Jeff VanderMeer

 • Dragan hahmo Kirjoittaja
 • Dragan
  Riivaaja
  Tasolla 41
  5.42

24.06.2015 01:29 #1 :: Dragan
Jeff VanderMeer

Jeff VanderMeer: Hävitys

Like 2015 - Risingin tietokannassa

Juuri Nebula-palkinnon voittanut Hävitys ilmestyi suomeksi Liken kustantamana. Sarjan jatko-osa Hallinta on puolestaan luvassa jo syksyllä.

Hävitys alkaa selittäen varsin vähän. Retkikunta erikoisalojen osaajista on tutkimassa tuntematonta X-aluetta. Päähenkilönä toimii biologi, ja titteli on ainoa asia, minkä hänestä lukija alussa tietää. Itse asiassa edes kaikki retkikunnan jäsenet eivät tiedä toistensa nimiä, ainoastaan roolit. Seurueen johtajana toimii psykologi, joka on hypnotisoinut muut retkikunnan jäsenet alueelle siirtymisen ajaksi. 

Alue X on selittämätön maa-alue, jossa luonto on muuttunut täysin kummalliseksi. Alueen kasvit kasvavat erikoisen nopeasti ja uudenlaisia eläinlajejakin vaikuttaa ilmestyneen. Aluetta on tutkittu lähettämällä paikalle retkikuntia, mutta alueen tutkiminen on vaikeaa. Alue on myös vaarallinen, sillä useampikin tutkija on kadonnut tai tullut takaisin muuttuneena. Alue myös vääristää aisteja: osa retkikunnan jäsenistä näkee maamerkkejä eri tavoin.

Lue lisää...
Muokannut 11.04.2016 03:22 Dyn

 • Dragan hahmo Kirjoittaja
 • Dragan
  Riivaaja
  Tasolla 41
  5.42

10.12.2015 03:56 #2 :: Dragan
Arvostelu: Jeff VanderMeer: Hallinta

Jeff VanderMeer: Hallinta

Like 2015 - Risingin tietokannassa

Hallinta jatkaa Hävityksen aloittamaa Eteläraja-sarjaa. Sarjan ensimmäinen osa lähetti joukon tiedemiehiä mystiselle Alue X:lle. Alue X on selittämätön paikka, jossa luonnonlait toimivat eri tavoin, ja siellä käyvät kokevat aistiharjoja ja muuttuvat. Hallitus on huolissaan Alue X:stä, koska se laajenee. 

Jotenkin edellinen retkikunta on päässyt takaisin alue X:ltä. Se on kummallista, koska edellisen kirjan tapahtumat eivät lainkaan viitanneet moiseen. Retkikunnan jäsenet ovat kuitenkin muuttuneet. Edellisen kirjan päähenkilö, Biologi, kiinnittää Controllin eli rajaa tutkivan laitoksen hallinnassa olevan agentin huomion. Agentti yrittää purkaa Alue X:n arvoitusta kuulustelemalla tätä. Samaan aikaan Alue X:n selittämättömyys on alkamassa vaikuttaa Laitoksessa.

VanderMeerin kirjasarja on hankala teos esitellä. Ensimmäisen osan tapaan asioita yksinkertaisesti tapahtuu. Kirja elää pienistä mielenkiintoisista yksityiskohdista, joita tarjoillaan lukijalle hyvällä tahdilla. Tapahtumat tuntuvat merkityksettömiltä, mutta samalla ne saattavat olla osa suurempaa kokonaisuutta. Nämä yksittäiset tapahtumat saavat lukijan ahmimaan kirjaa vastauksien toivossa, mutta ne tuntuvat aina karkaavan seuraavalle sivulle.

Lue lisää...

 • Dragan hahmo Kirjoittaja
 • Dragan
  Riivaaja
  Tasolla 41
  5.42

11.04.2016 03:19 #3 :: Dragan
Jeff VanderMeer

Jeff VanderMeer: Hyväksyntä

Like 2016 - Risingin tietokannassa

Jeff VanderMeerin Hyväksyntä on kolmas ja viimeinen osa Eteläraja-trilogiassa. Tunnelmoivaan selittämättömyyteen perustuvan sarjan viimeisessä osassa kahden edellisen osan päähenkilöt Biologi ja Control pyrkivät yhä ratkaisemaan mieltään piinaavaa arvoitusta: mikä Alue X on pohjimmiltaan ja mistä se on saanut alkunsa. Alue X on laajentunut Eteläraja-laitoksen ylitse ja sen etenemistä ei tunnu pidättelevän mikään. 

Avoimiin kysymyksiin saadaan lisänäkemystä kirjan uusien kertojahahmojen kautta. Näistä tärkein on Alue X:llä toimineen majakanvartijan Saul Evansin takautumat aikaan Alue X:n alussa.

Kirjan kaksi edellistä osaa pakottivat lukijan jahtaamaan ratkaisuja sivuilta toisille, koskaan niitä saavuttamatta. Tarina jäi kuitenkin kummittelemaan ja pakotti aina tarttumaan seuraavaan kirjaan. Sellaiselle lukijalle, jolle on tarpeen jatkuvasti ymmärtää mitä on tapahtumassa Hyväksyntä (ja koko sarja) on raivostuttava kokemus. Mitään tapahtumia ei vieläkään selitetä ja asioita vain tapahtuu.

Lue lisää...
Muokannut 11.04.2016 03:21 Dyn

Valvojat: RinjaEmelie