Uusimmat viestit

Uusimmat keskustelut

Tähtifantasia-palkinto Samanta Schweblinin Houreunelle

 • Thialfi hahmo Kirjoittaja
 • Thialfi
  Arkkivelho
  Taso: 57
 • Viestejä: 291
07.07.2019 11:31 #1 : Thialfi
Tiedotteesta:

Tähtifantasia-palkinto 2019 Helsingin Science Fiction Seuran Tähtifantasia-palkinto parhaasta vuonna 2018 suomeksi ilmestyneestä käännösfantasiakirjasta annetaan Liken julkaisemalle Samanta Schweblinin romaanille Houreuni. Teoksen on englanninnoksesta suomentanut Einari Aaltonen.

Houreuni on nimensä mukainen teos, joka pakottaa lukijan pohtimaan todellisuuden rajoja ja ihmisen suhdetta ympäristöönsä. Se on kuristava lukukokemus, jonka kierrosluvut nousevat hengästyttävää tahtia lähes koko kirjan ajan.

Päähenkilö Amanda havahtuu sairaalan vuodeosastolla vieressään hänen ystävänsä Carlan nuori poika David. David ristikuulustelee Amandaa siitä mitä on tapahtunut, sivuuttaa Amandan vastauksia jatkuvasti epäolennaisina ja pyytää tätä kiiruhtamaan. Onko kyseessä vain sairaalavuoteessa uneksittu houreuni, unen ja toden sekoitus vai jokin aivan muu? Tämän mysteerin Schweblin pitää lukijalta taitavasti piilossa siihen asti, kunnes haluaa sen itse paljastaa. Syntyy intensiivinen ja ahdistava tarina, joka pitää lukijan otteessaan loppumetreille asti.

Houreuni on vaikuttavan tiivis pienoisromaani, joka toimii todella hyvin juuri tämän kokoisena – yhtään turhaa sanaa ei ole. Einari Aaltosen käännös muuntaa Schweblinin riisutun tehokkaan proosan erinomaisesti suomeksi. Sanat kylmäävät ja liukuvat aivopoimujen väliin.

Romaani on ajankohtainen hätähuuto luonnon puolesta ja Schweblinin tarinansa sisään piilottama ympäristöahdistus tunkeutuu lukijaan huomaamatta kuin hermomyrkky. Kirjan alkuperäisen nimen – Pelastusetäisyys – hengessä teos pohtii, olemmeko menneet liian pitkälle ja olemmeko valmiita maksamaan tekojemme hinnan.

Samanaikaisesti Houreuni kertoo toteenkäyvistä peloista ja menetyksistä ja vieraantumisesta niin toisistamme kuin maailmasta. Pelot kasaantuvat hahmojen ylle, ja lopulta henkilökohtainen kauhu kasvaa yleismaailmalliseksi.

Viimeisen sivun käännyttyä lukijan mieltä kalvaa kysymys: olemmeko vielä pelastusetäisyyden päässä?

Samanta Schweblin (s. 1978) on argentiinalainen kirjailija. Hän julkaisi ensimmäisen novellikokoelmansa vuonna 2002. Schweblin on nimennyt vaikuttajikseen Franz Kafkan, Ray Bradburyn ja Julio Cortázarin. Hänen teoksiaan on käännetty yli 20 kielelle ja ne ovat saaneet useita palkintoja. Vuonna 2014 ilmestynyt esikoisromaani Houreuni oli kansainvälisen Booker-palkinnon ehdokkaana.

Tähtifantasia-palkinto julkistettiin osana Finncon 2019 -tapahtuman ohjelmaa Jyväskylässä. Palkinto jaettiin kolmattatoista kertaa.

 • Thialfi hahmo Kirjoittaja
 • Thialfi
  Arkkivelho
  Taso: 57
 • Viestejä: 291
07.07.2019 11:33 #2 : Thialfi
Palkintotilaisuudessa kerrottiin myös, että palkinto uudistuu ensi vuonna: ehdokaslistalla voi olla käännöskirjojen lisäksi myös kotimaisia teoksia.

Tolkien-seura jakaa edelleen Kuvastaja-palkintoa kotimaiselle fantasialle. Kuvastajan voi nähdä ensisijaisena kotimaisen fantasian palkintona ja ehdokkuuksina, sillä Tähtifantasian ehdokkaina olisi kenties yksi tai kaksi kotimaista teosta, riippuen vuoden kirjasadosta.

Suomalainen scifi on vuosien mittaan noussut käännetyn rinnalle ja se on näkynyt palkintoehdokkuuksissa. Nykyään myös suomalaista fantasiaa ilmestyy paljon ja se on ilmeisen korkeatasoista: teoksista ja tekijöistä näkyy usein juttuja kulttuuriuutisissa.

Paikalla 3 jäsentä ja 41 vierailijaa
Fievre, Pisania, melikes
Uusin jäsen: Anders Vacklin
Jäseniä yhteensä: 9452