä aika kivasti ja juoni lähtee mielestäni ainakin itselle hyvin mieleiseen suuntaan. Mukaan astuu isompaan rooliin edellisen kirjan synkkä haltia sekä kasa uusia hahmoja, joista kaikki oli jotenkin mielenkiintoisia. Ensimmäisen kirjan jokseenkin tylsät tyypit jäi vähän taka-alalle ja päästiin vähän uusiin kuvioihin. Mielikuvitusta ei tästäkään puutu ja loppusivuilla teki melkein kirkua, että "eiiii". Päähenkilö Feyrestäkin kaivautuu esiin ihan toisenlainen puoli, joka minusta oli ihan tervetulluttakin. Tämän kirjan kanssa aika lensi kyllä "kuin siivillä", kirjan lukeneet tietää ;) Siispä pistinkin kolmannen ja neljännen kirjan varaukseen, pitäähän tämä nyt tietää, että miten tarina oikein jatkuu ja ennen kaikkea loppuu! Siis kirjoja odotellessa!
Siis vau! Enpähän tiennyt millaiseen herkkuun sormeni tökkään kun tämän kirjan itselleni ostin. Olin nähnyt paljon englanninkielisiä videoita tästä instassa missä tätä kehuttiin niin sitä kautta päädyin kirjan hankkimaan. Olin juuri ennen lukenut Okaruusujen valtakunnan, joten täytyy myöntää, että tässä oli hiukan jotenkin samoja viboja. Kirjailijan tyyli kirjoittaa oli vaan tyystin erilainen. Meitä on moneen junaan, mutta kun kirjan päähenkilö "uhmasi kuolemaa" jo heti kirjan ensimmäisillä sivuilla silmäniskun säestämänä, olin myyty. Rakastan kirjan rosoista tarinaa ja hiukan jopa roisia kirjoitustyyliä ja voi mahdoton miten sukat pyörikään jaloissa kun eteeni tarjoiltiin hahmojen välisiä kuumia kohtauksia. Tässä oli vaan kertakaikkiaan herkulliset hahmot ja tarina niiden ympärille oli luotu kyllä ihan mallikkaasti. Olihan tässäkin kirjassa omat ns. tylsät hetkensä, mutta ne tapahtumarikkaat hetket kyllä olivat sitäkin herkullisempia. Tästä tuli kyllä yksi suosikkikirjoistani heittämällä. Miten kummassa tässä malttaa odottaa seuraavaa suomennosta? En millään jaksaisi odottaa hahmojen sanailua keskenään. Oon kyllä karmiva ihminen, mutta rakastan hahmoja eniten silloin kun he eivät vielä ole kiintyneitä toisiinsa, se on parhautta. Antakaa jo se seuraava osa!
Välillä aivot nyrjähtivät tätä lukiessa, mutta hyvällä tavalla, joka saa ajattelemaan. Ehdottomasti suosittelen kaikille kovan scifin ystäville!
Okaruusujen valtakunta on pyörinyt enemmän ja vähemmän TBR-listallani siitä lähtien, kun kirja aiheutti ensimmäisiä "somekohujaan" BookTube-aikoina. On sanottava, että tämä on voinut vaikuttaa ennakko-odotuksiini kirjaa kohtaan. Yritin kuitenkin antaa kirjalle mahdollisuuden, sillä hyvä ystäväni on kirjasarjan suuri fani.
Kirja on moderni versio Kaunotar ja Hirviöstä haltiamaailmassa, jonka ylle on langennut vitsaus. Tarinan maailma on omalla tavallaan mielenkiintoinen, mutta jää mielestäni ainakin Okaruusujen valtakunnan osalta todella latteaksi ja kirja jättää jälkeensä paljon epäjohdonmukaisuuksia niin juonen, maailman ja taikuusjärjestelmän osalta. Hahmot ovat minun makuuni geneerisiä seksikkäitä haltioita, kun taas Feyre on täysin geneerinen "tavallinen" ihmishahmo, joka kuitenkin pystyy mihin tahansa ja johon kaikki haltiat tuntuvat rakastuvan. Feyre ei säväyttänyt minua päähenkilönä ollenkaan enkä löytänyt hahmoon oikein mitään kosketuspintaa, vaikka Feyresta on yritetty tehdä jollain tapaa samaistuttavaa tavallista tallaajaa. Hahmo tuntuu kuitenkin jäävän minun makuuni todella pintapuoliseksi ainakin ensimmäisen kirjan osalta.
Luin Olosuhteet sarjan avausosan Lomonosovin moottori muutama vuosi sitten, ja vaikka Mir on vähintään yhtä outo kirja, näköjään olen ajan kanssa oppinut paremmin arvostamaan tällaista häröilyä. Mirin luettuani ja jo lukuprosessin aikana mykosfäärin ihmeellisyys alkoi kiehtoa entistä enemmän: ovat ne sienet vain aikamoisia veijareita, teinislangilla sanottuna sigmaeliöitä. Kohauttelivat vain itiöemiään, kun nisäkkäät 65 miljoonaa vuotta sitten "kaappasivat vallan" maailmassa.
Taideteoksen sotaisuus toisaalta hämmentää, koska en missään vaiheessa ymmärtänyt, kuka tai mikä oli vihollinen. Ei kukaan/mikään? Vai luontoko? Onko Mir Antti Salmisen manifesti ihmisen mielettömästä sodasta luontoa vastaan, jota yhä käymme vaikka hävisimme sen jo tuhansia sukupolvia sitten?