4177 + 38 fantasiaa ja tarinaa matkasta

  • Vehka hahmo
Vehka
Lentäjä
Taso: 34
  • Viestejä: 155
Vehka loi aiheen: 4177 + 38 fantasiaa ja tarinaa matkasta
24.01.2018 10:03 #1

4177 + 38 fantasiaa ja tarinaa matkasta

Tanskalaiset lapset, nuoret ja kolmekymmentäyhdeksän alle 40 –vuotiasta menestynyttä eurooppalaista lasten- ja nuortenkirjailijaa kokoontuivat Aarhusin kaupungissa järjestetyilleHAY-festivaaleille lokakuun lopussa. Suomesta tapahtumaan kutsuttiin mukaan nuortenkirjailijaSalla Simukka ja fantasiakirjailijaMaria Turtschaninoff.

Tapahtumasta teki erityisen kirjailijoiden ja nuoren festivaaliyleisön yhteinen kirjoitushaaste. Kirjailijoita ja nuoria kannustettiin kirjoittamaan tarina aiheesta matka. Kaikkiaan 4177 tanskalaisnuorta ja 38 kirjailijaa kahdeksastatoista Euroopan maasta vastasi kirjoitushaasteen. Kirjailijoiden tarinat koottiin kahteen antologiaanOdyssey jaQuest.

Nuorten tarinoissa juostaan pakoon, etsitään ystäviä ja haaveillaan

20 nuorten kirjoittamaa tarinaa on julkaistuTanskan yleisradion verkkosivuilla.Tarinoissa liikutaan fantasiamaailmoissa ja käsitellään erilaisia tunteita pelosta haaveisiin.

12 – vuotiaanOlivian tarinaTro på styrken kertoo juoksumatkasta pakoon pahaa maailmaa pitkin moottoritietä. Tarina on karmivan jännittävä, koskettavakin. Muistot Syyriasta ja äidistä verisenä maassa kuoleman laukauksen jälkeen meinaavat pysäyttää juoksumatkan, mutta matka jatkuu isän kannustamana.

11-vuotiaanIsakin En vinterhistorieja 13-vuotiaanTheresen En sti af masker päätyivät kustantajan toimesta kuvitettaviksi ja kansien väliin.  Isakin tarinassa seurataan päähenkilön matkahaaveita ja matkoja eri puolille maailmaa puhuvan kissan avustamana. Theresen tarinan päähenkilö auttaa ihmisiä muuntautumaan täydellisiksi ystäviksi maskien avulla. Eräänä päivänä vastaan tulee yllättäen henkilö, joka ei etsikään täydellistä ystävää, vaan haluaa tutustua tarinan päähenkilöön ilman maskia.

Quest: 17 mainiota, erityisesti 8-12 –vuotiaille suunnattua tarinaa matkasta  


Quest – antologia sisältää 17 novellia. Tarinat on suunnattu erityisesti 8-12 – vuotiaille lukijoille, mutta niiden parissa viihtyy vanhempikin väki. Tarinoissa seikkaillaan tunnistettavissa ja lukijoille tutuissa paikoissa, mutta osa tarinoista ja paikoista on puhdasta fantasiaa.  

Belgialaisen kirjailijaAline Saxin tarinassaGirl with no name tyttö etsii itselleen uutta nimeä. IslantilaisenÆvar Þór Benediktssonin tarinassaWhen every books run away tutustuaan kirjastovirkailija Sigrunin maailmaan. Maria Turtschaninoffin tarinaTravel Agencykuljettaa lukijan ja tarinan päähenkilön Hannan matkatoimiston takatiloihin, joista aukeaa ovia mitä ihmeellisempiin fantasiamaailmoihin.

Quest – antologian novellitarinat edustavat kaikkiaan neljäntoista erimaalaisen kirjailijan kirjoituksia, yhdellätoista eri kielellä kirjoitettuna. Tarinat ovat käännetty tanskaksi ja englanniksi.

Odyssey: 21 nuorille aikuisille suunnattua tarinaa


Salla Simukan tarinaDistancelöytyy Odyssey – antologiasta. Teos sisältää yhteensä 21 nuorille aikuisille (YA) suunnattua novellia.

Tarinan päähenkilö, parikymppinen tyttö on töissä Muumimaailman Muumiputiikissa Naantalissa. Hän kohtaa kaupassa yllättäen Mariian, ensi-ihastuksensa muutamien vuosien takaa. Tarina kertoo etäisyydestä kahden ihmisen välillä, mutta myös etäisyydestä omien tunteiden ja toiminnan ja ajatuksien ja äänen sanotun välillä. Simukan antologiatarinan on kuvittanutBritta Teckentrup.

Nuoren tunteita samaa sukupuolta edustavaan luokkatoveriin käsittelee myös norjalainen kirjailijaEndre Lund Eriksen novellitarinassaanEveryone knows Petter’s Gay. Tarinan päähenkilö arvelee hyvän ystävänsä olevan homoseksuaali ja kokee sen kiusalliseksi. Tarina on kertomus koulukiusaamisesta ja salatuista tunteista herättäen kysymyksiä niin nuoremmille kuin vanhemmillekin lukijoille.

ItävaltalaisenCornelia TravnicekintieteisfiktionLost in translationpäähenkilö Lou on iätön ja sukupuoleton. Travnicek päätyi kirjoittamaan tarinan pohtiessaan matkustamista osana elämää.
Hän huomasi ajattelevansa, että mahtavin matka elämässä on matka omaan itseemme.

- Mitä jos voisimme syntyä sukupuolettomina ja voisimme matkan varrella muodostaa käsityksen sukupuolestamme, kysyi Travnicek HAY – festivaaleilla.  


Simukan, Eriksenin ja Travnicekin tarinoissa tarkastellaan seksuaalisuutta ja sukupuolta jollain lailla normeista poikkeavalla tavalla. Festivaaliyleisö pääsi kyselemään heidän ajatuksistaan tarinoiden takana HAY – festivaaleilla järjestetyssä keskustelutilaisuudessa.

Antologiat ovat toistaiseksi julkaistu vain englanniksi ja tanskaksi. Simukka ja Turtschaninoff pitävät antologioita erityisinä aarteina ja toivoisivat, että myös suomalaiset saisivat mahdollisuuden lukea tarinoita omalla äidinkielellään, suomeksi ja ruotsiksi.

- Toivoisin todella, että joku suomalainen kustantamo tarttuisi Aarhus39-antologioihin ja että ne saataisiin myös suomeksi. Antologioissa on hurjan hyviä, erilaisia tekstejä eri puolilta maailmaa, kuvailee Simukka.

 

(Antologioiden sisältö:

Odyssey sisältää Salla Simukan, Endre Lund Eriksenin ja Cornelia Travnicekin novelleiden lisäksi seuraavien kirjailijoiden tarinat: Ana Pessoa (Portugal), Annette Münch (Norway), B. R. Collins (UK), Cathy Clement (Luxembourg), Elisabeth Steinkellner (Austria), Finn-Ole Heinrich (Germany), Gideon Samson (Netherlands), Inna Manakhova (Russia), Laura Gallego (Spain), Michaela Holzinger (Austria), Nina Elisabeth Grøntvedt (Norway), Peder Frederik Jensen (Denmark), Sandrine Kao (France), Sanne Munk Jensen (Denmark), Sarah Crossan (Ireland), Sarah Engell (Denmark), Stefanie de Velasco (Germany) ja Victor Dixen (France).

Quest sisältää Aline Saxin, Ævar Þór Benediktssonin ja Maria Turtschaninoffin novelleiden lisäksi seuraavien kirjailijoiden tarinat: Alaine Agirre (Spain), Andri Antoniou (Cyprus), Anna Woltz (Netherlands), Annelise Heurtier (France), David Machado (Portugal), Dy Plambeck (Denmark), Jana Šrámková (Czech Republic), Katherine Rundell (UK), Katherine Woodfine (UK), Laura Dockrill (UK), Ludovic Flamant (Belgium), Maria Parr (Norway), Nataly Elisabeth Savina (Germany), Stefan Bachmann (Switzerland).)


the design in the stars
is the same in our hearts
in the rebuilt machinery of our hearts

Paikalla 2 jäsentä ja 61 vierailijaa
Noora Leinonen, Jussi
Uusin jäsen: Noora Leinonen
Jäseniä yhteensä: 7706